© Alamy /Visualhellas.gr
LIFE

9 άβολες αλήθειες για τη ζωή που δεν αποδεχόμαστε εύκολα

Όσο πιο γρήγορα πάρουμε την απόφαση ότι τα πράγματα καλώς ή κακώς έτσι είναι, τόσο πιο εύκολα θα προχωρήσουμε με τον ευτυχέστερο δυνατό τρόπο στη ζωή μας.

Αν σου έδιναν μία άβολη αλήθεια και ένα ευχάριστο ψέμα, τι θα διάλεγες από τα δύο; Θέλουμε ειλικρινή απάντηση. Άσε μας να μαντέψουμε. Πιθανότατα ό,τι και η πλειοψηφία: οι περισσότεροι θα δεχόμασταν ευχαρίστως το ψέμα. 

Συχνά λέμε ότι θέλουμε να μάθουμε, να ανακαλύψουμε την αλήθεια, αλλά οι πράξεις μας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς λαμβάνουμε αποφάσεις που δε μας βγάζουν από την comfort zone μας και παραμορφώνουν την πραγματικότητα.

Αυτό που αναζητάμε δηλαδή είναι μία μορφή παρηγοριάς αντί για μία έκφραση αλήθειας, επειδή φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας αδιέξοδος δρόμος και ότι αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δυσκολίες και να αποδεχτούμε ζόρικες αλήθειες που μας κάνουν να αισθανόμαστε κάπως μετέωροι. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα βγούμε μπροστά στη ζωή με τον ευτυχέστερο δυνατό τρόπο.

Η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβεται πάντα

Είναι ειλικρινά αφελές να πιστεύει κάποιος στην εποχή μας ότι το να δουλεύει πολύ και αποτελεσματικά είναι από μόνο του αρκετό για να έρθει η επαγγελματική και οικονομική επιτυχία. Σίγουρα, το να παλεύεις για τα όνειρα σου προϋποθέτει ότι πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου σωστά. Προϋποθέτει όμως και ότι πρέπει να παίρνεις έξυπνες αποφάσεις, να είσαι ευέλικτος, να έχεις υποστήριξη και φυσικά λίγη τύχη με το μέρος σου.

Μπορείς να δραπετεύσεις από ό,τι τοξικό

Η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβεται πάντα Είναι ειλικρινά αφελές να πιστεύει κάποιος στην εποχή μας ότι το να δουλεύει πολύ και αποτελεσματικά είναι από μόνο του αρκετό για να έρθει η επαγγελματική και οικονομική επιτυχία. Σίγουρα, το να παλεύεις για τα όνειρα σου προϋποθέτει ότι πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου σωστά. Προϋποθέτει όμως και ότι πρέπει να παίρνεις έξυπνες αποφάσεις, να είσαι ευέλικτος, να έχεις υποστήριξη και φυσικά λίγη τύχη με το μέρος σου. © Outnow.ch

Τόσοι πολλοί άνθρωποι μένουν κολλημένοι σε τοξικές σχέσεις ή σε τοξικά περιβάλλοντα, επειδή πιστεύουν ότι πρέπει ή ότι η κατάσταση θα αλλάξει, αντί να πάρουν την απόφαση, να φύγουν, να κλείσουν πίσω τους την πόρτα και να ξεκινήσουν από το μηδέν, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Το να αφήσεις πίσω ανθρώπους και μέρη που έχεις αγαπήσει μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να πάρεις αυτή τη δύσκολη απόφαση για να μπορέσεις να ζήσεις μία καλύτερη ζωή στο άμεσο μέλλον.  

Η δουλειά σου δεν είναι η ζωή σου

Η ζωή έχει τόσες πολλές διαφορετικές πτυχές και η καριέρα σου είναι μόνο μία από αυτές. Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά δεν πρέπει να διαμορφώνει ολόκληρη τη ζωή σου. Δεν πρέπει να γίνεται η ζωή σου. 

Μπορεί για παράδειγμα να κάνεις μία βαρετή δουλειά που δε σου πολυαρέσει, αλλά να είσαι ευτυχισμένος στα προσωπικά σου και παρομοίως, μπορεί να έχεις μία συναρπαστική, καλά αμειβόμενη δουλειά, αλλά βαθιά μέσα σου να νιώθεις κενός, θλιμμένος, δυστυχισμένος. 

Η επιτυχία δεν έρχεται από μία στιγμή στην άλλη

Ποτέ μα ποτέ κανείς δεν έγινε πλούσιος και επιτυχημένος χωρίς κόπο, προσπάθεια, θυσίες, αποτυχίες, τύχη και χρόνο. Το γεγονός ότι προβάλλονται, ειδικά στα social media, άνθρωποι που εν μία νυκτί έγιναν επιτυχημένοι entrepreneurs στα 20 και κάτι τους χρόνια, αυτό δε σημαίνει ότι πράγματι έτσι έγινε. Υπάρχουν πολλές πτυχές της ιστορίας που αγνοούμε. Βγάζουν δηλαδή προς τα έξω μία παραμορφωμένη αντίληψη της επιτυχίας. 

