© Stringer / SOOC
LIFE

Εγκλωβισμένοι για 24 ώρες: Τι συνέβη στην Αττική Οδό

Το χρονικό της υπόθεσης εγκλωβισμού εκατοντάδων οδηγών σε έναν από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες των εγκλωβισμένων οδηγών στην Αττική Οδό που είναι ακόμη καλυμμένη με χιόνι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κλιμάκια του ελληνικού στρατού, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τους εκατοντάδες οδηγούς που τα οχήματά τους έμειναν ακινητοποιημένα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» η οποία πλήττει ακόμη τη χώρα.

Αρκετοί οδηγοί παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, ωστόσο, μερικοί κατέβηκαν από αυτά και περπάτησαν με τα πόδια μέσα στον παγωμένο δρόμο μέχρι να βρουν κάποιο ξενοδοχείο για να περάσουν το βράδυ. Οι εικόνες, όμως, που φτάνουν από τον χώρο είναι σοκαριστικές με ανθρώπους να κοιμούνται στο πάτωμα, καταβεβλημένοι από την ταλαιπωρία που δεν είχε τελειωμό.

Ποιο είναι, όμως, το χρονικό της εξωφρενικής υπόθεσης εγκλωβισμού στην Αττική Οδό και ποιες είναι οι ευθύνες του κράτους και της εταιρίας που τη διαχειρίζεται;

Το χρονικό του εγκλωβισμού στην Αττική Οδό

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η πυκνή χιονόπτωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» άρχιζε να πλήττει την Αττική. Αυτό δεν ήταν κάτι απρόσμενο, καθώς εδώ και μια βδομάδα, όλοι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για το εύρος της κακοκαιρίας και τις περιοχές στις οποίες θα εμφανιστεί. Όπως αποδείχτηκε, όμως, τόσο οι κρατικοί μηχανισμοί όσο και η Αττική Οδός δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα ερχόταν.

Παραδόξως, λοιπόν, η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας το πρωί της Δευτέρας ήταν πολύ μεγάλη. Το ίδιο και στην Αττική Οδό. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέκυψαν στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Εκεί, σύμφωνα πάντα με την εταιρία που διαχειρίζεται την οδό, αρκετά οχήματα ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε λόγω «φόβου και έλλειψης εμπειρίας» των οδηγών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

Η ταλαιπωρία έγινε ακόμη μεγαλύτερη καθώς στο ύψος του Γέρακα νταλίκες δίπλωσαν και έκλεισαν τον δρόμο και από τη δύο ρεύματα, μη επιτρέποντας στα εκχιονιστικά μηχανήματα να κινηθούν. Οι ώρες περνούσαν και κανείς δεν γνώριζε τι θα συμβεί με τους οδηγούς που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο σημείο για ώρες. Οι μόνοι που έφταναν στο σημείο ήταν οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία που μιλούσαν με τους εξαγριωμένους οδηγούς.

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού από τους κρατικούς μηχανισμούς ξεκίνησε μόλις έπεσε το φως της ημέρας. Τότε στο σημείο έφτασαν αρκετές δυνάμεις του στρατού, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας ακόμη και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού στρατού, συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα, ενώ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διανεμήθηκαν 1,040 κουβέρτες, 4,500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 24 ώρες

Παρά τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, όμως, υπήρξαν αρκετοί οδηγοί που παρέμειναν στο σημείο για μια ολόκληρη ημέρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, ανάμεσα στους ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί από την κακοκαιρία ήταν μερικοί που δεν είχαν λάβει τη φαρμακευτική τους αγωγή, άλλοι που δεν μπορούσαν να βαδίσουν μέσα στο χιόνι για να φύγουν με τα κλιμάκια του στρατού και πολλοί που δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους για να μάθουν αν είναι καλά.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την Αττική Οδό για τα προβλήματα, πληρώσαμε κανονικά και μπήκαμε. Μας είπαν τελικά στις 6 παρά 10, γυρίστε πίσω από Κηφισίας γιατί οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και ξαναμπλοκάραμε. Βγήκαμε όλοι έξω από τα αυτοκίνητά μας και σπρώχναμε ένα φορτηγό για να απεγκλωβιστεί. Άμα δεν βοηθήσει ο ένας τον άλλον θα μείνουμε εδώ» σημείωσε οδηγός στην κάμερα του OPEN.

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς να γνωρίζει πότε θα τελειώσει το μαρτύριο. Η Αττική Οδός, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη στους οδηγούς για την ταλαιπωρία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

24 ώρες μετά, η κατάσταση βελτιώνεται, ωστόσο, οι εγκλωβισμένοι πολίτες είναι εξαγριωμένοι για όλη την ταλαιπωρία που πέρασαν στον δρόμο. Με εντολή, μάλιστα, της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ό,τι συνέβη στο οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού όσον αφορά την αναζήτηση ευθυνών για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης ή της διατάραξης συγκοινωνιών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τελευταία ενημέρωση, ύστερα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριακή Μητσοτάκη με την εταιρία διαχείρισης της Αττικής Οδού αποφασίστηκε η καταβολή αποζημίωσης ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα, με τις ανακοινώσεις για την αποτίμηση της κατάστασης να γίνονται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μέσα στις επόμενες ώρες.