United States Information Service/PhotoQuest/Getty Images/Ideal Image
ΣΧΕΣΕΙΣ

5 τρόποι για να μην βαρεθείς ποτέ στο πρώτο ραντεβού

Οι ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας μοιράζονται τις συμβουλές τους για να δεις, επιτέλους, τα πρώτα ραντεβού με άλλο μάτι.

Για τους περισσότερους, ο αγνός ρομαντισμός στην εποχή των social media και των dating apps, δεν υπάρχει και αν υπάρχει, σίγουρα δεν είναι έτσι όπως τον είχαμε αρχικά στο μυαλό μας. Αν έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να βγείτε ραντεβού τα τελευταία χρόνια, ίσως συμφωνείτε -ίσως μάλιστα να έχετε και μερικές ιστορίες τρόμου να μοιραστείτε στην επόμενη μάζωξη με τους φίλους σας.

Παρ’όλα αυτά, τα ραντεβού δεν χρειάζεται να είναι δύσκολα. Κάποια -όχι όλα προφανώς- μπορεί να είναι συναρπαστικά και ρομαντικά, πρωτότυπα και τρυφερά, ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή το πώς εξελίχθηκαν τα προηγούμενα. Η εύρεση συντρόφου δεν απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική αλλά, όπως φαίνεται, μια αλλαγή στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε.

Αντί να βλέπετε τα ραντεβού ως δουλειά, δείτε τα ως μια ευκαιρία να σκεφτείτε σοβαρά τι θέλετε από τη ζωή και, το σημαντικότερο, με ποιον θέλετε να τα περάσετε. Οι ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας, ευτυχώς έχουν φροντίσει για όλα και μοιράζονται μερικές από τις σοφίες τους μήπως και επανεξετάσετε το σύγχρονο φλερτ.

Αργά, αλλά όχι πολύ αργά

«Μην είστε συνεχώς online περιμένοντας να εμφανιστεί κάποια μαγική διαπίστωση. Αν αυτό το άτομο που μιλάτε φαίνεται να έχει δυνατότητες, μπείτε σε ένα face to face πλαίσιο και αρχίστε να μιλάτε και να μοιράζεστε χρόνο μαζί. Αλλά μην είστε ανυπόμονοι. Μερικές φορές οι πολύ ποιοτικές και μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να ξεκινούν αργά. Η βιασύνη να κρίνουμε τον άλλο έχει κοστίσει πιθανώς σε όλους μας τουλάχιστον μία δυνητικά καλή σχέση στη ζωή μας».

Chris Segrin, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και επιστήμονας συμπεριφοράς με ειδικότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις

Δώστε προτεραιότητα στα ραντεβού όπως και με την εργασία σας

«Βάλτε τόση ενέργεια στα ραντεβού όσο προσπαθείτε να χτίσετε την καριέρα σας. Χρειάζονται πολλά για να είστε επιτυχημένοι. Δουλεύω κυρίως με επαγγελματίες και μάλιστα ξοδεύω πολύ χρόνο επενδύοντας στην καριέρα μου και την εταιρεία μου και πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να κάνει το ίδιο και με τη σχέση μου».

Tennesha Wood, ιδρύτρια του The Broom List

Δείτε τα ραντεβού ως μια ευκαιρία να συνδεθείτε με κάποιον, χωρίς δεσμεύσεις

«Συχνά υποθέτουμε ότι η αγάπη πρέπει να ακολουθεί κάποιο μεγάλο ρομαντικό σενάριο και ότι οι μόνες ουσιαστικές σχέσεις είναι αυτές που οδηγούν σε γάμο ή μακροχρόνια δέσμευση. Φυσικά, είναι απολύτως εντάξει να επιδιώκετε τη δέσμευση, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να πετάξετε αυτό το σενάριο από το παράθυρο. Για να κάνετε τα ραντεβού να αισθάνονται λιγότερο σαν αγγαρεία να βρείτε “τον έναν”, θα μπορούσατε να τα επαναπροσδιορίσετε ως μια ευκαιρία να συνδεθείτε πραγματικά με κάποιον που ίσως να μη γνωρίζατε διαφορετικά.

Αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι φιλική ή ρομαντική, φυσική ή πνευματική. Μπορεί να διαρκέσει μια ώρα ή δεκαετίες. Κάποτε πέρασα ένα βροχερό απόγευμα ανταλλάσσοντας αστεία για τον πατέρα μου πάνω από μπίρες με κάποιον που δεν ξαναείδα ποτέ. Απογοητεύτηκα όταν δεν ξαναβρεθήκαμε, αλλά αυτό δεν άλλαξε το γεγονός ότι πέρασα ένα υπέροχο απόγευμα. Οι στιγμές που περνάμε για να συνδεθούμε γνήσια με άλλους ανθρώπους κάνουν εμάς, και αυτούς, πιο υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους».

Mandy Len Catron, συγγραφέας του How to Fall in Love With Anyone

Να έχετε μόνο μία προσδοκία στο πρώτο ραντεβού: να διασκεδάσετε

«Σε ένα πρώτο ραντεβού, μην κάνετε ερωτήσεις για να καταλάβετε αν θα ταιριάξετε μελλοντικά, όπως “Τι ψάχνεις;” και “Θέλεις να παντρευτείς;”. Το πρώτο ραντεβού είναι μόνο για να διαπιστώσετε αν υπάρχει μια βασική σύνδεση. Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι: “Διασκεδάζω; Θέλω να τους ξαναδώ;

Όταν κάνεις ερωτήσεις για να δεις αν ταιριάζουν με το σκεπτικό σου, τους αντικειμενοποιείς ως μέσο για να πετύχεις το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο που έχεις στο μυαλό σου. Η αναζήτηση “του ενός” ασκεί μεγάλη πίεση σε εσάς και στο ραντεβού. Επίσης, θα τους κρίνετε πρόωρα χωρίς να γνωρίσετε πραγματικά ένα άτομο».

Amy Chan, ιδρύτρια και επικεφαλής του Renew Breakup Bootcamp

Το κινητό στην τσέπη

«Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τσεκάρετε το τηλέφωνό σας αν προκύψει μια αμήχανη σιωπή, αλλά την ίδια στιγμή βάζετε σε κίνδυνο το ραντεβού σας αφού δείχνετε με τον χειρότερο τρόπο ότι, αντί να προσπαθείτε να συνδεθείτε με το άτομο που έχετε απέναντί σας, προτιμάτε να δείτε τα μηνύματά σας. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να απομακρύνετε το κινητό σας και να επικεντρωθείτε στη δημιουργία μιας ωραίας συζήτησης που θα σας ωθήσουν σε μια σχέση. Αν το ραντεβού σας κοιτάζει συνέχεια τη συσκευή του, πείτε του με τρόπο ότι αυτή η συμπεριφορά σας ενοχλεί ή ότι θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτή.

Logan Ury, διευθυντής της επιστήμης σχέσεων στο Hinge και συγγραφέας του βιβλίου How to Not Die Alone: The Surprising Science That Will Help You Find Love