Apple TV
LIFE

10 τρόποι για να εκτοξεύσεις την προσωπική σου ανάπτυξη

Πώς θα καταφέρεις να ξεφύγεις από την πλήξη της ρουτίνας.

Είναι πολύ εύκολο και σύνηθες για κάποιον να αφήνεται στους ρυθμούς της ζωής και της καριέρας του και να μην μπορεί να επανέλθει με τίποτα. Άλλωστε η ρουτίνα είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πλήξης των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες. Για να βελτιωθείς σε διαφορετικούς τομείς θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα σύνολο από ιδέες που θα σε κάνουν πιο δημιουργικό από ό,τι μπορούσες ποτέ να φανταστείς και θα ενισχύσουν την αυτοβελτίωσή σου.

Κάνε κάτι που δε θα τολμούσες ποτέ

Αυτό που φοβάσαι είναι αυτό που συνήθως σε φέρνει στο επόμενο επίπεδο. Δείξε θάρρος και προσπάθησε να διαγράψεις όλες εκείνες τις φοβίες που σε κρατάνε πίσω. Κάνε μια λίστα με όλα όσα δε θα τολμούσες ποτέ να κάνεις και ζήσε τη ζωή που δε φανταζόσουν.

Συγχώρεσε κάποιον που δεν το αξίζει

Όταν συγχωρείς, ωριμάζεις και αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο το οποίο συγχωρείς. Έχει να κάνει με το απελευθερώσεις τον εαυτό σου από όλους εκείνους τους λόγους με τους οποίους είσαι θυμωμένος. Για σκέψου: Αν είχες 24 ώρες ζωής θα παρέμενες ακόμη θυμωμένος με κάποιον ή μήπως όχι; Η συγχώρεση είναι δύσκολη, σαν να δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Αλλά όταν το κάνεις, συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν τόσα πολλά που πετυχαίνεις χωρίς όλο αυτό το συσσωρευμένο μίσος μέσα σου.

Μάθε πώς λειτουργούν τα χρήματα

Το θέμα δεν είναι πόσα χρήματα κερδίζεις. Δεν είναι καν πόσα χρήματα αποταμιεύεις. Δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα επενδύεις. Το πόσα χρήματα θα έχεις στο τέλος, βασίζεται στην οικονομική σου εκπαίδευση. Η εκμάθηση της πραγματικής δύναμης των χρημάτων θα σε αναγκάσει να αμφισβητήσεις ορισμένες από τις πιο γνωστές φιλοσοφίες για τα οικονομικά. Οι μετοχές, τα μετρητά και οι τράπεζες δεν είναι τόσο δύσκολο να ερμηνευτούν. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι. Σε μια ύφεση, οι οικονομικά μορφωμένοι συνήθως αυξάνουν τα κέρδη τους και για αυτό οφείλεις να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε κατάσταση.

Γράψε τις σκέψεις σου

Όχι, δεν χρειάζεται να γράψεις και ημερολόγιο. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αν νομίζεις ότι το να γράφεις τις σκέψεις σου είναι χάσιμο χρόνου, η αλήθεια είναι διαφορετική. Όταν γράφεις τις σκέψεις σου, είναι δύσκολο να πεις ψέματα στον εαυτό σου. Οι σκέψεις σου γίνονται πραγματικές όταν τις γράφεις. Όταν παρατηρείς τις σκέψεις σου, αποκτάς και τη δύναμη να τις αλλάξεις.

Παρατήρησε την ιστορία που λες στον εαυτό σου

Λες στον εαυτό σου μια ιστορία κάθε μέρα εξερευνώντας το γιατί δεν μπορείς να έχεις τα πράγματα που θέλεις, είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι. Φτιάχνεις σενάρια και στη συνέχεια δεν μπορείς να παρεκκλίνεις από αυτά. Σαν να παίζεις σε θεατρικό. Ωστόσο, εσύ είσαι ο συγγραφέας του έργου. Επομένως, αν τροποποιήσεις τις σκέψεις σου, ίσως αλλάξεις επίπεδο.

Καθάρισε όλα τα περιττά πράγματά σου

Τα σκουπίδια και τα άχρηστα πράγματα μέσα στο σπίτι σου δημιουργούν περιττό άγχος. Κρατώντας άχρηστα πράγματα που δε σε εξυπηρετούν πλέον, προσθέτεις έξτρα πίεση στον εαυτό σου, αφού ξέρεις ότι κάποτε θα πρέπει να τα εξαφανίσεις. Κάν’ το όσο πιο άμεσα μπορείς, για να διώξεις τις ευθύνες από πάνω σου.

Ξεφορτώσου εφαρμογές του τηλεφώνου σου

Είναι δεδομένο ότι δε χρειάζεσαι τις περισσότερες από τις εφαρμογές που έχεις στο κινητό σου. Είναι γεμάτες από επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να σε παρακινήσουν να αποχωριστείς τα χρήματά σου για μια ανάγκη που νομίζεις ότι έχεις. Όσο περισσότερες εφαρμογές έχεις, τόσο περισσότερες εταιρείες λογισμικού υπηρετείς.

Σχεδίασε ένα σχέδιο καριέρας που σε ενθουσιάζει

Το κλειδί είναι να προσθέσεις κάτι στην καριέρα σου που να σε ενθουσιάζει αλλά ίσως να μη σου αποφέρει χρήματα στην αρχή. Τα σχέδια των 0 ευρώ συχνά ενθουσιάζουν περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Αυτός ο ενθουσιασμός οδηγεί στην προσπάθεια. Η προσπάθεια οδηγεί σε αποτελέσματα. Ε, και τα αποτελέσματα δημιουργούν αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Πες όχι σε τεράστιες απαιτήσεις χωρίς να αισθάνεσαι ένοχος

Ο καθένας μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις ό,τι θέλει. Οι άνθρωποι δοκιμάζουν πράγματα όλη την ώρα για να δουν αν μπορούν να τη γλιτώσουν. Μην την πατήσεις στο «αίτημά» τους. Μπορείς να πεις όχι σε τεράστιες απαιτήσεις του χρόνου σου χωρίς να αισθάνεσαι ένοχος. Άλλωστε, οι ισχυρές προσωπικότητες γίνονται από τα «όχι».

Να είσαι πιο προσεκτικός με τα βιβλία που διαβάζεις

Όσοι είμαστε βιβλιοφάγοι, σπαταλάμε αρκετό χρόνο για να διαβάσουμε βιβλία επειδή δε θέλουμε να χάσουμε τον χρόνο που έχουμε επενδύσει. Αυτή είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Υπάρχουν πολλά βιβλία για να διαβάσεις και τα περισσότερα από αυτά δεν ταιριάζουν σε εσένα. Τσέκαρε την εισαγωγή του βιβλίου και αν δεν αισθάνεσαι ενθουσιασμένος να συνεχίσεις να διαβάζεις, προχώρα στην επόμενη επιλογή. Τα βιβλία είναι ο τόπος όπου βρίσκουμε τον εαυτό μας, όταν διαβάζουμε τα σωστά.