© Luis Villasmil / Unsplash
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτός ήταν ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν κάτι που κανείς δεν θέλει να πιστέψει: ο πλανήτης φλέγεται.

Ο καύσωνας του 1987 κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους Έλληνες. Οι υπερβολικές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι καινούργιο, το αντίθετο. Η διαφορά που παρατηρείται όμως τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αμερικανικές υπηρεσίες οι οποίες παρακολουθούν το φαινόμενο.

 

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που ζήσαμε ποτέ. Ίσως, όχι ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία του πλανήτη, αλλά σίγουρα ο πιο «καυτός» από τότε που κρατάμε αρχείο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των National Centers for Environmental Information: «Ο Ιούλιος του 2021 ήταν ο πιο θερμός μήνας που καταγράφηκε ποτέ»

Ο πιο ζεστός Ιούλιος όλων των εποχών;

Τα αρχεία από του ΝΟΑΑ πηγαίνουν πίσω στον 19ο αιώνα. Έτσι, σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις τον Ιούλιο του 2021 η θερμοκρασία της Γης ήταν κατά 0,93 Βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. Οι αμέσως προηγούμενοι πιο ζεστοί μήνες ήταν ο Ιούλιος του 2016, του 2019, και του 2020.

Οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Πάντως, ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν απόλυτες σίγουρος ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών, οι Ευρωπαίοι εταίροι τους φαίνεται να διαφωνούν.

Το ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος Ιούλιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός και όχι ο πρώτος πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Κάτι, όμως, που έχει μικρή σημασία καθώς δεν πρόκειται για διαγωνισμό.

Τα συμπεράσματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι σαφή: το Βόρειο Ημισφαίριο φλέγεται (αφού σύμφωνα με τη NOAA παρατηρήθηκε άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,54 Βαθμούς Κελσίου) και ο πλανήτης εκπέμπει SOS.

To γεγονός ότι ο «παγωμένος» Καναδάς κατέγραψε θερμοκρασίες υψηλότερες των 45 Βαθμών Κελσίου μιλάει από μόνο του.