5 στοιχεία προσωπικότητας που θεωρείς θετικά αλλά δεν είναι
Όχι, η ωμή ειλικρίνεια δεν μπορεί να θεωρείται πάντοτε ως προσόν.
- 18 ΣΕΠ 2023
Αν πιστεύεις πως το μόνο σου ελάττωμα είναι η τελειομανία σου, το κείμενο που ακολουθεί σε αφορά. Όπως αφορά και όσους πιστεύουμε πως έχουμε κάνει ένα θετικό σχόλιο και ο παραλήπτης μάς βρίζει.Ή αυτούς που νιώθουμε μια απροσδιόριστη ανησυχία, ενώ μοιραζόμαστε το χρόνο μας με ένα άτομο που έχουμε «καταγράψει» ως τη χαρά της ζωής. Μην άγχεσαι.
Το Psych2Go προσφέρει μια χείρα βοηθείας, για να γίνει η ζωή μας πιο απλή. Ή τουλάχιστον με λιγότερες παρανοήσεις.
Ο ψηφιακός οργανισμός Μedia που ασχολείται με την ευαισθητοποίηση στα θέματα ψυχικής υγείας (όσα παρουσιάζει είναι προϊόν ερευνών και συστάσεων επαγγελματιών υγείας), παρουσίασε 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που πιστεύουμε πως είναι καλά, ενώ δεν είναι. Νομίζουμε ότι είναι.
Ωμή ειλικρίνεια
Το να είμαστε ειλικρινείς είναι ένα πράγμα. Το να λέμε αφιλτράριστα ό,τι σκεφτόμαστε, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα συναισθήματα αυτού που έχουμε απέναντι μας, είναι αγένεια. Ακόμα και όταν όσα λέμε είναι αλήθεια.
Αν ακούς τακτικά πως είσαι απαράδεκτος/απαράδεκτη και απαντάς «ναι, αλλά είμαι ρεαλιστής/ρεαλίστρια», πιστεύοντας πως έχεις το θάρρος να λες πράγματα που δεν τολμούν να πουν άλλοι, ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία.
Ψυχολόγοι διευκρινίζουν πως δε χρειάζεται να λέμε ό,τι σκεφτόμαστε. Ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται στην ιστορία αρνητικά συναισθήματα. Έχει φανεί πως η ωμή αλήθεια κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό στις σχέσεις, αφού κάνει αυτούς που τη λένε να φαίνονται άξεστοι, αναίσθητοι και αδιάκριτοι.
Θρίαμβος της οργάνωσης
Κλινικός ψυχολόγος έχει ενημερώσει πως η εμμονή με την οργάνωση ή η ασυμβίβαστη φύση, συχνά είναι έκφραση τελειομανίας. Δεν υπάρχει κάτι λάθος στο να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες και να έχεις ένα πλάνο για όλα.
Την ίδια ώρα όμως, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε άκαμπτοι και νευρικοί ή να γίνεται συναισθηματικά επιζήμιο – αντί να μας κάνει καλό.
Αυτοπεποίθηση
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ματαιόδοξοι, χωρίς να το γνωρίζουν, γιατί συνειδητά ή ασυνείδητα μεταμφιέζουν την έπαρση τους ως αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με κοινωνικό επιστήμονα, τα social media παίζουν μεγάλο ρόλο ως προς αυτό, με τη διαρκή ανάγκη να ανεβάσουμε καλοτραβηγμένες selfies.
Μόνο που τα social media δε δημιούργησαν το πρόβλημα όσον αφορά την προσωπικότητά μας. Αυτό που έκαναν ήταν να φέρουν στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αυτοπεποίθηση πηγάζει από την εμπειρία. Η έπαρση σπάνια έχει κάποια βάση στην πραγματικότητα.
Συναισθηματική δύναμη
Ζούμε στο 2023, παρ’ όλα αυτά είναι πάρα πολλοί αυτοί που βλέπουν το κλάμα ή τον εκνευρισμό ως δείγμα αδυναμίας. Έλα όμως που και η καταπίεση των πραγματικών μας συναισθημάτων δε δείχνει συναισθηματική δύναμη.
Επαγγελματίες υγείας λένε ότι είναι σύνηθες να καταπιέζουμε τα πιο μύχια συναισθήματα μας, υπό το φόβο να δείξουμε αδύναμοι ή γιατί απλά δε θέλουμε να τα «βγάλουμε».
Παράλληλα όμως, σημαίνει πως έχουμε ως γενικότερη λογική να κρύβουμε τη βρομιά κάτω από το χαλί. Είναι χρήσιμο να μη συγχέουμε την αδυναμία μας να εκφραστούμε εποικοδομητικά και να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας με υγιή τρόπο, με συναισθηματική δύναμη. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο.
Οι αρχές είναι το άπαν
Η ψυχοθεραπεία έχει εξηγήσει ότι συνηθίζουμε να κρίνουμε τους άλλους, με τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε ανώτεροι τους. Ένας από τους τρόπους τους οποίους έχουμε είναι με το πρόσχημα της επιβολής των ηθικών αξιών μας στους άλλους.
Είναι μια χαρά συνθήκη να έχουμε δυνατά «πιστεύω» επί ηθικών αξιών και αρχών. Αν δεν είμαστε όμως, ανοιχτόμυαλοι και αν δεν αναγνωρίζουμε το τεκμήριο της αθωότητας στους άλλους, υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο επίκεντρο κάτι που δε μας αφορά. Αποτελεί δηλαδή ένα στοιχείο προσωπικότητας που νομίζουμε ότι είναι θετικό ενώ πολλές φορές είναι ακριβώς το αντίθετο.