iStock
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε self και rapid tests;

Πώς μπορεί ένα self test να δώσει σωστά αποτελέσματα, ποια είναι η διαφορά στις τιμές τους και πότε κρίνεται ότι πρέπει να διενεργήσει κάποιος rapid test σε φαρμακείο ή διαγνωστικό κέντρο; Μια φαρμακοποιός μάς έδωσε τις απαντήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα και από την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, παρατηρούνται μεγάλες ουρές έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα με τους περισσότερους από τους πολίτες να φτάνουν εκεί για να πραγματοποιήσουν rapid tests. Η συμφόρηση είναι, μάλιστα, τόσο μεγάλη που η αναμονή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τη μία ώρα.

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία διατίθενται προς πώληση τεστ αντιγόνου, γνωστά σε όλους μας με την ονομασία self tests. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που αναρωτιούνται: τελικά υπάρχει διαφορά μεταξύ των τεστ που πραγματοποιούνται στο σπίτι και των rapid tests στα φαρμακεία, ως προς την ευαισθησία και την αξιοπιστία τους; Κι αν ναι, ποια είναι αυτή;

Η διαφορά μεταξύ self tests και rapid tests

Οι τεράστιες ουρές που έχουν δημιουργηθεί έξω από τα φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες έχουν ανησυχεί τους γιατρούς και τους επιδημιολόγους που, με κάθε ευκαιρία, διαμηνύουν πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν το συνωστισμό και να μεταβαίνουν για τεστ μόνο εάν έχουν συμπτώματα παραπλήσια μ’ αυτά του κορονοϊού.

Ένας από τους επιστήμονες που στάθηκε στο θέμα είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το self test μπορεί να δώσει σωστά αποτελέσματα και «να γίνει rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλεό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία». Η δήλωση αυτή προκάλεσε ντόρο, με αρκετούς χρήστες των social media να εκφράζουν τις απορίες τους σχετικά με τη διαφορά αξιοπιστίας των δύο τεστ.

Για το λόγο αυτό, επικοινωνήσαμε με τη φαρμακοποιό, Κατερίνα Σωτηρίου, η οποία μας έλυσε όλες τις απορίες επί του θέματος. «Πρόκειται απλά για δύο διαφορετικές ονομασίες που δόθηκαν για να εξυπηρετηθεί το κοινό, αλλά περιγράφουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επί της ουσίας, πρόκειται για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου· είτε ρινικό, είτε ρινοφαρυγγικό, είτε σιέλου» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Όταν κάποιος το κάνει σπίτι του ή τέλος πάντων στον εαυτό του, το ονομάζουμε self test. Όταν γίνεται σε κάποιο φαρμακείο, νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή μικροβιολογικό εργαστήριο από κάποιον υγειονομικό, τότε το ονομάζουμε rapid test – κυρίως επειδή αλλάζει ο χρήστης και το τεστ είναι πιο έγκυρο καθώς διενεργείται από κάποιον ειδικό της υγείας».

Ίδια τεστ – διαφορετική τιμή

rapid tests Unsplash

Μπορεί τα self tests και τα rapid tests να μην παρουσιάζουν διαφορές ως προς τη δειγματοληψία και τα αποτελέσματα -εάν γίνονται με τη σωστή διαδικασία- δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την τιμή τους. Κάνοντας μια έρευνα στα φαρμακεία, θα παρατηρήσει κάποιος πως οι τιμές των self tests ξεκινούν από τα δύο ευρώ και μπορούν να φτάσουν ως τα επτά ευρώ. Την ίδια ώρα, οι τιμές στα rapid tests είναι πιο υψηλές.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο θεσπίστηκε για τα rapid tests από το ελληνικό κράτος ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας, περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης, το ποσό των δέκα ευρώ.

Όπως επισήμανε, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «η τιμή στο rapid test είναι πολύ πιο κάτω από την τιμή των δέκα ευρώ, καθώς έχει δουλέψει ο ανταγωνισμός» τονίζοντας ότι μπορεί κανείς να βρει το rapid test στην τιμή των πέντε, έξι και επτά ευρώ σε φαρμακείο. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, υπήρξαν αρκετοί πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν πως, εν μέσω Χριστουγέννων, βρέθηκαν διαγνωστικά κέντρα που αισχροκέρδησαν, χρεώνοντας τεστ ακόμη και είκοσι ευρώ.

Τα rapid tests, ωστόσο, παραμένουν ακόμη χρήσιμα στην περίπτωση ταξιδιού, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της ΕΕ, για να εισέλθει κανείς σε μια χώρα της ένωσης ή να επιστρέψει στην Ελλάδα πρέπει να διενεργήσει είτε μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών.

Συμπερασματικά, μπορεί τα δύο τεστ να μην εμφανίζουν διαφορές ως προς τη δειγματοληψία και την αξιοπιστία τους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν κάποιος θεωρεί πως δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει στο σπίτι του με επιτυχία, καλό θα ήταν να επισκεφτεί ένα φαρμακείο, ένα διαγνωστικό κέντρο ή ένα σημείο της επικράτειας στο οποίο ο ΕΟΔΥ διενεργεί καθημερινά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, προκειμένου να είναι σίγουρος για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.