AP
ΙΣΤΟΡΙΑ

7 καταστροφικά ναυάγια που δεν έχεις ακούσει

Τα περισσότερα από αυτά συνέβησαν πριν τον Τιτανικό και σκόρπισαν τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Το μυαλό όλων μας όταν ακούμε για ναυάγια, πηγαίνει σε αυτό του Τιτανικού. Και όχι άδικα. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 2.200 ανθρώπους που επέβαιναν στο τεράστιο πλοίο λίγο πριν τη σύγκρουση με το παγόβουνο, μόνο οι 700 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, με τις σωστικές αρχές που έφτασαν στο σημείο να βρίσκουν μόλις 306 πτώματα.

Πέρα, όμως, από τον Τιτανικό υπάρχουν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- ναυάγια που έχουν συμβεί τους τελευταίους αιώνες στον πλανήτη και ήταν εξίσου καταστροφικά. Αυτά είναι 7 εξ αυτών που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την κοινή γνώμη.

Η σύγκρουση μεταξύ δύο πλοίων που σκότωσε 553 ανθρώπους

To σοκαριστικό ναυάγιο πραγματοποιήθηκε καταμεσής του καλοκαιριού του 1898 στα ανοιχτά της Μεγάλης Βρετανίας. Όλα συνέβησαν όταν ένα μεγάλο πλοίο, ονόματι Cromartyshire, συγκρούστηκε εν μέσω ομίχλης με το επίσης τεράστιο La Bourgogne.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αρκετοί από τους επιβάτες του δεύτερου που ταξίδευαν με προορισμό τη Νέα Υόρκη να πνιγούν όσο κοιμόντουσαν στις καμπίνες τους, εξαιτίας του νερού που κάλυψε σε ελάχιστο χρόνο τα δωμάτιά τους. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ναυάγιο με την τεράστια ποσότητα χρυσού

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1857, το Central America, που μετέφερε 477 επιβάτες, και περισσότερους από εννέα τόνους χρυσού, έπεσε πάνω σε έναν πολύ μεγάλο τυφώνα στα ανοικτά των ακτών των Καρολίνας. Εξαιτίας του πολύ μεγάλου βάρους του, το καράβι βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του όλα τα μέλη του πληρώματος. Μαζί φυσικά και την τεράστια ποσότητα χρυσού που κατέληξε στον βυθό.

Το μεγαλύτερο ναυάγιο πριν από εκείνο του Τιτανικού

Αν ο Τιτανικός δεν είχε χτυπήσει πάνω σε εκείνο το τεράστιο παγόβουνο και είχε φτάσει κανονικά στις ΗΠΑ, τότε θα μιλούσαμε, κατά πάσα πιθανότητα, για το μεγαλύτερο ναυάγιο που είχε συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα. Και αυτό συνέβη στην Αγγλία, ενώ το όνομα του πλοίου που βυθίστηκε ήταν Atlantic ή αλλιώς Ατλαντικός. Το ναυάγιο έγινε το 1873, ενώ συνολικά πέθαναν 535 άτομα. Διασώθηκαν 429.

Όταν ένα πλοίο κόπηκε στα δυο στον Τάμεση

Κανείς από τους 700 επιβάτες του πλοίου Princess Alice το 1878, δε θα πίστευε πως η βόλτα τους στα νερά του Τάμεση θα ήταν και η τελευταία τους. Όλα συνέβησαν όταν ένα άλλο πλοίο, ονόματι Bywell Castle, έπεσε με μανία πάνω του, με αποτέλεσμα να το κόψει στη μέση. Οι περισσότεροι από τους Λονδρέζους που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο πέθαναν επί τόπου ή πνίγηκαν, ενώ υπήρξαν αρκετοί που πέθαναν αργότερα από τα βρώμικα νερά του ποταμού.

Το ναυάγιο και ο πόλεμος που ακολούθησε μετά από αυτό

Πρόκειται με διαφορά για ένα από τα πιο μυστηριώδη και περιπετειώδη ναυάγια που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τον Ιούνιο του 1629, το πλοίο Batavia χτύπησε σ’ έναν ύφαλο στα ανοιχτά ενός απομακρυσμένου νησιού, στη Δυτική Αυστραλία.

40 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ οι υπόλοιποι βγήκαν στη στεριά του έρημου νησιού. Στη συνέχεια, λοιπόν, ξεκίνησε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των επιζώντων για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη εξουσία. Δολοφονίες, σκλαβιές, πόλεμος. Μια υπόθεση που μοιάζει περισσότερο με την πλοκή του Lost. Τελικά, επιβίωσαν 122 άτομα.

Όταν το πλήρωμα του πλοίου άφησε στη μοίρα τους τα γυναικόπαιδα

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1854, το Arctic, ένα επιβατηγό ατμόπλοιο συγκρούστηκε με το γαλλικό αλιευτικό VestaΟι προσπάθειες να μπαλώσουν την τρύπα με καραβόπανο και στρώματα απέτυχαν και τέσσερις ώρες αργότερα, τα νερά της θάλασσας πλημμύρισαν το πλοίο.

Οι μόλις έξι σωσίβιοι λέμβοι ήταν εξαιρετικά λίγοι, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναταραχή για το ποιος θα μπει μέσα σε αυτές. Ακολούθησε άγρια μάχη. Το πιο εξοργιστικό είναι πως σε αυτές δεν μπήκαν ποτέ τα γυναικόπαιδα, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τη ζωή τους επί τόπου.

Το ναυάγιο με τους 1012 νεκρούς

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια που έχουν σημειωθεί ποτέ στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, μιλάμε για το Empress of Ireland που θεωρούταν ένα από τα πιο υπερπολυτελή και ασφαλή πλοία της εποχής. Βυθίστηκε τη νύχτα της 29ης Μαΐου 1914, 25 λεπτά μετά την έναρξη του ταξιδιού του. Διασώθηκαν, μόλις, 465 επιβάτες.