© David Troeger / Unsplash
THE BIG BLUE SUMMER

Πώς οι Κυκλάδες έγιναν ο απόλυτος προορισμός για εναλλακτικά σπορ

Απόκρημνα βράχια, δυνατοί άνεμοι και απρόσμενες εκπλήξεις για όσους διψάνε για εξερεύνηση: το τοπίο των Κυκλάδων είναι μια μεγάλη πρόκληση, για όποιον θέλει να περπατήσει πέρα από την τουριστική πεπατημένη.

Δύο φορές χτύπησε το καμπανάκι της αδρεναλίνης ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο: τη δεκαετία του ’90 και σήμερα. Στην πρώτη περίπτωση, ήταν η έκρηξη της ταχύτητας πριν την αλλαγή της χιλιετίες, τα μαραθώνια πάρτι και η επανάσταση του ίντερνετ, τα οποία οδήγησαν σε μια ακατανίκητη όρεξη μέσα μας για βουτιές στο κενό και αναρρίχηση σε βράχους, ενώ για τη δεύτερη ευθύνεται ξεκάθαρα ο εγκλεισμός και η πανδημία.

Τα εναλλακτικά σπορ έδωσαν και πάλι την απάντηση. Διεθνώς, η ζήτηση για εξοπλισμό κατάδυσης, αναρρίχησης και ορειβασίας έχει αυξηθεί άνω του 50% μετά τη διετία του εγκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε η εταιρία Extreme σε συνέντευξη, ενώ από όλες τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με ξεναγούς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων ανά την Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι, το ενδιαφέρον παραμένει τρομερά αυξημένο για δραστηριότητες έξω στη φύση, σε φαράγγια, βουνά και ποτάμια. Ο κόσμος ζητάει περιπέτεια πλέον στις διακοπές του.

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!

Και δε χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο. Αυτό το δώρο αδρεναλίνης προσφέρεται απλόχερα μερικές ώρες μακριά από τον Πειραιά: το σύμπλεγμα των Κυκλάδων έχει εδώ και πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον κλάδο των εναλλακτικών σπορ – σχολές εκπαίδευσης, οργανωμένα τουρ, μέχρι διοργανώσεις με διεθνή ακτινοβολία, οι οποίες αποτελούν πλέον ακόμη ένα χαρτί για την τουριστική επιτυχία της σεζόν.

Ποιος δεν γνωρίζει, παραδείγματος χάρη, τον διάσημο διαγωνισμό freerunning στην Οία της Σαντορίνης (φέτος έγινε για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια), με κορυφαίους αθλητές του σπορ να αψηφούν τη βαρύτητα επάνω στις ταράτσες των σπιτιών του γραφικού οικισμού; Είτε τους αγώνες kite surfing έξω από τη Νάξο, που θεωρούνται μεγάλος σταθμός για την εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα;

Αν και η καρδιά των εναλλακτικού σπορ δεν χτυπάει στους αγώνες και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αλλά στην πολύ προσωπική αναμέτρηση με τον φόβο, τα ύψη, τα κύματα και τη φύση. Γι’ αυτό και το ξερικό, αρχέγονο τοπίο των Κυκλάδων, με τους δυνατούς αέρηδες και τα κοφτερά βράχια, αποδείχθηκε πολύ εύφορο για τα εναλλακτικά σπορ, αφότου άρχισαν να διαδίδονται. Μεταξύ άλλων, είναι ιδανικός τρόπος να ανακαλύψεις την ομορφιά των νησιών, πέρα από τις τουριστικές πεπατημένες.

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!

Ανακαλύπτοντας τις Κυκλάδες μέσα από εναλλακτικά σπορ

Καταρχάς, όλα τα νησιά των Κυκλάδων διαθέτουν από παλιά δίκτυο μονοπατιών – ήταν πρακτικός ο λόγος: οι διαδρομές ήταν χαραγμένες από τις εποχές προ της έντονης αστικοποίησης, όταν οι νησιώτες ήταν πολλοί περισσότεροι και χρειάζονταν καθημερινά να κόβουν δρόμο για τα ζωντανά και τα χωράφια τους.

Σήμερα, τα μονοπάτια έχουν ανοιχτεί εκ νέου από τοπικές κοινότητες και συλλόγους, προτείνοντας στους επισκέπτες να ανακαλύψουν έτσι τον τόπο τους: για παράδειγμα, στην Ηρακλειά διοργανώνονται κάθε τόσο αγώνες δρόμου στα ορεινά για αυτόν τον σκοπό.

Ενώ άλλες κυκλαδίτικες διαδρομές οδηγούν σε πιο απαιτητικές προκλήσεις: συγκεκριμένα, ο δρόμος προς το ακρωτήρι Βάνι στη Μήλο καταλήγει μπροστά σε έναν τεράστιο κωνικό βράχο, ο οποίος στους αναρριχητές είναι γνωστός ως «Τούρλα του Βανιού» και αποτελεί ένα από τα καλύτερα πεδία στη χώρα. Λιγότερο απαιτητικό σε δεξιότητες είναι το φαράγγι του Χάρακα στη μικρή Σχοινούσα, το οποίο διαθέτει διάφορες διαδρομές με κλιμακούμενη δυσκολία.

Στην ίδια φιλοσοφία βαδίζει και ο ποδηλατικός τουρισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στη Νάξο: υπάρχουν τέσσερις προτεινόμενες διαδρομές από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του νησιού, μέσα από τις οποίες μπορείς να πάρεις μια μεγάλη μπουκιά από το τόσο πλούσιο και ποικίλο νησί των Κυκλάδων. Μέσα σε 45 χιλιόμετρα μέτριας δυσκολίας, ας πούμε, μπορείς να φτάσεις σε ορεινά χωριά με αποστομωτική θέα, να διασχίσεις την πεδιάδα της Τραγέας, φτάνοντας μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού Απάνω Κάστρου.

Τα υψηλά μποφόρ, από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κυκλαδων. Γι’ αυτό και κάτω από τα ραντάρ των περισσότερων, αναπτύσσεται σταθερά η κουλτούρα των θαλάσσιων εναλλακτικών σπορ στο νησιωτικό σύμπλεγμα: στην παραλία της Κολυμπήθρας λειτουργεί από το 2010 σχολή surf –η οποία είναι και μία από τις παλαιότερες στη χώρα–, διοργανώνονται σταθερά ομαδικές εξορμήσεις kite surf, με σύμμαχο τον άνεμο, από Τήνο-Μύκονο προς Πάρο-Νάξο, ενώ σε όποιο νησί των Κυκλάδων κι αν αποβιβαστείς, σίγουρα θα βρεις κατάλληλη παραλία για σανίδα με πανί.

Και αν είσαι εσύ εκείνος που θα ανακαλύψει το spot, η χαρά είναι διπλή. Όπως όταν βάζεις τη στολή κατάδυσης για να παρατηρήσεις τον βυθό μερικά μέτρα έξω από την παραλία και ξαφνικά ανακαλύπτεις ένα γερμανικό υδρόπλανο βυθισμένο από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή ακριβώς είναι το εύρημα, δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην παραλία της Αλιμιάς στην Ηρακλειά.

 

Οι Κυκλάδες θα είναι πάντα μια ανακάλυψη, γι’ αυτό και εξελίχθηκαν σε απόλυτο προορισμό για εναλλακτικά σπορ – είτε πάνω είτε κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.