Δεν μπορείς να αλλάξεις το πώς σκέφτονται οι άλλοι

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στη ζωή που μπορείς πραγματικά να ελέγξεις. Δύο από αυτά είναι οι σκέψεις και οι πράξεις σου, που διαμορφώνουν όχι μόνο το ποιος είσαι, αλλά και το πώς πορεύεσαι στη ζωή. Το να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου -να γίνεις για παράδειγμα πιο θετικός άνθρωπος- και κατ΄ επέκταση τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι δεν είναι εύκολο. Είναι όμως αναπόφευκτο βήμα για να κερδίσεις την ευτυχία σου.  

Τα απλά πράγματα είναι πάντα καλύτερα

Η πολυπλοκότητα και οι επιλογές συχνά δημιουργούν προβλήματα και σύγχυση, ενώ η απλότητα έχει μέσα της πάντα μία σαφήνεια. Τι εννοούμε; Το να έχεις στην κατοχή σου λιγότερα υλικά αντικείμενα είναι πιο εύκολο από το να περιτριγυρίζεσαι συνεχώς από πολλά πράγματα που δε χρειάζεσαι στην πραγματικότητα. Επίσης, το να κυνηγάς μία φανταχτερή ζωή, όπως αυτές που ξεπηδούν καθημερινά στο feed του Instagram, αργά ή γρήγορα θα αποβεί καταστροφικό. Το ίδιο ισχύει και με τις φιλίες: το να έχεις λίγους και καλούς φίλους είναι προτιμότερο από το να έχεις πολλές επιφανειακές φιλικές σχέσεις. 

Αυτό που θέλεις δε θα γίνει από μόνο του

Συχνά πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους από μόνα τους αν απλώς περιμένουμε. Κι όμως, κάτι τέτοιο ποτέ δε θα συμβεί αν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα. Εκνευρίζεσαι από τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά σιωπάς γιατί περιμένεις να αλλάξουν μαγικά. Θέλεις να σε σέβονται και να σε αγαπούν, αλλά φοβάσαι να μοιραστείς τις επιθυμίες και να εκφράσεις τις σκέψεις σου. Τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν δεν κουνήσεις το δαχτυλάκι σου. 

Για να αλλάξεις κάτι πρέπει πρώτα να αποδεχτείς ότι είναι λάθος

Θα έχεις διαπιστώσει από την προσωπική σου εμπειρία ή από εμπειρίες φίλων σου, ότι πολλοί άνθρωποι μένουν σε σχέσεις και δουλειές που μισούν επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν πόσο χάλια τελικά πήγε όλα αυτό. Φοβούνται να αποδεχτούν τα λάθη τους, να παραδεχτούν ότι η επιλογή τους ήταν εσφαλμένη, ότι αλλιώς περίμεναν τα πράγματα και αλλιώς τους ήρθαν, με αποτέλεσμα να μένουν προσκολλημένοι σε καταστάσεις που τους τραβούν πίσω αντί να τους πηγαίνουν μπροστά.  

Η αλήθεια είναι ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να ορίζουν το μέλλον σου. Θα κάνεις λάθη, θα πέσεις κάτω, θα σηκωθείς και θα προσπαθήσεις ξανά, προχωρώντας σε διαφορετικό μονοπάτι. 

Δε χρειάζεται να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση για να απολαύσεις τη ζωή

Big Short © outnow.ch

Στον κόσμο της αυτοβοήθειας, κυκλοφορούν πολλές φορές φράσεις του τύπου «αν δεν ανεβαίνεις, κατεβαίνεις» ή ακόμα χειρότερα, «ή εξελίσσεσαι ή πεθαίνεις». Πόσο λανθασμένη αυτή η αντίληψη, που σε κάνει να πιστεύεις ότι αν προχωράς προσωπικά, αλλά κυρίως επαγγελματικά προς τα πάνω, προς την κορυφή, τότε δεν είσαι άξιος. 

Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι «ολοκληρωμένος» όταν συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους και προσπαθείς να είσαι «περισσότερος» απ’ ότι μπορείς.

Υπάρχουν εκείνοι που θέτουν ως προτεραιότητα στη ζωή τους την επαγγελματική τους εξέλιξη και αυτοί που επιλέγουν την ψυχική τους ηρεμία και τον προσωπικό, ελεύθερο χρόνο τους. Και στις δύο περιπτώσεις, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Έχεις την επιλογή να διαλέξεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο ο εαυτός σου και συνεπώς, θα σου προσφέρει μία καλύτερη ζωή βάσει των επιθυμιών και του χαρακτήρα σου.