© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
BUZZ

Δεν είναι ο Μητροπολίτης Δωδώνης, είναι η γραμμή της Εκκλησίας

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης στον ΣΚΑΪ, οπότε ας πούμε ξανά τα αυτονόητα: το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός και οι γυναίκες δεν είναι μηχανές παραγωγής παιδιών.

Στην ουσία, δεν πρόκειται για είδηση το γεγονός με τον Μητροπολίτη Δωδώνης και τις αναίσχυντες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Θα περίμενε κανείς βέβαια ότι στην εποχή του #metoo και της συνειδητοποίησης πως τα «εγκλήματα πάθους» δεν είναι παρά γυναικοκτονίες, δεν θα ακούγονταν τέτοιες ακρότητες, ή έστω όχι με τόσο απροκάλυπτο τρόπο κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης, σε ένα κανάλι ισχυρής τηλεθέασης.

Αυτό ναι, αλλά κατά τα άλλα, οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου ήταν ξεκάθαρες στο ζήτημα των αμβλώσεων. Πάμε πίσω στις αρχές του 2020, όταν η καμπάνια από τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία στους υπόγειους σταθμούς της Αθήνας με το ευσύνοπτο μήνυμα «Αφήστε με να ζήσω!» ξεσήκωσε την οργή του κόσμου.

Για το πασιφανώς αντιεπιστημονικό και παραπλανητικό περιεχόμενο κλήθηκε να τοποθετηθεί τότε τόσο το σωματείο όσο και η Ιερά Σύνοδος, η οποία χωρίς πολλές περιστροφές δήλωσε ότι «η εκούσια έκτρωση είναι φόνος».

Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από την εκκλησιαστική εγκύκλιο, η οποία πρόκειται να αναγνωστεί στις 8 του μηνός σε όλο το ποίμνιο αυτής της χώρας. Στην ερώτηση λοιπόν των δημοσιογράφων, ο Μητροπολίτης Δωδώνης παρασύρθηκε, ξεχνώντας πιθανότατα ότι δεν μιλάει στο πειθήνιο ποίμνιο της εκκλησίας του αλλά σε μια ολόκληρη κοινωνία που βράζει.

Κάπως έτσι, ο Μητροπολίτης Δωδώνης αποφάσισε ότι θα εγκαινιάσει το «εκκλησιαστικό έτος, το οποίο ξεκινάει 1η Σεπτέμβρη», όπως θύμισε, με έναν on air οχετό συντηρητισμού από τις εποχές της βαθιάς σεξουαλικής καταπίεσης:

Για να τα πάρουμε με σειρά κλιμάκωσης, ο Μητροπολίτης Δωδώνης τάχθηκε ανοιχτά κατά των μέτρων προφύλαξης στη σεξουαλική πράξη, δήλωσε ότι «με τόση υπογεννητικότητα είναι αδύνατον να επιστρέφεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού» και το σημείο της κορύφωσης επήλθε όταν διαπίστωσε με μεγάλη σιγουριά ότι «μια γυναίκα δεν κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει».

Πάμε ξανά από την αρχή: το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, οι γυναίκες δεν είναι μηχανές παραγωγής τέκνων και –όπως ορίζεται και από τον ποινικό κώδικα– η ζωή μετράει απ’ όταν γεννηθεί το παιδί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Αλλά όσο η θέση της εκκλησίας παραμένει στα τηλεοπτικά πάνελ, με πρόσωπα μάλιστα που στο παρελθόν έχουν εγείρει ερωτήματα διαπλοκής (ο Μητροπολίτης Δωδώνης υπήρξε παλαιότερα Μητροπολίτης Ζακύνθου, όταν και είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα και διαξιφισμούς στα κλιμάκια του ιερατείου), τόσο ο συντηρητισμός θα βρίσκει παράθυρα να ακούγεται.