Dom J/Pexels
PERSONAL FINANCE

7 κόλπα προϋπολογισμού που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

Πώς θα καταφέρεις να κάνεις τον μηνιαίο προϋπολογισμό να μη μοιάζει με βουνό.

Ο καθορισμός του προϋπολογισμού είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση για όλους μας και αυτό συμβαίνει είτε μιλάμε για τη διαχείριση του μπάτζετ μιας σεζόν, είτε ενός μήνα. Όσο περισσότερα μέλη μιας οικογένειας εμπλέκονται σε αυτόν, τόσο πιο ζόρικα είναι τα πράγματα και οι νέοι γονείς το γνωρίζουν καλά.

Τα έξοδα παύουν πια να είναι το σουπερμάρκετ και οι λογαριασμοί και αρχίζουν να γίνονται μαζικότερα. Το ζευγάρι μπαίνει σε δεύτερο πλάνο αφού το παιδί γίνεται πια ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ένα παιδί που όσο μεγαλώνει θέλει όλο και περισσότερα. Πώς λοιπόν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς; Αυτά είναι μερικά tips για να καταφέρεις να ελέγξεις τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου ως νέος γονέας.

Όρισε αυτά που δε διαπραγματεύονται

Όταν καταρτίζεις τον προϋπολογισμό, είναι χρήσιμο να διαχωρίζεις τα «πρέπει» από τα «ωραία». Είναι έξοδα που δεν παίρνουν αναβολή, όπως το ενοίκιο, το στεγαστικό δάνειο ή τα δίδακτρα του παιδιού και άλλα που μπορούν να αναβληθούν, όπως τα ψώνια ένδυσης. Αυτό θα σου δώσει μια σαφή εικόνα για το πόσα έξοδα έχεις στην πραγματικότητα και θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις εκπλήξεις στην πορεία.

Προτίμησε τα second hand ψώνια

Τα περισσότερα παιδικά προϊόντα είναι χρήσιμα μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα βρεφικά ρούχα πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις έναν ή δύο μήνες επομένως αν έχεις είτε κάποιο φιλικό ζευγάρι από το οποίο μπορείς να δανειστείς, είτε κάποιον να του αγοράσεις τα ρούχα στη μισή τιμή, προτίμησέ τον. Το Facebook Marketplace είναι γεμάτο από διαφημίσεις για παιδικά ρούχα και λογικά ο αλγόριθμος θα στα έχει ήδη προτείνει, οπότε αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσεις. Δεν είναι καιροί να αγοράζεις κάθε ένα μήνα καινούργια ρούχα άλλωστε και το γνωρίζεις.

Μάθε στα παιδιά να φτιάχνουν τον δικό τους προϋπολογισμό

Φυσικά αυτό δεν αφορά βρέφη, αλλά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι σημαντικό να αρχίζουν να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους μόνα τους, ώστε να μάθουν πώς σπαταλιούνται τα λεφτά και πόσο σημαντικά είναι για κάθε πράγμα σε αυτή τη ζωή. Εκτός φυσικά από το σχολείο, μπορούν να πάνε μια φορά μόνα τους στο σούπερ μάρκετ και να ελέγξουν εκείνα το μπάτζετ. Αν τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε οικογενειακούς στόχους αποταμίευσης θα μάθουν την αξία της ορθής διαχείρισης και έτσι προοδευτικά θα είναι έτοιμα για σωστές αποφάσεις.

Έλεγξε τις προσφορές που παίζουν από πριν

Ίσως σου πάρει ώρα, αλλά είναι σημαντικό να μην επηρεάζεσαι από κάθε προσφορά που βλέπεις μπροστά σου, τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στα delivery. Αν μπεις σε έναν χώρο ή app (σήμερα πια) για τα ψώνια της εβδομάδας και αρχίζεις να επηρεάζεσαι από τις προσφορές δεξιά και αριστερά, τότε είναι πολύ πιθανό να φύγεις από εκεί έχοντας ξοδέψει τα διπλάσια από όσα υπολόγιζες.

Δοκίμασε τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό γευμάτων

Εξοικονόμησε χρήματα, χρόνο και ευθυκρισία προγραμματίζοντας τα γεύματα μιας εβδομάδας εκ των προτέρων. Τήρησε το πρόγραμμα φαγητού που έχεις ορίσει και μην επηρεάζεσαι από την εύκολη λύση του απ’ έξω με την πρώτη λιγούρα και είναι βέβαιο ότι θα έχεις θετικά αποτελέσματα στην τσέπη σου, ακόμα και από την πρώτη εβδομάδα.

Προγραμμάτισε τις διακοπές από νωρίς για όλο το χρόνο

Όσο το δυνατόν πιο νωρίς κλείσεις ένα ταξίδι, τόσο πιο φθηνά θα βρεις τα πάντα (πτήσεις, διαμονή, προσφορές), έτσι δεν είναι; Το ίδιο συμβαίνει για όλες τις διακοπές φυσικά. Η αποταμίευση για τις ημέρες των γιορτών είναι σημαντικό να ξεκινήσει εβδομάδες ή/και μήνες πριν για να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς στις προσδοκίες σου τότε. Όσο πιο νωρίς αποφασίσεις και προγραμματίσεις τα πάντα (από το ποιες μέρες θα ζητήσεις άδεια, μέχρι πότε θα κλείσεις τα εισιτήρια), τόσο πιο άνετα θα είναι για εσένα όταν έρθει η ώρα του ταξιδιού. Άσε που θα μπορείς να «σπάσεις» τα έξοδα για να είσαι ακόμη πιο άνετος.

Περιόρισε κάποιες από τις συνδρομές σου στο streaming

Δε χρειάζεται να πληρώνεις όλους τους μήνες αν κάθε μήνα βλέπεις ταινίες και σειρές από μία μόνο πλατφόρμα. Προσπάθησε να επιλέξεις πριν φτάσει η ημέρα πληρωμής να διαλέξεις τι θα δεις αυτόν τον μήνα και πλήρωσε μόνο μία πλατφόρμα. Άλλωστε, τα ελληνικά κανάλια διαθέτουν και εκείνα τις δικές τους πλατφόρμες και μπορείς να παρακολουθήσεις και εκεί εξαιρετικό τελευταία περιεχόμενο, εντελώς δωρεάν. Πάντως, αν διαλέγεις μία πλατφόρμα για κάθε μήνα, είναι δεδομένο ότι και πρόσβαση στο περιεχόμενο θα έχεις και θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα από το μπάτζετ σε βάθος χρόνου.