Instagram: @alexanddeer
BIG BUSINESS

Alexandr Wang, ο πιο νεαρός δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη

O 25χρονος Αμερικανός με κινεζική καταγωγή παράτησε το κολλέγιο και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει: ασχολήθηκε με τις νέες τεχνολογίες και έκανε business με το κράτος.

Το 2016 ένας Αμερικανός φοιτητής με κινεζικές ρίζες, ονόματι Alexandr Wang, παράτησε το MIT για να ιδρύσει μια δική του εταιρία λογισμικού. Το ρίσκο που πήρε φαίνεται πως του βγήκε και με το παραπάνω καθώς σήμερα, έξι χρόνια μετά, αποτελεί τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο στον πλανήτη. Η ιστορία του συγκεκριμένου νεαρού έγινε γνωστή ύστερα από τη δημοσίευση της ετήσιας λίστας του Forbes, με τους 30 πιο πλούσιους επιχειρηματίες του κόσμου κάτω των 30.

Πώς, όμως, κατάφερε ο Alexandr Wang να κάνει όλη αυτή την περιουσία μέσα σε τόσα λίγα χρόνια και γιατί η εταιρία που ίδρυσε ύστερα από την αποχώρηση από το πανεπιστήμιο έχει γίνει σημαντικός εταίρος του αμερικανικού κράτους και της General Motors;

Ένα παιδί «θαύμα»

Ο Alexandr Wang γεννήθηκε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό προς τις επιστήμες, καθώς και οι δυο του γονείς εργάζονταν ως φυσικοί σε εργοστάσια που παρήγαγαν όπλα για τον αμερικανικό στρατό. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε έφεση στα μαθηματικά. Χαρακτηριστικό είναι πως στην έκτη δημοτικού εγγράφηκε στον πρώτο εθνικό διαγωνισμό μαθηματικών, με έπαθλο, ένα εισιτήριο για την Disney World.

Μπορεί να βγήκε δεύτερος, ωστόσο, αυτό δεν τον πτόησε από την αγάπη του για τις θετικές επιστήμες και τον προγραμματισμό. Στα 17 του, δούλεψε για πρώτη φορά με πλήρη απασχόληση στο Quora. Εκεί γνώρισε τον Lucy Guo, τον άνθρωπο παρέα με τον οποίο ίδρυσε τη Scale. Το 2015 ξεκίνησε τις σπουδές του στη σχολή μηχανικής μάθησης του MIT, ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να την παρατήσει.

Στην αρχή, όπως επισημαίνει, είχε πει στους γονείς πως θα ασχολούταν με την εταιρία μόνο για ένα καλοκαίρι. «Προφανώς, όμως, ήξερα πως δεν επρόκειτο να γυρίσω στη σχολή μετά από αυτό» δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Forbes.

Έναν χρόνο από την ίδρυση της εταιρίας, εμφανίστηκαν οι πρώτοι επενδυτές. Όσο περνούσαν τα χρόνια, τα επενδυτικά funds άρχιζαν να αυξάνονται. Μέχρι που μπήκε στη μέση ο αμερικανικός στρατός.

Η επανάσταση που έφερε στον πλανήτη o Alexandr Wang

Σήμερα, υπολογίζεται πως η Scale εργάζεται για περίπου 300 εταιρίες και φορείς, μεταξύ αυτών τον στρατό και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο το αμερικανικό κράτος αποφάσισε να εμπιστευτεί έναν 25χρονο επιχειρηματία είναι γιατί η εταιρία του μπορεί να παρέχει τόσο υψηλής ποιότητας ψηφιακά δεδομένα για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Η τεχνολογία της Scale, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, έχει τη δυνατότητα να αναλύει δορυφορικές εικόνες πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπινους αναλυτές για να προσδιορίσει, για παράδειγμα, πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι ρωσικές βόμβες στην Ουκρανία.

Τα προγράμματα της εταιρίας λογισμικού δεν είναι χρήσιμα μόνο στον στρατό. «Κάθε βιομηχανία βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων» υποστηρίζει ο Alexandr Wang, ο οποίος εμφανίστηκε στη λίστα Forbes Under 30 το 2018. «Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες των δεδομένων τους» καταλήγει.

Σύμφωνα με το Forbes, η Scale, η οποία αποφέρει έσοδα περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμάται στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο του 25χρονου επιχειρηματία, που ανέρχεται στο 15%, αξίζει σήμερα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Δεν τα έχει πάει άσχημα για την ηλικία του.