© John Lindsay / AP
ΙΣΤΟΡΙΑ

7 τρελές θεωρίες συνωμοσίας που βγήκαν αληθινές

Κι αν ο John Lennon βρισκόταν όντως υπό την παρακολούθηση του FBI;

Την εποχή που η ανθρωπότητα δέχεται συνεχόμενα χτυπήματα με πολύ αρνητικά αποτελέσματα από την ψευδοεπιστήμη και τις θεωρίες συνωμοσίας, απαιτείται να διπλοτσεκάρουμε οτιδήποτε διαβάζουμε στο διαδίκτυο και να εμπιστευόμαστε τους πραγματικά ειδικούς.

Φυσικά, όταν δεν επηρεάζουν ανθρώπινες ζωές, αυτές οι θεωρίες είναι συνήθως ακίνδυνες και καφενειακού χαρακτήρα. Ακίνδυνες ή επικίνδυνες πάντως, το πιο παράξενο από όλα είναι ότι κάποιες από αυτές εντέλει δικαιώθηκαν.

Παρακάτω ακολουθούν 7 θεωρίες συνωμοσίας που αν και ακούγονται τελείως τρελές, εντέλει δικαίωσαν τους υμνητές τους.

Τι ήταν το Dead Baby Project;

θεωρίες συνωμοσίας © Unsplash

Το να γελάμε με τρελές θεωρίες συνωμοσίας είναι ωραία διασκέδαση, μέχρι να αποδειχθούν αληθινές. Σκέψου για παράδειγμα τη συνωμοσία γύρω από το “Project Sunshine”. Στον απόηχο της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη μελέτη για να μετρήσει τις επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων στο ανθρώπινο σώμα. Τότε, οι συνωμοσιολόγοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έκλεβε πτώματα για να κάνει ραδιενεργές δοκιμές.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι πράγματι η κυβέρνηση έκανε παρανομίες. Μάλιστα, επειδή χρειάζονταν νεαρούς ιστούς, στρατολόγησαν ένα παγκόσμιο δίκτυο πρακτόρων για να βρουν νεκρά μωρά και παιδιά και στη συνέχεια να πάρουν δείγματα, ακόμη και μέλη από το καθένα από αυτά. Αυτά συλλέχθηκαν χωρίς ενημέρωση ή άδεια των περισσότερων από 1.500 οικογενειών που θρηνούσαν.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για τα νοθευμένα ποτά;

7 τρελές θεωρίες συνωμοσίας που βγήκαν αληθινές © Unsplash

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σε πολλά ελληνικά μπαρ τα ποτά δεν ήταν 100% καθαρά, ωστόσο υπήρχε μια εποχή στις ΗΠΑ που η κατάσταση ήταν πραγματικά άσχημη. Οι συνωμοσιολόγοι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση δηλητηρίαζε το αλκοόλ για να αποτρέψει τον κόσμο να πιει.

 

 

 

Από ότι φάνηκε στη συνέχεια οι κατασκευαστές βιομηχανικής αλκοόλης ανακάτευαν το προϊόν τους με επικίνδυνες χημικές ουσίες για χρόνια πριν από την Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ. Αλλά μεταξύ του 1926 και του 1933, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πίεσε τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ισχυρότερες ουσίες ώστε να αποθαρρύνουν τους λαθρέμπορους από το να μετατρέψουν το αλκοόλ σε λαθραίο ποτό.

Αυτό φυσικά δε σταμάτησε τους λαθρέμπορους (ή τους πελάτες τους) και μέχρι το τέλος της ποτοαπαγόρευσης περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του αλκοόλ που κατανάλωναν.

Κυβέρνησε ποτέ η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ;

θεωρίες συνωμοσίας Woodrow Wilson © Associated Press

Στο τέλος της δεύτερης θητείας του, ο Woodrow Wilson υπέστη ένα βαρύ εγκεφαλικό τον οποίο τον κατέστησε ανίκανο να κυβερνήσει. Οι συνωμοσιολόγοι της εποχής θεωρούσαν ότι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Edith Bolling, λειτουργούσε ουσιαστικά ως αντικαταστάτριά του. Πράγματι, έτσι ήταν. Οι ΗΠΑ θέλησαν να αποκρύψουν το γεγονός του εγκεφαλικού υπό τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και η σύζυγος του 28ου Προέδρου λάμβανε όλες τις αποφάσεις ως το τέλος της θητείας. Αυτό συνέβαινε για περισσότερο από έναν χρόνο. Τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διακυβέρνησής του, ο Wilson απεβίωσε.

