Shutterstock
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Chaos, το ελληνικό supercar που κοστίζει 12 εκατομμύρια ευρώ

Ο Σπύρος Πανόπουλος δημιούργησε ένα αυτοκίνητο το οποίο πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα supercars.

Το πρώτο supercar, το οποίο έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Την ανακοίνωση έκανε ο σχεδιαστής του Chaos, Σπύρος Πανόπουλος, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με τη σχεδίαση και τροποποίηση ταχύτατων αυτοκινήτων.

 

Φιλοδοξία του ίδιου, ωστόσο, πέρα από τo να δημιουργήσει ένα ελληνικό supercar, είναι να λανσάρει μια νέα κατηγορία οχημάτων, τα ultracars, τα οποία θα είναι ακόμη πιο ισχυρά και γρήγορα από τα αυτοκίνητα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Η τιμή και η ιπποδύναμή του προκαλούν ίλιγγο: 5,5 εκατομμύρια ευρώ για τη βασική έκδοση των 2.000 ίππων και έως 12,4 εκατομμύρια ευρώ για το μοντέλων των 3.000 ίππων.

Η ελληνική εταιρεία που δημιουργεί εξαρτήματα για τη Lamborghini

Ο Σπύρος Πανόπουλος σπούδασε προγραμματισμό υπολογιστών, και σε συνδυασμό με την «τρέλα» του για τα αυτοκίνητα, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία η οποία θα σχεδιάζει high tech εξαρτήματα για όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Το ελληνικό supercar είναι το επιστέγασμα αυτών των ερευνών.

«Δεδομένου ότι έχουμε κατασκευάσει πολλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων για μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως τη Lamborghini και τη McLaren, είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο» δήλωσε ο ίδιος στο Greek Reporter.

Όπως εξηγεί, υπήρξαν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κατά την υλοποίησή του. «Επειδή δημιουργούμε μόνοι μας όλα τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου, ο τρόπος κατασκευής τους είναι υψίστης σημασίας για μας. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς όλες οι προσπάθειές αυτά τα χρόνια, ήταν καθαρά δικές μας, με τη δική μας έρευνα και μηχανήματα» συμπληρώνει.

Το όχημα πόλης με τελική που θα αγγίζει τα 500 χιλ./ώρα

Το όνομα του καινοτόμου αυτοκινήτου προσδιορίζει κατάλληλα τη δυναμική του. Σύμφωνα με τον κ. Πανόπουλο, το ελληνικό supercar, Chaos, πρόκειται να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία των supercars παγκοσμίως.

Το όχημα, παρά την τεράστια ιπποδύναμή του, δεν θα είναι αγωνιστικό και θα μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους κάθε πόλης του κόσμου. «Θα είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, για καθημερινή χρήση, αλλά με πιο εξελιγμένες επιδόσεις. Θέλουμε να είναι κατάλληλο για τις καθημερινές μετακινήσεις και για όλες τις κατηγορίες οδηγών».

Το ελληνικό supercar Chaos θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτων της Γενεύης του 2021, η οποία, ωστόσο, ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, το έργο έχει αυτοχρηματοδοτηθεί από τον Πανόπουλο, αλλά, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για δάνειο, το οποίο θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει τις υποδομές για τη μονάδας μαζικής παραγωγής.

Ελληνικό supercar: Κι όμως, υπάρχει

Μερικά από τα funds που πρόκειται να τον στηρίξουν οικονομικά στη νέα αυτή προσπάθεια, του έχουν προτείνει να μεταφέρει την εταιρεία του στο εξωτερικό, ωστόσο, ο ίδιος έχει επιλέξει να τα διατηρήσει στην Ελλάδα.

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το έργο. Η χώρα έχει πολύ έξυπνους και ικανούς ανθρώπους, και αν το σύστημα τους επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια, πιστεύω ότι θα πρωτοπορήσουν σε οτιδήποτε κάνουν».

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί 22 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 9 εργάζονται μόνο για το ελληνικό supercar, Chaos. Φιλοδοξία του Σπύρου Πανόπουλου είναι να δημιουργήσει 200-300 θέσεις εργασίας κατά την έναρξη της μαζικής παραγωγής του αυτοκινήτου, δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία σε αρκετούς Έλληνες μηχανικούς που δουλεύουν σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα.

Ο ίδιος ανυπομονεί για τις πρώτες δοκιμές του αυτοκινήτου. Ο ενθουσιασμός και η προσμονή των οπαδών των γρήγορων και καινοτόμων οχημάτων στον κόσμο είναι μεγάλη, ενώ ήδη έχει γίνει η πρώτη παραγγελία για την κατασκευή του.