Tim Graham/Getty Images
LIFE

7 τρόποι για να καταλάβεις αν έχεις ψεύτικους φίλους

Οι λεγόμενοι φίλοι-ψέμα βρίσκονται εκεί έξω και καλό είναι να τους καταλάβεις πριν να είναι πολύ αργά.

Όχι ότι με ρώτησες, αλλά θα σου πω ότι κατόπιν ώριμης σκέψεως αποφάσισα ότι η μόνη περιουσία που έχω στη ζωή μου είναι οι φίλοι μου. Οι άνθρωποι που έχω επιλέξει να είναι στη ζωή μου. Τους νιώθω ως οικογένεια μου, αφού αυτό που μάς δένει είναι η ανιδιοτελής αγάπη.

Δεν ξέρω αν έχεις παρατηρήσει, αλλά ανθρώπους που να είναι δίπλα σου στη λύπη σου βρίσκεις εύκολα. Ανθρώπους που να χαίρονται με τη χαρά σου, not so many. Είναι η ανθρώπινη φύση που έχει τα θεματάκια της, είμαστε κι εμείς που μεγαλώνουμε χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να μάθουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε τη ζωή μας πιο ουσιαστική. Και κάπως έτσι, σαρανταρίζουμε και συνεχίζουμε να κλαίμε χαμένες φιλίες. Αν είναι φίλοι-ψέμα, τότε δεν είναι απώλεια, αλλά δώρο.

Τι είναι οι φίλοι-ψέμα

Οι φίλοι-ψέμα είναι ατομιστές, χειριστικοί και ανειλικρινείς προς εσένα. Αυτό που τους νοιάζει είναι τι μπορείς να κάνεις για αυτούς. Δεν νοιάζονται για εσένα -αν και κάνουν κάποια πράγματα για να θολώσουν τα νερά. Εννοώ δεν σε εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα. Για αυτό δυσκολεύεσαι να τους καταλάβεις, πριν να είναι αργά. Πριν τη μεγάλη προδοσία.

Ακολουθούν 7 πράγματα που κάνουν μόνοι οι φίλοι-ψέμα, σύμφωνα με το Psych2Go, κοινότητα που δημιουργεί περιεχόμενο ψυχικής υγείας και ψυχολογίας.

Μιλούν για εσένα πίσω από την πλάτη σου

Ας το παραδεχθούμε: όλοι έχει τύχει να πούμε μια, δυο, άντε τρεις κουβέντες για έναν φίλο πίσω από την πλάτη του. Κυρίως αν έχει προηγηθεί διένεξη. Μετά μάς περνάει ο θυμός και επανερχόμαστε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις: τους λόγους που έχουμε επιλέξει να είναι αυτός ο άνθρωπος στη ζωή μας. Οι φίλοι-ψέμα σε κουτσομπολεύουν πάντα, όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Διαδίδουν φήμες που σε αφορούν και αποκαλύπτουν τα μυστικά σου. Ανεξάρτητα από το πόσο ζουμερά είναι ή πόσο δημοφιλείς θα γίνουν αν τα μοιράσουν. Ο πραγματικός φίλος δεν ρισκάρει ποτέ τις φιλίες του και δεν εξευτελίζει τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεται.

Σε προδίδουν με χαρακτηριστική άνεση

Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι φίλοι-ψέμα σε κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο, δίχως να το σκεφτούν ιδιαίτερα. Σου χρεώνουν το φταίξιμο, για να σώσουν την πάρτη τους. Δεν εγγυώνται για εσένα, δεν σε υπερασπίζονται και δεν δείχνουν ιχνοστοιχείο πίστης, αν κάποιος σε πληγώσει ή σε μειώσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύουν πως εσύ ή η φιλία σας αξίζει να ρισκάρουν οτιδήποτε τους αφορά.

Ακυρώνουν συνέχεια τα πλάνα σας

Επένδυσες πολλές ώρες για να σχεδιάσεις ένα ταξίδι που είχες προγραμματίσει να κάνεις με τον φίλο σου, πριν σου πει τελευταία στιγμή πως δεν μπορεί να έλθει μαζί σου. Κανόνισες να πας μαζί του για μπάσκετ, αλλά δεν εμφανίστηκε, μολονότι του έστειλες 2-3 μηνύματα για να του θυμίσεις το ραντεβού. Γενικά, δεν κρατάει το λόγο του και σιγά-σιγά καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι πάνω του.

Σε αποκλείουν από τα δικά τους πλάνα

Μήπως ο φίλος σου ξέχασε (για πολλοστή φορά) να σου πει να πάτε μαζί σε ένα πάρτι; Λυπάμαι, αλλά αν σε έχει κάνει να νιώθεις αποκλεισμένος από ομαδικές δραστηριότητες, δεν είναι φίλος. Είναι φίλος-ψέμα.

Σου τηλεφωνούν μόνο όταν θέλουν κάτι

Σκέψου λίγο αν η πρωτοβουλία της επικοινωνίας με τον φίλο σου είναι ισότιμη ή αν είσαι εσύ ο μόνος που στέλνει μηνύματα και παίρνει τηλέφωνα -εκτός και αν εκείνος θέλει να σου ζητήσει μια χάρη, να τον βοηθήσεις με κάτι. Οι φίλοι-ψέμα δεν έχουν κάποιο άγχος να εμφανιστούν για να σου ζητήσουν κάτι, εβδομάδες μετά την τελευταία σας επικοινωνία. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σε ρωτήσουν πώς είσαι. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σε χρησιμοποιήσουν για να λύσουν το πρόβλημα τους. Μόλις τους δώσεις ό,τι χρειάζονται, εξαφανίζονται και πάλι.

Δεν είσαι σίγουρος αν σου κάνουν κοπλιμέντα ή σε προσβάλουν

Σου έχει πει φίλος «περιέργως τα πήγες πολύ καλά» ή «σήμερα δείχνεις πολύ καλύτερος από ό,τι συνήθως» ή «αυτό που έκανες ήταν καλύτερο από ό,τι περίμενα από εσένα»; Σου έχω νέα: όταν δεν μπορείς να καταλάβεις αν κάτι που σου λένε είναι κομπλιμέντο ή προσβολή, είναι προσβολή. Και ο φίλος είναι φίλος-ψέμα και στάζει χολή, κεκαλυμμένα. Δεν κάνει χιούμορ.

Μιλούν μόνο για τον εαυτό τους

Πηγαίνεις για έναν καφέ με τον φίλο σου και δεν προλαβαίνεις να σταυρώσεις λέξη. Τον ακούς να μιλάει ακατάπαυστα για τα προβλήματα του, την καθημερινότητα του και ό,τι άλλο τον απασχολεί, χωρίς το παραμικρό διάλειμμα για να σε ρωτήσει έστω τι κάνεις -αν είσαι καλά, αν σε απασχολεί κάτι. Κάθε φορά που τολμάς να πεις μια κουβέντα, δεν σε αφήνει. Και αν επιμείνεις, δεν σου δίνει την παραμικρή προσοχή. Οι φίλοι-ψέμα είναι εγωκεντρικοί και δεν δίνουν δεκάρα για εσένα και όσα έχεις να πεις.