Δημήτρης Καπάνταης / SOOC
FITNESS

8 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρέχεις Μαραθώνιο

Αν αρχίσει να τρέχει η μύτη σου και να νιώσεις πιο κοντός, δεν είναι η ιδέα σου. Αυτές είναι μερικές από τις πρόσκαιρες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου.

Η Αθήνα ζει στους ρυθμούς του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου. Ήδη εδώ και μερικές μέρες βρίσκονται στην πόλη χιλιάδες δρομείς από ολόκληρο τον πλανήτη που είναι έτοιμοι να τρέξουν έναν από τους πιο απαιτητικούς Μαραθώνιους στον κόσμο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όλοι οι μαραθωνοδρόμοι θα πρέπει να προσέξουν αρκετά, καθώς μια κακή διαχείριση κατά τη διάρκεια του αγώνα ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ποια είναι, όμως, τα πιο συνηθισμένα σημάδια για τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι δρομείς κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου και γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσουν ιδιαίτερα για αυτά;

1. Η μύτη σου μπορεί να αρχίσει να «τρέχει»

Μια μελέτη στο Journal Annals of Allergy, Asthma and Immunology διαπίστωσε ότι το 56% των δρομέων εμφανίζουν καταρροή ενώ τρέχουν για μεγάλη διάρκεια. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν αναπνέεις περισσότερο, η μύτη σου δραστηριοποιείται πιο έντονα από το κανονικό και παράγεται βλέννα.

2. Θα κοντύνεις για λίγο

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου χάνεις μερικά χιλιοστά ύψους. Σύμφωνα με το Journal of International Medical Research, αυτό συμβαίνει καθώς οι μύες της πλάτης τεντώνονται κάτω από έντονες συνθήκες και το υγρό μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων μειώνεται. Μη φοβάσαι, αυτό είναι μόνο προσωρινό, το ύψος σου θα αποκατασταθεί πλήρως.

3. Μπορεί να πάθεις κράμπα

Η κράμπα είναι ένα από τα πιο κοινά μυικά προβλήματα όταν τρέχεις σε μαραθώνιο. Γι’ αυτό, προσπάθησε να μην κάνεις μια απότομη εκκίνηση, καθώς οι περισσότερες συμβαίνουν εξαιτίας αυτού.

4. Μπορεί να σου κοπεί η όρεξη

Μετά το τέλος του αγώνα, μπορεί να πας για φαγητό και τελικά να μη θες να το καταναλώσεις γιατί νιώθεις χορτάτος. Μια μελέτη του American Journal of Physiology διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το σώμα καταστέλλει την όρεξη, μέσω ενός πεπτιδίου που υπάρχει στο έντερο του ανθρώπου. Όταν, όμως, το σώμα σου χαλαρώσει, η όρεξη επανέρχεται κανονικά.

5. Τα νύχια των ποδιών σου μπορεί να μαυρίσουν

Αυτό συμβαίνει καθώς, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το νύχι τραυματίζονται από την κόπωση. Η περιοχή αιμορραγεί, ωστόσο, δεν παίρνει κόκκινο αλλά μαύρο χρώμα. Στη χειρότερη περίπτωση ενδέχεται ακόμη και να βγει. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, θα μεγαλώσει και πάλι.

6. Ίσως νιώσεις πως είσαι ιδιοφυΐα

Σύμφωνα με έρευνα των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, 30 λεπτά άσκησης είχαν ως αποτέλεσμα έως και 10% βελτίωση της γνωστικής ικανότητας ενός ανθρώπου ή της επεξεργασίας ενός προβλήματος ή δυσμενούς κατάστασης.

7. Οι ρώγες σου μπορεί να αιμορραγήσουν

Όταν τρέχεις, γύρω από τις θηλές σου συγκεντρώνεται ένα μείγμα ιδρώτα, αλάτων και άλλων μετάλλων. Όταν ο πρώτος εξατμιστεί, ενδέχεται να προκληθεί αιμορραγία σε αυτές. Αν αναζητήσεις, όμως, στο διαδίκτυο θα βρεις μερικά αξεσουάρ για να τις προστατεύσεις πριν την έναρξη του αγώνα.

8. Με την ενέργεια που έχεις κάψει θα μπορούσες να φορτίζεις το κινητό σου για ένα χρόνο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε δρομέας Μαραθωνίου καίει τόση ενέργεια όση χρειάζεται το τηλέφωνό σου για να είναι φορτισμένο για ένα χρόνο. Σκέψου πόσες selfies θα μπορούσες να βγάλεις τρέχοντας.