Michael Campanella/Getty Images/Ideal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας «Έλληνας» στον πόλεμο των συμμοριών της Σουηδίας

Ο «Έλληνας», η «Κουρδική Αλεπού» και ο μεγαλύτερος πόλεμος συμμοριών που έχει δει ποτέ η Σουηδία.

Στη Σουηδία η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι τους τελευταίους μήνες, με τη δολοφονική δράση των συμμοριών να βάζει δύσκολα σε ακόμη μία κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ulf Kristersson ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για να δώσει τέλος στον Πόλεμο των Συμμορίων, που μόνο τον τελευταίο μήνα στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα. Και μέσα σε όλα, υπάρχει και η εμπλοκή ενός «Έλληνα».

Αυτό που συμβαίνει στη Σουηδία είναι ουσιαστικά «πόλεμος συμμοριών», με σκοπό να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Η βεντέτα ανάμεσα στις συμμορίες έχει φυσικά τραγικές συνέπειες, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες τα προηγούμενα χρόνια.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Magdalena Andersson έπεσε εξαιτίας της υψηλής εγκληματικότητας και ο Ulf Kristersson επένδυσε ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της βίας, ωστόσο ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, τα πράγματα φαίνονται να είναι δύσκολα και για εκείνον. Για το λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε από τον στρατό να αναλάβει ρόλο στην προστασία των πολιτών και μάλιστα ετοιμάζει νομοθετική αλλαγή.

Οι δράσεις του Ulf Kristersson

Ulf Kristersson © AP Photo/Markus Schreiber

«Για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών, απαιτείται αλλαγή του νόμου και αυτό έπρεπε να είχε αλλάξει εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε σε σχετική συνέντευξη τύπου. Ο Kristersson συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Στρατού για να συζητήσουν πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου βίας των συμμοριών, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι τον Σεπτέμβριο, ανάμεσά τους έφηβοι και αθώοι περαστικοί.

Έπειτα ακολούθησε τηλεοπτικό διάγγελμα του Kristersson προς τον σουηδικό λαό, όπου ουσιαστικά κήρυξε τον ανένδοτο κατά των συμμοριών: «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο και καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει δει κάτι τέτοιο. Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα εγκληματικά στατιστικά

HENRIK HANSSON/TT News Agency via AFP

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα με εγκληματικές οργανώσεις που στρατολογούν ακόμα και έφηβους από υποβαθμισμένες γειτονιές μεταναστών, για να πραγματοποιήσουν φονικά χτυπήματα. Ο Αρχηγός της αστυνομίας, Anders Tornberg, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι εγκληματίες είναι αδίστακτοι. Προσλαμβάνουν επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις νέους, που είναι οπλισμένοι και δίνουν οδηγίες για άτομα και διευθύνσεις για να επιτεθούν».

Το 2022, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς στη Σουηδία. Αυτός είναι αριθμός – ρεκόρ για τη χώρα και φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021, οι νεκροί ετησίως στη Σουηδία είναι 4 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 1,6 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πού εμπλέκονται ο «Έλληνας» και η «Κουρδική Αλεπού»

Πίσω από την έκρηξη βίας που μαστίζει τη χώρα, φέρεται να βρίσκεται το εγκληματικό δίκτυο Foxtrot, με αρχηγό τον καταζητούμενο διεθνώς Rawa Majid, γνωστό με το παρατσούκλι «Κουρδική Αλεπού». Αντίπαλες συμμορίες, συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών. Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ένοπλες επιθέσεις και βομβαρδισμοί κτιρίων με δεκάδες θύματα, αποτελούν την πραγματικότητα πια στη Σουηδία.

Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, πέρα από τα αιματηρά επεισόδια, είχαμε 12 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν μέλη των συμμοριών. Αυτό ήταν που έκανε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Η Foxtrot του Majid έρχεται αντιμέτωπη με άλλες συμμορίες μεταναστών για την επικράτηση στο εμπόριο ναρκωτικών και κάπου εκεί συναντάμε τον «Έλληνα» Mikael Tenezos. Αποκαλείται από τους Σουηδούς ως «Greken», λόγω της καταγωγής του από τη χώρα μας και παρά το μικρό της ηλικίας του (μόλις 25 ετών) θεωρείται επικεφαλής της συμμορίας Delen και ορκισμένος εχθρός του Majid.

Ο Tenezos ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα για το σουηδικό χόκεϊ ωστόσο γρήγορα η καριέρα και η ζωή του, πήραν την κάτω βόλτα. Πριν από λίγα χρόνια, οι σκάουτερ τον χαρακτήριζαν «απολύτως κορυφαίο παίκτη» που είχε ταχύτητα και τεχνική στο αγαπημένο άθλημα των Σουηδών και ανήλικος ακόμα πρόλαβε να αγωνιστεί σε ομάδες όπως οι Spånga IS, Huddinge IK και Nacka HK. Η ζωή του Tenezos πήρε άλλη πορεία στο λύκειο, καθώς έμπλεξε με παραβατικές παρέες. Εξαιτίας των κακών του βαθμών, δεν κατάφερε να πάει σε ειδικό σχολείο για ταλαντούχα παιδιά στο χόκεϊ και τελικά μετακόμισε στην πόλη Κράμφορς, όπου γρήγορα έμπλεξε με την παρανομία.

O «Έλληνας» είχε καταδικαστεί για αδικήματα περί κατοχής όπλων και ναρκωτικών και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία συνδέει με θανάσιμους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια. Η εφημερίδα Expressen τον συνέδεσε με «μια σειρά από εκρήξεις και από πυροβολισμούς» που συγκλόνισαν τη Στοκχόλμη στις αρχές του 2023. Φυσικά, πίσω από αυτές τις ενέργειες βρισκόταν η διαμάχη του με τον Majid, καθώς και οι δύο ήθελαν να ελέγξουν το εμπόριο των ναρκωτικών στο Σούντσβαλ της κεντρικής Σουηδίας. Στη Σουηδία θεωρούν ότι ο Tenezos βρίσκεται αυτήν την τη στιγμής εκτός χώρας, από όπου και διευθύνει την ομάδα του.