Γνώριζαν την αλήθεια οι καπνοβιομηχανίες;

θεωρίες συνωμοσίας © Unsplash

Πολύ πριν τα πακέτα τσιγάρα κυκλοφορήσουν με φωτογραφίες που προειδοποιούν τους καπνιστές για όσα ενδέχεται να πάθουν, οι κίνδυνοι από την εξάρτηση του τσιγάρου ακόμη αμφισβητούνταν. Οι «συνωμοσιολόγοι» των προηγούμενων δεκαετιών θεωρούσαν ότι οι μεγάλες εταιρίες γνώριζαν για τους κινδύνους χρόνια πριν δημοσιευθούν οι πρώτες έρευνες, αλλά στον βωμό του κέρδους, δεν τους αποκάλυπταν.

Πράγματι, κάπως έτσι ήταν τα πράγματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι έρευνες έδειχναν μια αδιαμφισβήτητη στατιστική σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Philip Morris, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων της χώρας εκείνη την εποχή, παραδέχτηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Μήπως ο Δαλάι Λάμα χρηματιζόταν;

Δαλάι Λάμα © Ashwini Bhatia / AP

Ο Δαλάι Λάμα ήταν πολύ δημοφιλής σε όλον τον κόσμο κατά τη δεκαετία του 1960 και όπως ήταν λογικό αυτό θα του χάριζε και φανατικούς εχθρούς. Η συνωμοσία τότε έλεγε ότι ο Δαλάι Λάμα ήταν πράκτορας της CIA. Η αλήθεια σε αυτήν την περίπτωση βρίσκεται κάπου στη μέση. Και αυτό διότι σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, ο λαοφιλής ηγέτης κέρδιζε 180.000 δολάρια από τη χρηματοδότηση της Θιβετιανής Αντίστασης από τη CIA (1,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως).

Κλέβουν τα social media τα προσωπικά σου δεδομένα;

© Unsplash

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι που έφεραν τον Donald Trump στην εξουσία τροφοδοτούσαν την κοινή γνώμη με διάφορα fake news, ωστόσο κάπου έπεσαν μέσα. Όπως για παράδειγμα στο ότι τα social media χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα του κόσμου και η κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε αυτά. Πράγματι, οι παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ έγιναν πιο μαζικές από ποτέ και τα social media έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτές.

Το 2016, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έστειλαν 49.868 αιτήματα για δεδομένα χρηστών στο Facebook, 27.850 στην Google και 9.076 στην Apple, σύμφωνα με το Electronic Frontier Foundation (EFF), μια μεγάλη μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες στον ψηφιακό κόσμο και συμβουλεύει το κοινό σε θέματα ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Λίγα χρόνια αργότερα, δε θα χρειαζόταν καν η πρόσβαση στα social media, όπως είδαμε στο πρόσφατο ελληνικό παράδειγμα του Predator.

Βρισκόταν υπό παρακολούθηση ο John Lennon;

John Lennon © Richard Drew / AP

Όταν ο John Lennon άφησε τη ροκ και επικεντρώθηκε στην παγκόσμια ειρήνη, πολλοί ξαφνιάστηκαν. Ανάμεσα τους και το FBI, το οποίο έβρισκε τα αντιπολεμικά μηνύματά του κάπως προβληματικά. Τότε, οι συνωμοσιολόγοι πίστευαν ότι ο Richard Nixon τον παρακολουθεί.

Εντέλει, αποκαλύφθηκε ότι είχαν περίπου δίκιο. Το FBI είχε θέσει από το 1971 τον διάσημο μουσικό σε παρακολούθηση και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης των ΗΠΑ προσπάθησε να τον απελάσει ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με το NPR.