AP Photo Alex Brandon
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Αnthony Fauci: Ο Αμερικανός ‘Τσιόδρας’ έχει την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο

Στο τέλος μιας σπουδαίας καριέρας, ο γνωστός επιδημιολόγος έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια υγειονομική πρόκληση και έναν αλλοπρόσαλλο πολιτικό ηγέτη.

Θυμάστε παλιά που λέγαμε για τους αθλητές που παίρνουν εκατομμύρια και τους ξέρουν όλοι την ώρα που τους επιστήμονες δεν τους θαυμάζει κανείς. Ίσως πήραν κάπως την εκδίκηση τους. Χωρίς βέβαια να το θέλουν. Μια πανδημία είναι βλέπετε σίγουρα η κατάλληλη περίοδος για να γνωρίσουμε κάποιους από τους γιατρούς. Ελάχιστους είναι η αλήθεια.

Και αν το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα έγινε το κατεξοχήν πρόσωπο της προσπάθειας απόκρουσης του ιού, αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Γιατί πλάι στην κωμικοτραγική φιγούρα του Donald Trump υπάρχει και η εικόνα του αντίστοιχου αμερικανού Τσιόδρα, Anthony Fauci. Του κατά κάποιον τρόπο επιστημονικού υπευθύνου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Αμερική. Με άλλα λόγια, δυστυχώς, του ανθρώπου που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Γεννήθηκε στο Brooklyn από γονείς φαρμακοποιούς και έχοντας ρίζες στην Ιταλία. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, οι προπτυχιακές του σπουδές ήταν στην κλασσική φιλολογία. Ωστόσο, η συνέχεια των σπουδών του σχετίστηκε τελικά με την ιατρική. Όπως τονίζει ο ίδιος στον New Yorker:

“Ήταν περίεργο. Κάναμε πολλή κλασική φιλολογία, Αρχαία Ελληνικά, Λατνικά…Ασχοληθήκαμε με τη φιλοσοφία, τα πάντα, από επιστημολογία μέχρι Λογική. Ταυτόχρονα όμως κάναμε και πολύ βιολογία, φυσική και επιστήμες, τόσο ώστε να μπορείς να εισαχθείς σε μια ιατρικη σχολή”.

Ο Fauci, λοιπόν, εισήχθη στο περίφημο Cornell University Medical College από το οποίο αποφοίτησε ως πρώτος και καλύτερος με διδακτορικό στην Ιατρική το 1966. Σε ηλικία μόλις 26 ετών. Δύο χρόνια μετά, το 1968, έγινε μέλος στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας όντας συνεργαζόμενος με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Το 1984 έγινε ο επικεφαλής αυτού του τμήματος και αυτή είναι μια θέση που του ανήκε μέχρι και σήμερα 36 χρόνια μετά.

Σε αυτή τη θέση ο ίδιος απέκτησε διεθνή φήμη ως ένας από τους σημαντικότερους επιδημιολόγους του πλανήτη. Πολλές φορές αρνήθηκε την ‘αναβάθμισή του’ σε γενικό επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Υπήρξε όμως ένας από τους γιατρούς με ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση διαφόρων επιδημιών. Πρώτα ήταν το HIV, μετά ο SARS, ο ΜΕRS, ο Εbola και πλέον ο COVID-19.

Mέσα από την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, το όνομά του ξεπέρασε την ιατρική κοινότητα. Ο ίδιος έγινε ο κάτι σαν εθνικός γιατρός των ΗΠΑ. Η στάση του απέναντι στην πανδημία του HIV ήταν χαρακτηριστική. Παρότι ο ίδιος γεννημένος σε συντηρητικό καθολικό περιβάλλον και έχοντας στην αρχή το αδιαμφισβήτητο πατρονάρισμα που έχουν οι ιατρικές αυθεντίες, ο ίδιος ανέπτυξε τελικά μια ιδιαίτερη σχέση με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το έκανε αμέσως μόλις κατάλαβε ότι δεν ήταν οι ίδιοι απειλή όσο άνθρωποι που χρειάζονταν τη βοήθειά του. Τους μίλησε, τους άκουσε. Πολλά από αυτά που του είπαν “ήταν πραγματικά λογικές σκέψεις”. Ο ίδιος βοήθησε έκτοτε πολύ στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των οροθετικών αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό

Μετά την αποδειγμένη του εμπειρία στην αντιμετώπιση και άλλων επιδημιών, ο Fauci έγινε και μέλος της task force που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από τον Λευκό Οίκο. Εχθρός αυτή τη φορά ήταν ο COVID-19. Επιβαρυντικός παράγοντας μια αλλοπρόσαλλη πολιτική ηγεσία. Δεν ήταν καθόλου λίγες οι φορές που ο Anthony Fauci και ο Donald Trump βρέθηκαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Και αυτό για μια χώρα όπως οι ΗΠΑ και μπροστά σε μια τέτοια κρίση είναι αδιαμφισβήτητα προβληματικό.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν, όταν ο Fauci προειδοποίησε ότι τα τεστ για τον κορονοϊό πρέπει να αυξηθούν. Το ίδιο και τα μέρη όπου γίνονται. Ταυτόχρονα, δεν δήλωνε αισιόδοξος για τη μέχρι τότε κατάσταση. Παρόλα αυτά ο Donald Trump τόνισε αμέσως μετά ότι διαφωνεί μαζί του. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η κατάσταση με τα τεστ είναι πολύ καλή και έχει γίνει μια “εξαιρετική δουλειά”. Αυτή είναι η μία από τις πολλές περιπτώσεις που ο Fauci έρχεται για να διορθώσει κάποια από τις δηλώσεις του Trump ή να σταθεί επικριτικός στις πολιτικές του.

Εδώ και πολλές μέρες, το ρεπορτάζ λέει ότι ο Πρόεδρος γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτικός με τον Fauci. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η ύπαρξη μια ιατρικής αυθεντίας που κρίνει τις επιλογές του σίγουρα δεν αφήνει μια θετική εικόνα στο κοινό. Ούτως ή άλλως η χώρα πλήττεται βαριά από τον κορονοϊό. Και αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχιζόμενες καθησυχαστικές δηλώσεις του Τrump. Εδώ και μέρες κυκλοφορούν φήμες ότι τελικά θα τον περιορίσει ή ακόμα και θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Είναι θέμα πλέον του αμερικανικού λαού ποιον από τους δύο θα εμπιστευτεί. Έναν άνθρωπο με την πορεία του Fauci ή έναν άνθρωπο που μιλάει για ενέσεις με χλωρίνη. Η επιλογή μοιάζει πολύ εύκολο. Ο κόσμος όμως είναι πολύ σύνθετος για να θεωρούμε το οτιδήποτε αυτονόητο.