Chris Haston/NBCU Photo Bank
ΚΑΡΙΕΡΑ

Ένας mini οδηγός επιβίωσης για την επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα post vacation blues και θα έχεις μια ομαλή μετάβαση στη δουλειά σου.

Ο Αύγουστος είναι για τους περισσότερους από εμάς ο μήνας που κάναμε διακοπές αλλά στο τέλος του πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά. Η μετάβαση από τις παραλίες και την ανέμελη καθημερινότητα στο ξυπνητήρι και τις υποχρεώσεις δεν είναι εύκολη και το post vacations blues είναι μία συνηθισμένη κατάσταση. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι προκαλείται από το άγχος που προκύπτει στον οργανισμό καθώς καλούμαστε να επανέλθουμε σε ρυθμούς δουλειάς.

Οι διακοπές δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα και αυτό ακριβώς είναι που τις κάνει τόσο ξεχωριστές, αλλά μας βοηθούν να ξεχνάμε την πραγματικότητα. Προκειμένου να γίνει η επιστροφή λίγο πιο εύκολη, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν για την επάνοδο στη ζωή της πόλης και του γραφείου.

Τι συμβαίνει όταν είσαι άτομο της «τελευταίας στιγμής»

Εάν είσαι άτομο της «τελευταίας στιγμής» πιθανότατα προσπαθείς να διαχειριστείς όλες τις δουλειές σου μερικές ημέρες μετά τις διακοπές, αν όχι τις τελευταίες ώρες. Αυτό προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, ένα επιπλέον άγχος την πρώτη μέρα στη δουλειά. Αν δεν έχεις προγραμματίσει μία πιο «ελεγχόμενη» επιστροφή, φρόντισε τουλάχιστον να αφήσεις ένα μικρό περιθώριο πριν πας στο γραφείο.

Προσπάθησε να οργανώσεις όσα επείγουν και στη συνέχεια να φτιάξεις ένα πρώτο πλάνο για τα deadline σου. Δημιουργήστε μερικές λίστες για καλύτερο χειρισμό, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις τις επόμενες ημέρες. Οι λίστες δεν είναι διασκεδαστικές – τουλάχιστον για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι απαραίτητες και πολύ βοηθητικές.

Οργάνωσε λίγο ποιοτικό χρόνο για την πρώτη σου εβδομάδα μετά τις διακοπές, ως ένα μεταβατικό στάδιο. Σημείωσε διάφορα πλάνα στο ημερολόγιό σου και φρόντισε να αφήσεις ελεύθερο χρόνο για κάτι πιο χαλαρό και διασκεδαστικό – σαν μικρό κίνητρο για την κάθε ημέρα.

Ένας mini οδηγός για επιστροφή στη δουλειά

Προετοιμάσου από το προηγούμενο βράδυ
Ένα μικρό πλάνο θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος, όπως το να προετοιμάσεις το φαγητό, το backpack σου αλλά και τα ρούχα σου. Πήγαινε στη δουλειά νωρίτερα, καθώς θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστείς. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποφύγεις την κίνηση στους δρόμους, που το πιθανότερο είναι πώς θα έχεις ξεχάσει. Τέλος, θα έχεις λίγο χρόνο στο γραφείο για να φτιάξεις έναν καφέ και να τακτοποιήσεις τη θέση σου πριν έρθουν όλοι.

Θυμήσου τις λίστες σου
Πιθανότατα θα έχεις αρκετή δουλειά για να κάνεις αλλά μη βιαστείς. Θυμήσου τις λίστες σου και θέσε προτεραιότητες. Εάν προκύψουν νέα πράγματα και οι προτεραιότητές σου αλλάξουν, πάρε τον χρόνο σου για να επιλέξεις τι είναι επείγον και τι όχι και μην αναλάβεις τίποτα νέο. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να επιστρέψεις στην καθημερινότητα της δουλειάς.

Θέσε νέους στόχους
Να θυμάσαι ότι είναι πάντα σημαντικό να έχεις έναν μακροπρόθεσμο στόχο που θέλεις να πετύχεις. Σου δίνει κίνητρο και δείχνει ότι οι κόποι σου μπορούν να ανταμειφθούν. Μια καλή ιδέα είναι να μάθεις κάτι καινούργιο. Δεν θα βαρεθείς και θα έχεις μια πρόκληση που θα είναι χρήσιμη για το μέλλον αλλά και για την καριέρα σου.

Κάνε ένα ευχάριστο διάλειμμα
Τα διαλείμματα είναι πολύ σημαντικά για να ανανεωθείς, ειδικά όταν επιστρέφεις από διακοπές. Προσπάθησε να γευματίσεις έξω από το γραφείο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σηκωθείς από τη θέση σου και να επισκεφτείς έναν αγαπημένο συνάδελφο. Μη φοβηθείς τις θερμίδες, κέρνα τον εαυτό σου ένα μικρό γλυκό.

Άκου λίγη μουσική
Όταν είναι δυνατόν, είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα. Βρες τη σωστή λίστα αναπαραγωγής. Θα πρέπει να είναι κάτι που να σου αρέσει, κάτι χαλαρωτικό και όχι πολύ δυνατό για να παραμείνεις παραγωγικός.

Κοινωνικοποιήσου με τους συναδέλφους σου
Μια καλή ιδέα τόσο για την καλή σου διάθεση όσο και για τις εργασιακές σου σχέσεις είναι να κοινωνικοποιείσαι με τους συναδέλφους σου. Ανταλλάξτε εμπειρίες από τις διακοπές και πείτε τα νέα σας.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει τη «θλίψη» της επιστροφής
Μη φοβάσαι μια μικρή δόση αρνητισμού στη ζωή σου. Σε κανέναν σχεδόν δεν αρέσει η επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά όταν έχει περάσει ωραία στις διακοπές του. Βίωσε τη θλίψη της επιστροφής, αντάλλαξε μηνύματα με φίλους και δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί.