SGranitz/WireImage/Getty Images/Ideal Image
ΣΧΕΣΕΙΣ

8 επιστημονικά συμπεράσματα για την ερωτική έλξη

Όταν η επιστήμη βάζει στο μικροσκόπιο την έλξη μεταξύ γυναικών και αντρών, τίποτα αδιάφορο δεν μπορεί να προκύψει. 

Η συναισθηματική αντίδραση που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν, όταν βρίσκουν κάποιο άτομο σεξουαλικά ελκυστικό. Έτσι ορίζεται η σεξουαλική/ερωτική έλξη, που επιστήμονες από διάφορους τομείς -όπως η ψυχολογία, η βιολογία και η ανθρωπολογία- εξερευνούν εδώ και δεκαετίες, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τι είναι αυτό που νιώθουμε.

Όταν δηλαδή ελκόμαστε σεξουαλικά από κάποιον/κάποια, αλλά και τι είναι εκείνο που προκαλεί αυτή την ακατανίκητη έλξη.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέσα στα χρόνια, όπως τις ξεχωρίζει το The HashTag Magazine.

Το πείραμα του ιδρωμένου T-shirt

Το 1995, ο Ελβετός βιολόγος Claus Wedekind πραγματοποίησε το περιβόητο “The Sweaty T-shirt Experiment” και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν από τη μυρωδιά των αντρών που είχαν διαφορετικά γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος από τα δικά τους.

Συμπέρασμα που υποδηλώνει ότι η μυρωδιά παίζει ρόλο στην επιλογή συντρόφου, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη διασφάλιση υγιέστερων απογόνων.

Η συμμετρία και η ελκυστικότητα

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συμμετρία στο πρόσωπο και στο σώμα είναι στενά συνδεδεμένη με την αντιληπτή ελκυστικότητα, καθώς εκλαμβάνεται ως δείκτης καλής υγείας και καλών γονιδίων.

Ο ρόλος της ωορρηξίας

Έρευνα έχει δείξει ότι οι προτιμήσεις των γυναικών για ορισμένα αντρικά χαρακτηριστικά τείνουν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν άντρες με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, τη φωνή και τη μυρωδιά, πιθανότατα λόγω υποσυνείδητων βιολογικών σημάτων που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Η δύναμη του χαμόγελου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognition & Emotion, ένα ειλικρινές, χαρούμενο χαμόγελο μπορεί να κάνει ένα άτομο να φαίνεται πιο ελκυστικό στους γύρω του. Κι αυτό διότι το κάνει να δείχνει πιο προσιτό, ενισχύοντας το συναίσθημα της έλξης.

Κόκκινο: το χρώμα της αγάπης

Μια σειρά μελετών που διεξήχθησαν από τον Andrew Elliot και την Daniela Niesta αποκάλυψε ότι οι άντρες αντιλαμβάνονται τις γυναίκες που φορούν πάνω τους κάτι κόκκινο ως πιο ελκυστικές και σεξουαλικά επιθυμητές – κάτι που όλως περιέργως, δεν ίσχυε για άλλα χρώματα.

Ο αλτρουισμός είναι σέξι

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology, ο αλτρουισμός (η αρχή και η ηθική ευαισθησία για την ευτυχία άλλων) θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το πόσο ελκυστικοί βρίσκουν οι γυναίκες τους άντρες.

Οι συμμετέχουσες αξιολόγησαν εκείνους που παρουσίαζαν σημάδια αλτρουισμού ως πιο επιθυμητούς για μακροχρόνιες σχέσεις, υποδεικνύοντας την αξία που δίνεται στην καλοσύνη και τη γενναιοδωρία.

Η φωνητική έλξη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από άντρες με βαθύτερες φωνές, καθώς συνδέονταν με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι άντρες, από την άλλη πλευρά τους, προτιμούσαν γυναίκες με υψηλότερη φωνή, που συνήθως σχετίζεται με τη νεότητα και τη θηλυκότητα.

Η επιρροή του φόβου

Έρευνα από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας διαπίστωσε ότι τα συναισθήματα φόβου ή άγχους θα μπορούσαν να αυξήσουν τη σεξουαλική έλξη, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται σε εσφαλμένη απόδοση της φυσιολογικής διέγερσης, όπου η αίσθηση του φόβου που μας κάνει να καρδιοχτυπάμε, παρερμηνεύεται ως σεξουαλική έλξη.