AP Photo/Patrick Semansky
LIFE

7 πράγματα που δεν θα πιστεύεις ότι είναι νόμιμα στις ΗΠΑ

Αν σου κάνει εντύπωση η ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή, πού να μάθεις ότι είναι νόμιμο να θάβεις νεκρούς στην αυλή του σπιτιού σου.

Όσοι δεν είμαστε νομικοί, δεν ξέρουμε πάντα τι είναι νόμιμο και τι όχι, γι’ αυτό και πολλές φορές χρησιμοποιούμε την κοινή λογική για να υποθέσουμε, σωστά; Σωστά. Μία τέτοια διαδικασία όμως από ό, τι φαίνεται δεν θα μας βοηθούσε και πολύ αν ζούσαμε στις ΗΠΑ, γιατί εκεί η κοινή λογική με τη νομοθεσία έχουν μαλώσει εδώ και χρόνια. Και αναλόγως σε ποια πολιτεία ζεις, τόσο μεγαλύτερο ή μικρότερο είναι το ρήγμα ανάμεσά τους.

Για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε και στην περίπτωση, βέβαια, που πίστευες ότι η εκτεταμένη οπλοκατοχή είναι το μόνο παράδοξο στη χώρα των ελεύθερων και των γενναίων, δες τους νόμους που ακολουθούν:

Να θάψεις κάποιον στην αυλή σου

Δεν είναι κάποιου είδους αστείο. Στις περισσότερες πολιτείες είναι απολύτως νόμιμο να θάβει κάποιος τα αγαπημένα του πρόσωπα στην πίσω αυλή του σπιτιού του.

Το μόνο που οφείλει να κάνει είναι να δώσει προσοχή στις επιταγές της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν πόσο κοντά σε έναν αρδευτικό σωλήνα μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ταφή. Αν είσαι εντάξει με αυτά, εξασφαλίζεις την σχετική άδεια και δεν σε σταματάει κανείς.

ηπα αμερικη τεξας τραμπ Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

Να οδηγείς γυμνός

Ακούγεται τρελό, αλλά αν θες να κάτσεις πίσω απ’ το τιμόνι του αυτοκινήτου σου ολόγυμνος, έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις και να περιπλανηθείς στους δρόμους της πόλης. Είναι απολύτως νόμιμο. Υπάρχει μόνο μια μικρή λεπτομέρεια: η είσοδος και η έξοδος από το αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνει με ρούχα, αλλιώς μπορεί να σου προκαλέσει νομικά προβλήματα. Για παράδειγμα αν κάποιος σε δει γυμνό έξω απ’ την πόρτα του αυτοκινήτου σου, και παραπονεθεί στην αστυνομία, θα μπορούσαν να σου ασκήσουν δίωξη για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Το ξύλο στο σχολείο

Οποιαδήποτε άσκηση σωματικής βίας που χρησιμοποιείται ως μέσο πειθαρχίας (χαστούκι, χτύπημα με τον χάρακα κ.λπ.) είναι νομικά γνωστό ως «σωματική τιμωρία». Υπάρχουν, λοιπόν, περιοχές στις ΗΠΑ, όπου η σωματική βία από δάσκαλο σε μαθητή είναι παράνομη, όπως για παράδειγμα στο New Jersey, μια πρακτική που απαγορεύεται αυστηρά ήδη από το 1867.

Και παρότι η απαγόρευση του ξύλου στους μαθητές είναι ο κανόνας, υπάρχουν ουκ ολίγες πολιτείες στις οποίες επιτρέπεται. Πιο συγκεκριμένα αυτές είναι οι Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Κολοράντο, Φλόριντα, Τζώρτζια, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Μισούρι, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Τέξας και Ουαϊόμινγκ.

