Unsplash
PERSONAL FINANCE

6 επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να σε χρεοκοπήσουν ακαριαία

Πόσο ασφαλές είναι το να δώσεις το σπίτι σου για ενοικίαση σήμερα; Πόσο κέρδος μπορεί να σου αποφέρει το να φτιάξεις ένα website εν μια νυκτί;

Ζούμε στην εποχή που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με network marketing (κομπίνες Ponzi) και τζογάρουν στο χρηματιστήριο. Βάζουμε στη σειρά τις πιο επικίνδυνες πρακτικές επενδύσεων, για να μην πέσεις μέσα στη μαύρη τρύπα τους.

1. Τζόγος στο Χρηματιστήριο

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους της κατάρρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ήταν το φαινόμενο του inside trading και η παρουσία διαφόρων γραφείων με tipsters, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις οικονομίες απλών ανθρώπων γιατί ‘είχαν μια πληροφορία’ για κάποια μετοχή που θα ανέβει πολύ ψηλά.

Το να γίνει κανείς trader στο Χρηματιστήριο είναι μια ενασχόληση που απαιτεί πλήρη αφοσίωση και ενδελεχή έρευνα. Ελάχιστοι σοβαροί traders έχουν διακριθεί στη δουλειά τους ‘τζογάροντας’ σε μετοχές, αλλά πολλοί επικεντρώνοντας στην ακούραστη εκπαίδευση και την άψογη γνώση των διεθνών αγορών. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως όσοι ασχολούνται με το Χρηματιστήριο τζογάροντας και βάζοντας για πρώτη φορά τα λεφτά τους, δύσκολα τα βγάζουν.

2. Τζόγος, γενικά

Ποντάρεις στο στοίχημα, στα ‘φρουτάκια’, στην πράσινη τσόχα και κερδίζεις. Αυτό που κερδίζεις δεν έχει καμία αξία, είναι μόνο το ‘καύσιμο’ για να ποντάρεις ξανά, είναι ένα φιξάκι σε μια εξάρτηση που δεν έχει τέλος και 99/100 φορές μπορεί να σε οδηγήσει στα πρόθυρα της ακραίας φτώχειας. Δεν μπορείς να διαφύγεις από τον τζόγο, ένα σύστημα που είναι πάντα σχεδιασμένο ώστε ο κάθε παίκτης να χάνει χρήματα.

3. Network Marketing, ή αλλιώς Πυραμίδα Ponzi

Συνήθως μαθαίνεις (από κάποια θεία/θείο συνταξιούχο) για ένα προϊόν που θα κάνει θραύση στην αγορά και πως ήδη υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες που έχουν επενδύσει χρήματα και αποσκοπούν να τα πάρουν πίσω και με τόκο μάλιστα. Ο ανυποψίαστος συγγενής σου ποτέ δεν θα πάρει τα χρήματα του πίσω, το ίδιο κι εσύ, αν τελικά πειστείς να επενδύσεις σε ένα προϊόν που ποτέ δεν έμαθες αν υπάρχει.

Το εντυπωσιακό σε αυτή την ιστορία – που θυμίζει την πλοκή του ‘Ρετιρέ’ με τα ‘γαριδάκια που έρχονται από την Ιαπωνία και σταμάτησαν στον Ισθμό’ – είναι πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επενδύουν σε κομπίνες τύπου Ponzi.

4. Websites

Έκανε ένας φίλος σου e-shop και πάει καλά. Ένας άλλος έκανε ενημερωτικό website και κατάφερε να πάρει την πρώτη του διαφήμιση, Ένας άλλος έγινε blogger στο Instagram και έχει χιλιάδες followers και ίσως διαφημίσει και κάποιο προϊόν. Το να γίνεις publisher απαιτεί σίγουρα να έχεις άψογα δημιουργικά skills, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Για να φτάσεις στους κορυφαίους χρειάζονται και γνώσεις digital marketing και λογιστικής, επιχειρηματικό δαιμόνιο αλλά και μια άψογη παρουσία στα social media. Αν δεν έχεις εμπειρία σε όλα τα παραπάνω, απόφυγε την ενασχόληση με τα websites.

5. Κρυπτονομίσματα

Ισχύει ό,τι και παραπάνω, με τη μόνη διαφορά πως το crypto-σύμπαν είναι ακόμα πιο αχανές και αχαρτογράφητο και χρειάζεσαι μια ενδελεχώς μελετημένη στρατηγική προκειμένου να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και να βγάλεις κέρδος. Αρκετοί μπερδεύουν την οικονομία των κρυπτονομισμάτων -που βασίζεται στη διατήρηση και όχι στην επένδυση πόρων- με το τζογάρισμα μετοχών. Μην μπεις σε αυτήν την πλάνη.

6. Real estate

H απόλυτη μόδα της εποχής, η υπόσχεση πλούτου που έρχεται με την κατοχή ενός ακινήτου. Πρόκειται για μια αρκετά πολυσύνθετη βιομηχανία, η οποία στην εποχή του κορονοϊού απέκτησε μια έξτρα πίστα δυσκολίας -που πρέπει πρώτα να την κατανοήσεις και ύστερα να επενδύσεις σε αυτήν.

Συμφέρει περισσότερο να επενδύσεις σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή να μπεις στην μακροχρόνια μίσθωση; Πόσο ενοίκιο μπορείς -ρεαλιστικά- να αποκομίσεις από το ακίνητο σου; Μήπως είναι πιο συμφέρουσα λύση η πώληση του; Όλες αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις απαιτούν ακόμα πιο κρίσιμες απαντήσει από τον εκάστοτε κάτοχο του ακινήτου. Χωρίς μελέτη και ‘προπόνηση’ σε σεμινάρια real estate, μοιάζει ανέφικτο να γίνεις σοβαρός ‘παίκτης’ σε αυτή την βιομηχανία.