AP Photo Carolyn Kaster
ΛΙΣΤΕΣ

8 εντελώς φυσιολογικά πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Νόμιζες πως ο πιο ισχυρός πολίτης του κόσμου μπορεί να κάνει τα πάντα; Είσαι γελασμένος.

Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν όλος ο πλανήτης παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη στο θρίλερ των αμερικανικών εκλογών. Μάθαμε για τις πολιτείες των ΗΠΑ, για τους εκλέκτορες και δεκάδες ακόμη μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που πολλοί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε.

Τι μας διέφυγε; Οι αρμοδιότητες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. Θεωρητικά ο πλανητάρχης είναι ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Γη και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, σωστά; Έλα, όμως, που δεν είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα η θέση του νέου προέδρου έχει μεγάλη εξουσία, αλλά απαιτεί και κάποιες θυσίες.

Υπάρχουν μάλιστα κάποια εντελώς φυσιολογικά πράγματα που εγώ, εσύ, ο καθένας μας μπορεί να κάνει, ενώ για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ‘κόβονται’ μαχαίρι. Πάμε να τα δούμε.

Να τρώει εκτός Λευκού Οίκου χωρίς δοκιμαστή

Μπορεί το ρόλο του δοκιμαστή να τον έχεις συνδέσει με τον Μεσαίωνα, όμως υπάρχει ακόμη μέχρι σήμερα. Οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν μιλούν ανοιχτά για το συγκεκριμένο ‘επάγγελμα’, αλλά είχε αναφερθεί από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου παλαιότερα. Ο Πρόεδρος της Αμερικής, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να δοκιμάσει φαγητό έξω από το Λευκό Οίκο χωρίς να το δοκιμάσει πρώτα κάποιος άλλος. Μάλιστα το 2013 σε ένα lunch meeting του τότε Προέδρου Barrack Obama με γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, ο πρώτος ήταν ο μόνος που απλά κοιτούσε το φαγητό των υπολοίπων, καθώς δεν είχε μαζί του έναν δοκιμαστή.

Να χρησιμοποιεί iPhone

Ακραίο, έτσι; Κι όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν γίνεται να έχει στην κατοχή του iPhone. Όχι γιατί δεν έχει τα χρήματα να το αγοράσει, αλλά γιατί υπάρχει περίπτωση να παρακολουθεί κάποιος το κινητό του. Ο Obama σκέψου πως ήταν μάλιστα ο πρώτος Πρόεδρος που κατάφερε να έχει στην κατοχή του smartphone, το οποίο ήταν ένα (αρκετά) τροποποιημένο Blackberry.

Να οδηγεί αυτοκίνητο

Πολύ σωστά διάβασες. Οι Πρόεδροι δεν οδηγούν μόνοι τους ένα αυτοκίνητο, τουλάχιστον σε εθνικούς δρόμους. Δεν είναι επειδή βαριούνται ή τους αρέσει να τους πηγαινοφέρνει κάποιος. Απλά απαγορεύεται από το νόμο. Για τις μετακινήσεις τους θα μπουν σε ένα από τα αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα που τους παρέχονται από το αμερικανικό κράτος και θα έχουν πάντα μαζί τους άτομα των Μυστικών Υπηρεσιών για την ασφάλειά τους.

Να μπει σε κάμπριο

Η δολοφονία του John F. Kennedy άλλαξε πολλά όσον αφορά το πρωτόκολλο ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ. Το να χαιρετάει πλέον ένας Πρόεδρος τον λαό στη θέση ενός κάμπριο αυτοκινήτου δεν υπάρχει ως επιλογή.

Να περπατήσει μόνος του

Όχι μόνο να οδηγήσει, αλλά ούτε να περπατήσει μόνος του δεν μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Άτομα των Μυστικών Υπηρεσιών βρίσκονται συνεχώς δίπλα του. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να κάνει μερικά βήματα χωρίς να υπάρχει κάποιος δίπλα του ή πίσω του, είναι να βρίσκεται μέσα στον Λευκό Οίκο.

Να ανοίξει τα παράθυρα του Λευκού Οίκου

Ακόμη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου δεν μπορεί να ανοίξει το παράθυρο του γραφείου του να πάρει λίγ αέρα. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα σε συνέντευξή της η Michelle Obama, “μια μέρα ο υπεύθυνος ασφαλείας μάς άφησε να ανοίξουμε για πέντε λεπτά ένα παράθυρο ως δώρο”.

Να δεχθεί ακριβά δώρα

Υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά τα δώρα που μπορεί να δεχθεί ένας Πρόεδρος από κάποιον αξιωματούχο άλλου κράτους. Σύμφωνα με τον κανονισμό οποιοδήποτε δώρο ξεπερνάει σε αξία τα 390 δολάρια θα πρέπει να δίνεται απευθείας στο κράτος και να μην το κρατάει στην κατοχή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μικρότερης αξίας δώρα χαρακτηρίζονται ως σουβενίρ και μπορεί να τα κρατήσει.

Να πάει οπουδήποτε χωρίς το ‘Football’

Με το συγκεκριμένο παρατσούκλι (‘football’) αναφέρονται στον χαρτοφύλακα των Μυστικών Υπηρεσιών που κουβαλούν πάντα μαζί, οπουδήποτε κι αν πηγαίνουν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Αν και το ακριβές περιεχόμενό του είναι άγνωστο, ωστόσο υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα του Προέδου, αλλά και του δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το στρατηγείο του στρατού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, παρέχει ένα ‘μενού επιλογών’ σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Ο χαρτοφύλακας αυτός ζυγίζει 20 κιλά και τον κουβαλά κάποιος (άτυχος) πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών.