© iStock
LIFE

5 τρόποι για να ξεφύγεις από το άγχος της δουλειάς στις διακοπές

Φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν είναι: ακόμη και ενώ βρισκόμαστε στην παραλία, απολαμβάνοντας τον ήλιο, ο νους επιμένει να τρέχει στις υποχρεώσεις κι όσα μας βαραίνουν, αδυνατώντας να βρει τελικά πραγματική ησυχία.

Κανονικά θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε μια για πάντα την ερώτηση «πώς πέρασες στις διακοπές» με το ερώτημα «πόσο χαλάρωσες στις διακοπές». Διότι το πρώτο είναι σχετικά προδιαγεγραμμένο: βουτιές στις παραλίες μέχρι το μεσημέρι, θαλασσινοί μεζέδες στον ίσκιο για τη συνέχεια και χαλαρές βόλτες ως αργά πέριξ του νησιού ή όπου αλλού σε ξέβρασε το κύμα του καλοκαιριού.

Αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι η ηρεμία μέσα σου θα είναι όση εκείνης της φωτογραφίας με το ηλιοβασίλεμα, που ανέβασες στα social.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Κυρίως είναι η αδυναμία μας να βιώσουμε απλά τη στιγμή: να χώσουμε τα χέρια βαθιά στην άμμο, να χαρούμε μια δροσερή γουλιά κάτω από τον ήλιο και να αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη, μετρώντας τα κύματα. Να που ανάμεσα σε αυτό το υπνωτιστικό μέτρημα, επιμένουν να έρχονται ακάλεστες σκέψεις από την αγχωτική καθημερινότητα όλου του υπόλοιπου έτους – η δουλειά στο γραφείο, το πρόβλημα με το σπίτι, οι εκκρεμότητες που σε περιμένουν μόλις γυρίσεις.

Και έτσι συμβαίνει να εξανεμίζονται οι ημέρες των διακοπών, αφήνοντας ένα γλυκόπικρο αίσθημα στα χείλη, εφόσον οι μπαταρίες μέσα μας γέμισαν δυστυχώς μέχρι τη μέση. Σε αυτό το κείμενο συγκεντρώσαμε 5 βασικές αλλαγές, με τις οποίες εγγυόμαστε –εκ πείρας– ότι το ταξίδι θα αποτελεί όντως απόδραση και το συναίσθημα θα είναι συνολικά πολύ πιο αναζωογονητικό.

Κλείσε κάθε υποχρέωση

Ο σωστός προγραμματισμός είναι ως γνωστόν ο καλύτερος ρυθμιστής του άγχους, οπότε κατά το διάστημα πριν το ταξίδι, αυτός ο κανόνας αποκτά διπλή αξία: εάν σε βολεύει, γράψε σε ένα χαρτί όλες τις υποχρεώσεις που εκκρεμούν τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες – όρισε ημερομηνίες για κάθε μία με ρεαλιστικά κριτήρια (ο υπερβάλλοντας ζήλος δεν θα βοηθήσει) και αποδέξου πως κάποιες ίσως μετατεθούν για Σεπτέμβριο.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχεις το αίσθημα ότι άφησες κάτι στη μέση.

Ρύθμισε την αυτόματη απάντηση

Αναμφίβολα, τα μηνύματα δεν θα σταματήσουν να έρχονται, οπότε εγκυμονεί ο κίνδυνος να μη σταματήσει και η μηχανική κίνηση του δαχτύλου να τα ανοίξει. Από αυτό το λάθος θα σε γλιτώσει η αυτόματη απάντηση: ένα σύντομο κείμενο είτε απλά μια εικόνα για την περίοδο που θα είσαι εκτός γραφείου πρόκειται να λύσει το μυστήριο της «εξαφάνισης», αλλά και να εκμηδενίσει την υποχρέωση του mail check.

Ξέχνα (έστω για λίγο) το κινητό

Ολόκληρος όρος για τη φοβία της αποσύνδεσης έχει προκύψει μετά την έλευση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων: τα νούμερα λένε ότι ο μέσος άνθρωπος της Δύσης σήμερα τσεκάρει το κινητό του πάνω από 60 φορές την ημέρα, σπαταλώντας 220 λεπτά κυρίως από αμηχανία και συνήθειο.

Επειδή όμως ο πραγματικός φόβος δεν είναι μη χάσουμε τα stories, αλλά τις διακοπές, ας κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια αποχής, ή έστω σμίκρυνσης του χρόνου μπροστά στην οθόνη για τις ημέρες των διακοπών.

Πήγαινε με το ρυθμό

Η ζωή μας είναι ρυθμισμένη σε κουτάκια: από τη μία στο πεδίο της εργασίας υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι κάθε μέρα, από την άλλη τον υπόλοιπο χρόνο έχουμε να χωρέσουμε όσα μας ικανοποιούν και μας ξεκουράζουν – κι άλλοι στόχοι δηλαδή. Μήπως λοιπόν στις διακοπές είναι καλύτερο να αφαιρέσεις κάθε επιδίωξη από μέσα σου, αφήνοντας την τυχαιότητα να κάνει το θαύμα της.

Αυτό υποστηρίζει και ο Selin A. Malkocan από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο: «Όταν κάτι είναι προγραμματισμένο, ακόμη κι αν είναι μια επιδίωξη στο πλαίσιο των διακοπών, καταλήγει να είναι λιγότερο αναζωογονητικό, οπότε πρακτικά ανατρέπει τον αρχικό σκοπό του».

Άλλαξε τη ρουτίνα σου

Σε γενικές γραμμές, ο άνθρωπος αγαπάει τη συνήθεια – η επανάληψη εμπνέει σιγουριά. Αλλά πόσο εφικτό είναι να αισθανθείς τη δροσιά της ανανέωσης, όταν δεν θες να θυσιάσεις κάτι από την αλληλουχία πραγμάτων που ακολουθείς σταθερά. Δοκίμασε να βγεις έξω απ’ τη ζώνη ασφαλείας: να αντικαταστήσεις, για παράδειγμα, τον απογευματινό καφέ με μια καινούργια εμπειρία.

Ένα μονοπάτι, ένα μακρύ κολύμπι, είτε και κάτι πιο extreme θα δώσει τέτοια ανανέωση που δεν φαντάζεσαι, εφόσον όσο αναμετράται το σώμα σου, το μυαλό μένει εκεί συγκεντρωμένο, μακριά από κάθε υπόνοια υποχρέωσης.