Τρόφιμα με αρσενικό

Το αρσενικό είναι ανάμεσα στις δέκα χημικές ουσίες που προκαλούν «μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αρσενικού σχετίζεται με υψηλά ποσοστά καρκίνου του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και των πνευμόνων, καθώς και με καρδιακές παθήσεις», αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο Π.Ο.Υ. δημοσίευσε μελέτες σχετικά με την παρουσία αρσενικού στο ρύζι, τα μήλα και όλα τα βιολογικά φρούτα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Υπάρχει ο λεπτομερής κατάλογος προϊόντων, υπάρχουν οι λεπτομερείς αναφορές στο τι προκαλεί το αρσενικό στην υγεία των ανθρώπων, αλλά σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ δεν το έχουν ακόμη απαγορεύσει απ’ τα τρόφιμά τους.

Να παντρευτείς τον ξάδερφό σου

Αν και το κοινωνικό στίγμα ενός τέτοιου γάμου είναι -και- στην Αμερική πολύ αρνητικό, ωστόσο μπορεί ο καθένας νόμιμα και ελεύθερα να παντρεύεται τον ξάδελφό του σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Το μόνο θέμα είναι ποιος ξάδελφος από όλους θα είναι αυτός. Για παράδειγμα, σε τουλάχιστον 25 πολιτείες σου επιτρέπουν να παντρευτείς τον πρώτο σου ξάδελφο, το παιδί δηλαδή της θείας ή του θείου σας.

Εντούτοις, σε ορισμένες πολιτείες επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ πρώτων ξαδέλφων μόνο υπό ορισμένες συνθήκες, όπως πχ στην Αριζόνα, όπου το ζευγάρι πρέπει να είναι άνω των 65 ετών ή στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου επιτρέπεται να παντρευτούν μόνο τα υιοθετημένα πρώτα ξαδέλφια.

ηπα αμερικη τραμπ AP Photo/Jae C. Hong

Να πίνεις αλκοόλ ακόμα και αν είσαι ανήλικος

Πρέπει να είσαι τουλάχιστον 21 χρονών για να μπορείς να καταναλώνεις αλκοόλ και στις 50 πολιτείες, υπάρχουν όμως κενά στη νομοθεσία σε όλες τις πολιτείες εκτός από πέντε (αυτές είναι η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Αϊντάχο, το Νιού Χάμσαϊρ και η Δυτική Βιρτζίνια). Αν εκμεταλλευτείς αυτά τα παραθυράκια, μπορείς να πιεις μπίρα και ουίσκι, όσο χρονών κι αν είσαι.

Για παράδειγμα, υπάρχουν 29 πολιτείες όπου οι ανήλικοι μπορούν να πιούν νόμιμα σε ιδιωτικό χώρο υπό την παρουσία και τη συγκατάθεση των γονιών τους, ενώ υπάρχουν και 6 πολιτείες όπου οι ανήλικοι μπορούν να πιούν σε ιδιωτικό χώρο χωρίς την παρουσία και τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Ταυτόχρονα, σε ακόμη 25 πολιτείες είναι νόμιμο για τους ανήλικους να καταναλώνουν αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους, σε 16 πολιτείες είναι νόμιμο να πιούν για ιατρικούς λόγους και σε ακόμη 11 πολιτείες είναι νόμιμο να πιούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς -αν φοιτούν σε μια μαγειρική σχολή για παράδειγμα και πρέπει να φτιάξουν μία συνταγή που περιέχει αλκοόλ.

Να έχεις μια μαϊμού για κατοικίδιο

Ναι, ξέρω, θα πεις «σιγά το πράγμα, αυτό το ήξερα ήδη, θυμάμαι τον Ross στα Φιλαράκια». Η δική του περίπτωση όμως ήταν εντελώς φανταστική, ήταν ένα τεράστιο ψέμα γιατί πολύ απλά στη Νέα Υόρκη, την πόλη στην οποία ζούσε αυτός ο fictional χαρακτήρας, κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Στην πραγματική ζωή, δεν μπορείς να έχεις μια μαϊμού για κατοικίδιο στη Νέα Υόρκη αλλά και ούτε στην Αλάσκα, τη Τζώρτζια, το Μέιν, το Μέριλαντ, τη Μινεσότα, το Μισούρι, το Νιού Χάμσαϊρ, το Νέο Μεξικό, το Οχάιο, τη Γιούτα και το Βερμόντ.

Ωστόσο, είναι νόμιμο και στις υπόλοιπες 38 πολιτείες.