Landmark Media/Alamy/Visualhellas.gr
ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι είναι τα date-me-docs, που απειλούν την κυριαρχία των dating apps

Κι αν αντί για ένα swipe, ένα CV μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους - γιατί όχι, να βρεις το άλλο σου μισό; 

Ένα χρόνο μετά τον χωρισμό της, η Connie Li, μία 33χρονη γυναίκα που ζει στο Σαν Φρανσίσκο και εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού, πήρε τη μεγάλη απόφαση: να μπει ξανά στο ερωτικό παιχνίδι. 

Κατέβασε κάποια από τα πιο δημοφιλή dating apps, έφτιαξε το προφίλ της και έγινε και πάλι διαθέσιμη. Όλα καλά μέχρι εδώ. Το πρόβλημα προέκυψε με το ματσάρισμα. 

Οι άντρες που την προσέγγιζαν, αλλά και εκείνοι που προσέγγιζε η ίδια, αποδεικνύονταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναζητούσε. Ήθελαν μία περιστασιακή σχέση, ένα σεξ της μίας βραδιάς, γενικά μία χαλαρή επαφή χωρίς δεσμεύσεις. 

Η Connie αποφάσισε λοιπόν να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, «ίσως και παλιομοδίτικο που θυμίζει τις απαρχές του Διαδικτύου», σύμφωνα με την ίδια. Τι έκανε; Έφτιαξε ένα dating doc -αντί για το Google Doc, χρησιμοποίησε το Notion για να το συντάξει-, ένα βιογραφικό γνωριμιών, το δικό της βιογραφικό -έγραψε για παράδειγμα ότι είναι μονογαμική, κοντή, ότι της αρέσει να ντύνεται με έντονα χρώματα, ότι στην προηγούμενη ζωή μάλλον ήταν γάτα, μπλα, μπλα, μπλα- και το κοινοποίησε στους λογαριασμούς της στα social media. Η ανταπόκριση την εξέπληξε. 

«Αν και δεν έχω σβήσει τα προφίλ μου στις εφαρμογές γνωριμιών, έχω να μπω πολλούς μήνες. Φαίνεται να μην υπάρχει κάτι ουσιαστικό εκεί μέσα, τουλάχιστον για μένα», αναφέρει μιλώντας στους New York Times. «Αντιθέτως, με το date-me-doc από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα, έχω βγει πάνω από 15 ραντεβού με άντρες που ήρθαν σε επαφή μαζί μου, αφού το διάβασαν».

Το παράδειγμα της Connie Li είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και δείχνουν μία αναδυόμενη τάση στον χώρο των διαδικτυακών γνωριμιών που ταυτόχρονα, «μοιάζει με λείψανο μιας περασμένης εποχής», όπως την περιγράφει χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Connie είναι μέρος μίας μικρής, αλλά αυξανόμενης ομάδας singles, που χρησιμοποιούν έγγραφα με δυνατότητα κοινής χρήσης στο Διαδίκτυο -εξού και η ονομασία date-me-docs- και όχι το Tinder και τα λοιπά dating apps για να βρουν τον έρωτα, την αγάπη

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley, οι κορυφαίες εφαρμογές γνωριμιών σημείωσαν πτώση στην αύξηση των χρηστών τους κατά το περσινό έτος. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι όλο και περισσότεροι χρήστες των dating apps βίωσαν «ένα είδους εξάντλησης», όπως περιγράφηκε, που τους έκανε να στραφούν στο φλερτ και στις γνωριμίες μέσω των social media, των TikTok και Instagram κυρίως και τους τελευταίους μήνες μέσα από το αναδυόμενο trend των date-me-docs.

Στα date-me-docs, ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει όπως θέλει. Δηλαδή όπως κυκλοφορούν διαφορετικά στυλ βιογραφικών για εύρεση εργασίας, παρομοίως διακινούνται και διαφορετικά date-me-docs, τόσο ως προς τη μορφοποίηση, όσο και ως προς το περιερχόμενο. Ωστόσο, κάποια πράγματα είναι στάνταρ: η ηλικία, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το επάγγελμα, ο τόπος διαμονής, τα χόμπι και ενδιαφέροντα, καθώς και κάποια από τα καλύτερα, αλλά και από τα χειρότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε «συντάκτη».

Η Connie Li δεν ήταν η μόνη που μίλησε στους New York Times για την εμπειρία της στο μικρό, προς το παρόν, σύμπαν των date-me-docs. Ο José Luis Ricón, ένας 30χρονος από τη Μαδρίτη που εργάζεται σε startup βιοτεχνολογίας στη Silicon Valley, είπε ότι αποφάσισε να φτιάξει ένα date-me doc μετά από μία σειρά από μέτρια ραντεβού με γυναίκες που είχε γνωρίσει σε εφαρμογές γνωριμιών. 

«Αυτό που συμβαίνει με αυτό τον τρόπο γνωριμιών συγκριτικά με εκείνον των apps είναι ότι υπάρχει κοινό έδαφος με τον άνθρωπο που συναντάς από κοντά για πρώτη φορά. Μπορείς να επικοινωνήσεις, να κάνεις μία ευχάριστη γνωριμία. Από εκεί και πέρα, το αν θα υπάρξει ερωτική χημεία ή όχι, αυτό είναι μία άλλη κουβέντα», σημειώνει ο Ricón.

Η θετική εμπειρία του 30χρονου αποτυπώνεται και μέσα από την έρευνα του Pew Research Center, στην οποία συμμετείχαν πέρυσι 6.034 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάτι παραπάνω από τους μισούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χρήση των dating-me-docs. 

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 46% των χρηστών των παραδοσιακών dating apps δήλωσε απογοητευμένο από τη συνολική εμπειρία, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 42% αντίστοιχης έρευνας του 2019. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες έτειναν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν μία αρνητική εμπειρία -να δεχτούν προσβλητικά σεξουαλικά μηνύματα, σεξουαλική πίεση, κ.ά.- σε σχέση με τους άντρες χρήστες, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι εκείνες που στρέφονται περισσότερο στην αναζήτηση εναλλακτικών διαδικτυακών τρόπων γνωριμιών. 

«Αν και τα dating-me-docs δεν είναι ακόμα διαδεδομένα σε ένα ευρύ, παγκόσμιο φάσμα, μπορεί να αποδειχθεί ένα πιθανό αντίδοτο σε αυτή την εξουθένωση από τα apps», καταλήγει η Jessica Engle, dating coach και ψυχοθεραπεύτρια.