iStock
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Είναι ασφαλής η καραντίνα 5 ημερών για όσους νοσούν από κορονοϊό;

Στις 27 Δεκεμβρίου, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές πρότειναν τη θέσπιση πενθήμερης καραντίνας σε ασυμπτωματικά κρούσματα κορονοϊού ή ασθενείς που δεν εμφανίζουν πια συμπτώματα μετά το πέρας των 5 ημερών. Δεκάδες χώρες σ' όλο τον κόσμο ακολούθησαν το συγκεκριμένο μοντέλο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Πόσο ασφαλές, όμως, είναι το συγκεκριμένο μέτρο και γιατί εφαρμόζεται;

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ενώ έχει προκαλέσει αλλαγές στα πρωτόκολλα όσον αφορά την περίοδο επώασης του ιού και τις μέρες που πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα όποιος έχει νοσήσει ή έχει εκτεθεί σε κρούσμα κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ, η καραντίνα για τα άτομα που δεν εμφανίζουν πλέον κανένα σύμπτωμα κορονοϊού μειώθηκε στις πέντε μέρες. Συγκεκριμένα, για τα άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 συνίσταται διακοπή απομόνωσης στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συμπτώματα ή ελαττώνονται, προεξάρχοντος του πυρετού. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ενώ στην περίπτωση που αυτά είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση, προτείνεται χρήση μάσκα υψηλής προστασίας και εργαστηριακός έλεγχος (PCR test) μετά την πέμπτη μέρα.

Πού οφείλεται το μέτρο για την καραντίνα πέντε ημερών

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί σε πέντε μέρες -αντί για δέκα που ίσχυε μέχρι τότε- το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και είναι ασυμπτωματικοί ή δεν εμφανίζουν πια συμπτώματα. Μετά το πέρας των πέντε ημερών, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.

Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από διάφορες ιατρικές μελέτες σ’ όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις οποίες, η περίοδος επώασης της μετάλλαξης Όμικρον είναι βραχύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες, με τα άτομα που νοσούν να μπορούν να μεταδώσουν δύο μέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και τρεις μέρες μετά απ’ αυτά.

Μετά την ανακοίνωση των νέων οδηγιών του CDC, αρκετές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ. Μία απ’ αυτές ήταν και η Ελλάδα. Κατά πόσο, όμως, είναι ασφαλές το συγκεκριμένο μοντέλο, γιατί εφαρμόζεται και πόσο μπορεί να αλλάξει στο μέλλον;

Πόσο ασφαλές είναι;

καραντίνα Unsplash

Η γρήγορη εφαρμογή του μέτρου σ’ όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει ανησυχία σ’ αρκετούς επιστήμονες και επιδημιολόγους που επισημαίνουν πως, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή υγειονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου καραντίνας. Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, προσπαθεί να σταθμίσει τα δεδομένα:

«Εάν οι άνθρωποι συντομεύσουν την περίοδο καραντίνας, τότε σίγουρα θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων που θα αναπτύξουν τη νόσο μετά το πέρας των πέντε ημερών και, ενδεχομένως, θα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό μιας και δεν θα βρίσκονται σε περιορισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιστήμης και της οικονομίας. Ανάμεσα στο να ακολουθείς ένα τέλειο υγειονομικό πρόγραμμα και να έχεις τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στην κοινωνία. Και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν αυτή την ισορροπία» εξηγεί ο ίδιος.

Ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος γιατρός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ασχολείται ερευνητικά εδώ και χρόνια με την ανάπτυξη σεναρίων επιδημιών και την ετοιμότητα αντιμετώπισής αυτών των καταστάσεων, τονίζει: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική βάση που να εξασφαλίζει την απουσία μεταδοτικότητας σε πέντε ημέρες όσο και επαρκής μηχανισμός εξασφάλισης της συμμόρφωσης σε χρήση μασκών υψηλής προστασίας. Είναι περισσότερο μια προσαρμογή στη μαζική ταυτόχρονη προσβολή εργαζόμενων κρίσιμων τομέων, κάτι που πάντως είχε επισημανθεί από ορισμένους ως αναπόφευκτη εξέλιξη του Όμικρον, από νωρίς» σημειώνει, υποστηρίζοντας πως, μέσα στις επόμενες μέρες, λογικά θα τροποποιηθεί εκ νέου η αμερικανική οδηγία, παρασύροντας και την ελληνική.

Μία από τις χώρες που αντιστέκεται ακόμη στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χώρα να συνεχίζει να εφαρμόζει ακόμη τη δεκαήμερη καραντίνα. «Οι υπεύθυνοι ηγέτες αντιμετωπίζουν, αυτή τη στιγμή, την ανάγκη να κρατήσουν τις ευάλωτες ομάδες ασφαλείς από την πανδημία και να εξασφαλίσουν πως όλοι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία το συντομότερο δυνατό, αλλά με ασφάλεια. Η βασική μας ιδέα είναι να υπάρξει μια ασφαλής επιστροφή στη δουλειά. Γι’ αυτό ακολουθούμε την επιστήμη» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του NHS, Chris Hopson.

Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ, βέβαια, έχουν ήδη ξεκινήσει για την αυστηροποίηση του συγκεκριμένου μοντέλου που φαίνεται να παρουσιάζει μερικές τρύπες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση κρουσμάτων που δεν αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον και δεν έχουν τόσο μικρή περίοδο επώασης -στην περίπτωση της Δέλτα ξεπερνά σε ορισμένες μέρες και τις πέντε μέρες-. Όπως δήλωσε ο Anthony S. Fauci, κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά την επιβολή υποχρεωτικού τεστ μετά το πέρας των πέντε ημερών για την επιστροφή στον χώρο εργασίας.

«Υπήρξε μια ανησυχία σχετικά με το ότι δεν ζητούσαμε από τους ανθρώπους μετά την καραντίνα να κάνουν τεστ. Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται τώρα» σημείωσε. Το ζήτημα, ωστόσο, παραμένει άλυτος γρίφος μιας και στις ΗΠΑ, υπάρχει ακόμα μεγάλο ζήτημα διαθεσιμότητας τεστ. Όπως καταλήγει ο ίδιος, όλα είναι ακόμη ρευστά. Κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, το μέτρο της πενθήμερης καραντίνας θα τροποποιηθεί άμεσα.