ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Επική τούμπα από το ρομπότ Σοφία, τζάμπα φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη

Οι επισκέπτες, φυσικά, έσπευσαν να τη βοηθήσουν όπως θα έκαναν, για παράδειγμα, με κάποιον ηλικιωμένο που παραπάτησε στο Σύνταγμα.

Για αρχή, ελπίζουμε να είναι καλά. Επίσης, να τονίσουμε ότι δεν γελάσαμε καθόλου με το ατύχημα που είχε το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia, που βρίσκεται στην χώρα μας, κατά την επίσκεψή της στην έκθεση Beyond της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media, η Σοφία (έτσι θα τη λέμε από εδώ και πέρα) παραπάτησε και έπεσε στο πάτωμα. Το AI στα καλύτερά του. Οι επισκέπτες, φυσικά, έσπευσαν να τη βοηθήσουν όπως θα έκαναν, για παράδειγμα, με κάποιον ηλικιωμένο που παραπάτησε στο Σύνταγμα.

Το ανθρωποειδές ρομπότ, ωστόσο, είχε μία ακόμη όμορφη στιγμή. Στο πρόγραμμα της περιοδείας της βρέθηκε και η Κρήτη, οπότε η αγαπημένη μας Σοφία την επισκέφτηκε στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής, σε εκδήλωση που κόστισε 15.000 ευρώ και διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Εκεί, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων -τις είχαν ήδη στείλει- προκειμένου να απαντηθούν καταλλήλως από την ίδια, μετά από τις δέουσες παρεμβάσεις των χειριστών της φυσικά.

Όταν άρχισε να τοποθετείται για την κρητική διατροφή, είπε «πόσο ευλογημένος τόπος είναι αυτό το νησί, είναι παντού αυτάρκης» και τότε ανέφερε πως «η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα αυτόνομο κρατίδιο». Δεν το περιμένατε αυτό, έτσι;

Τα τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «γκάφα ολκής» και αυτό διότι δεν θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια εκδήλωση που κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ειδικά από τη στιγμή που οι ερωτήσεις ήταν ήδη έτοιμες.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη Σοφία

Η Σοφία είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ενώ τα δικαιώματά της για την Ελλάδα τα έχει η Victorious Network και όχι ο Νάσος Γουμενίδης όπως πιστεύουν κάποιοι.

Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Από το 2017, έχει αναγνωρισμένη νομικά προσωπικότητα και διαβατήριο Σαουδικής Αραβίας.

Έχει συναντηθεί με ηγέτες κρατών, σημαντικές προσωπικότητες και έχει δώσει επίσης συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη. Πλέον, στο βιογραφικό της μπαίνει και η τούμπα στη ΔΕΘ.