Kate Trysh/Unsplash
FITNESS

6 απλές συμβουλές για να προπονείσαι με ασφάλεια στη ζέστη

Μην αφήσεις τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της εποχής να σταματήσουν την προπόνησή σου. Ακολούθησε τα παρακάτω tips για να προπονηθείς σωστά και κυρίως με ασφάλεια όλο το καλοκαίρι.

Η προπόνηση τις ημέρες που η ζέστη χτυπάει κόκκινο, όπως αυτές που διανύουμε δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Και καλώς η κακώς στην Ελλάδα αυτές οι ημέρες είναι αρκετά συχνές μέσα στο καλοκαίρι. Ειδικά κατά την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου που βρίσκεται προ των πυλών.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι δε θα βγεις να γυμναστείς όσο ο καύσωνας καλά κρατεί; Σίγουρα όχι. Θα συνεχίσεις την προπόνησή σου, ωστόσο θα πρέπει να λάβεις υπόψιν κάποια σημαντικά tips, έτσι ώστε να αθληθείς σωστά, αλλά κυρίως με ασφάλεια.

Ξεκίνα σιγά-σιγά

Όσο πιο προπονημένος είσαι, τόσο πιο εύκολα μπορεί το σώμα σου να αντέξει στη ζέστη. Ωστόσο, στον καύσωνα μην υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου. Κάνε μία πιο σύντομη προπόνηση. Ξεκίνα ήπια και στη συνέχεια, άρχισε να αυξάνεις ρυθμό σταδιακά, όχι απότομα. Το σώμα σου χρειάζεται περίπου δέκα ημέρες για να εγκλιματιστεί πλήρως στις νέες συνθήκες.

Μην υπερβάλλεις

Μην περιμένεις ότι θα έχεις τρελές επιδόσεις. Είναι προτιμότερο να διατηρήσεις μία πιο συντηρητική ένταση στην προπόνηση, από το να κάνεις υπερβολές. Ο εγκέφαλος προστατεύει το σώμα, παρακολουθώντας συνεχώς τη θερμοκρασία του. Έτσι, είναι πιθανό όταν αρχίσει να φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα, να περιορίζει τη μυϊκή δραστηριότητα. Δεν φταις εσύ που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις την τελευταία άσκηση.

Βγες για προπόνηση τη σωστή ώρα

Είναι κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να βγεις για τρέξιμο στις 15.00 το μεσημέρι που ο ήλιος είναι καυτός. Καλό θα ήταν να επιλέγεις τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, είτε νωρίς το πρωί, είτε μόλις πέσει ο ήλιος το απόγευμα.

Ντύσου κατάλληλα

Όταν προπονείσαι σε ζεστό καιρό, φρόντισε να φοράς ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να κάνει σωστά τη δουλειά του. Καλύτερα να αποφύγεις καθημερινά ρούχα, όπως βαμβακερά μπλουζάκια, τα οποία παγιδεύουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα. Αντ’ αυτού, διάλεξε ενδύματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άθληση, απορροφούν τον ιδρώτα από το δέρμα και τον μεταφέρουν στην εξωτερική επιφάνεια του ενδύματος. Να προτιμάς επίσης τα ανοιχτά χρώματα, που αντανακλούν τον ήλιο.

Μείνε ενυδατωμένος

Υγρά. Πολλά υγρά. Το σύστημα εφίδρωσης του σώματος τα έχει ανάγκη κατά τη διάρκεια της προπόνησης μέσα στη ζέστη, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάς σε καμία περίπτωση.

Άκου το σώμα σου

Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό είναι να δώσεις σημασία στο σώμα σου. Να το ακούσεις. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της προπόνησης νιώσεις κόπωση, δυσφορία ή ζάλη, μην πιέσεις τον οργανισμό σου. Βρες ένα σημείο με σκιά και ξεκουράσου. Εάν δεις ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις, καλύτερα να γυρίσεις σπίτι και να αφήσεις την προπόνηση για την επόμενη ημέρα. Δεν χάλασε κι ο κόσμος.