ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εικόνες εκεχειρίας και εξάντλησης από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς

Η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η απελευθέρωση ομήρων και από τις δύο πλευρές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: TSAFRIR ABAYOV, ODED BALILTY, HATEM MOUSSA, HATEM ALI, VICTOR R. CAIVANO/AP PHOTO

Tην Κυριακή (26/11), η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 17 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων 14 Ισραηλινών και του πρώτου Αμερικανού, σε μια τρίτη ανταλλαγή στο πλαίσιο μιας τετραήμερης εκεχειρίας. Το Ισραήλ, απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τη μεριά τους, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η παύση του πυρός θα παραταθεί. Κι έτσι έγινε.

Οι περισσότεροι όμηροι παραδόθηκαν απευθείας στο Ισραήλ ενώ άλλοι έφυγαν μέσω της Αιγύπτου. Η νεότερη όμηρος που απελευθερώθηκε ήταν η Abigail Edan, ένα 4χρονο κορίτσι που έχασε τους γονείς της στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν ήταν παιδιά και νεαροί άντρες, ηλικίας 15-19 ετών, οι οποίοι κατηγορούνταν κυρίως για δημόσια αταξία, υλικές ζημιές και σε ορισμένες περιπτώσεις για πρόκληση ή απειλή σωματικής βλάβης σε ισραηλινούς αξιωματικούς, πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης καθαρίζει το όπλο του. Πίσω του, οι υπόλοιποι στρατιώτες ξεκουράζονται.

Πολλοί είχαν συλληφθεί σε διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις με στρατεύματα και πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν τους κρατούμενους από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται σε επιθέσεις, ως ήρωες που αντιστέκονται στην κατοχή.

Μια τέταρτη ανταλλαγή ομήρων έγινε τη Δευτέρα (27/11), όταν απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μερικές ώρες αφού η Χαμάς άφησε ελεύθερους 11 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας. Πλέον, ο αριθμός των ομήρων που έχουν απελευθερωθεί από τη Χαμάς είναι 69 στο σύνολο.

Οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται με ασφάλεια γνωρίζοντας πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες οργανώνουν τα πράγματά τους. Η κατάπαυση του πυρός λήγει και επίσημα την Πέμπτη.

Η Χαμάς δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα επιδιώξει να παρατείνει τη συμφωνία εκεχειρίας επιδιώκοντας την απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού ομήρων, κάτι που τελικά έγινε. Η παύση του πυρός θα κρατήσει τελικά μέχρι την Πέμπτη, με το Ισραήλ να προετοιμάζει κατάλογο με άλλους 50 κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν τις δύο επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την πρώτη σημαντική παύση σε επτά εβδομάδες πολέμου, που σημαδεύτηκε από τη φονικότερη ισραηλινοπαλαιστινιακή βία των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότεροι από 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τα δύο τρίτα περίπου είναι γυναίκες και ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς, η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Παλαιστίνιοι σχηματίζουν ουρά για να προμηθευτούν μαγειρικό αέριο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας
Ο καθηγητής αγγλικών Tariq Al-Annabi κάνει μάθημα σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους που σκοτώθηκαν στην αρχική επίθεση. Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες Εβραίοι διαδηλωτές και σύμμαχοι που ζητούσαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα του Μανχάταν και προς τις δύο κατευθύνσεις για αρκετές ώρες την Κυριακή.

Ισραηλινοί στρατιώτες ξεκουράζονται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας στο νότιο Ισραήλ.
Ισραηλινός στρατιώτης αναπαύεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας στο νότιο Ισραήλ, τη στιγμή που η Χαμάς ετοιμαζόταν να απελευθερώσει περισσότερους από δώδεκα ομήρους το Σάββατο.

Πριν κλείσει η συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας μέχρι την Πέμπτη, η Χαμάς είχε δηλώσει ανοιχτή στο ενδεχόμενο κατάπαυσης για επιπλέον 4 ημέρες. Ωστόσο, όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κι ενώ απέμεναν μόλις μερικές ώρες μέχρι να εκπνεύσει η ήδη υπάρχουσα συμφωνία, δεν είχε γίνει γνωστός ούτε ο αριθμός των κρατουμένων που θα απελευθερώνονταν, αλλά ούτε πόσο θα διαρκούσε η παράταση.

Παλαιστίνιοι επισκέπτονται την παραλία στο Deir al Balah, στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας.

Ο Benjamin Netanyahu, «πατώντας» σε αυτό, έθεσε τους δικούς του όρους για τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα Ισραηλινών ομήρων ημερησίως.