Unsplash
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Δεξαμεθαζόνη: Βρέθηκε το φάρμακο για τον κορονοϊό;

Τι ακριβώς συμβαίνει με την πρόσφατη αποκάλυψη Βρετανών επιστημόνων περί υπάρχοντος φαρμάκου που μειώνει τη θνητότητα από τον κορονοϊό;

Είναι αυτή η πρώτη πραγματικά θετική είδηση στην μάχη κατά του κορονοϊού;

Ο ΠΟΥ έχει περιγράψει ως ‘επιστημονική επιτυχία’ την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών κατά την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. “Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε βρει το φάρμακο;

Έχει ήδη γίνει ένα πρώτο, δυναμικό βήμα για την εξεύρεση αποτελεσματικού, δίχως παρενέργειες, φαρμάκου, ικανού να οχυρώσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις πιο σκληρές παρενέργειες της COVID-19, που μπορούν ακόμα και να επιφέρουν τον θάνατο. Όλα ξεκίνησαν από μια κλινική δοκιμή Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που απέδειξε πως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα κορονοϊού. Με τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης, της οποίας τα αναλυτικά στοιχεία κατέγραψε το BBC εδώ, ο ΠΟΥ συμπεριέλαβε το φάρμακο (που είναι ήδη παγκοσμίως διαθέσιμο) στις ενδεδειγμένες θεραπευτικές αγωγές κατά της COVID-19, μαζί με την ρεδεμσβίρη, που ήδη χορηγείται σε πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Αξίζει να τονίσουμε πως ο ΠΟΥ σύστησε αυστηρά να μην προμηθεύονται το συγκεκριμένο φάρμακο ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι με ήπια συμπτώματα του ιού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες για την υγεία τους.

Με το εμβόλιο τι γίνεται;

Τα πρώτα επικοινωνιακά σημάδια ενός ‘πολέμου’ ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Moderna, έχουν ήδη φανεί. Σύμφωνα με τους Financial Times, η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όχι μόνο έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά έχει ήδη μπει στην παραγωγή για 400 εκατομμύρια δόσεις, που θα παραδοθούν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο Σεπτέμβριο. Η Moderna βαδίζει προς την ολοκλήρωση της ανάπτυξης ενός εμβολίου, κρατώντας προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της.