FITNESS

Έτσι θα πιάσεις τους στόχους σου το 2013

Όύτε καλή διατροφή, ούτε προπόνηση, ούτε πράσινα άλογα. Για να πετυχείς αυτά που θες στο γυμναστήριο απλά σταμάτα να σκέφτεσαι

Ότι και να ψάχνεις στο γυμναστήριο, δε θα το πετύχεις με το δίπτυχο διατροφή – προπόνηση.

Θα μου πεις τώρα “κάτι μας είπες μεγάλε” αλλά η καλύτερη συμβουλή που έχεις να πάρεις από το αγαπημένο σου site για το 2012 είναι σταμάτα να σκέφτεσαι. Σταμάτα να υπεραναλύεις κάθε μικρή λεπτομέρεια, σταμάτα να διαβάζεις άρθρα με συμβουλές που δεν εφάρμοσες, σταμάτα να απογοητεύεσαι και πήγαινε στο γμ το γυμναστήριο. Οι προπονήσεις σου δε χρειάζεται να είναι τέλειες αλλά να είναι προπονήσεις.

Να στο πω αλλιώς. Όλοι κάνουν διατροφή και προπόνηση (που στην πραγματικότητα χρειάζονται αλλά ξέρεις πόσο μας αρέσουν οι προκλητικές δηλώσεις) και το 80% σταματάει μετά από μερικές εβδομάδες.

Το υπόλοιπο 20% είναι αυτοί που πετυχαίνουν. Εϊναι αυτοί που απλά κάνουν.

Η ουσία είναι ότι λάθη θα γίνουν. Και στη διατροφή και στην προπόνηση. Θα το φας δηλαδή το παστίτσιο της μαμάς, θα σαβουριάσεις τις σοκολατίνες γιατί γιόρταζε η Μαίρη, θα κάνεις λάθη στο σκουότ και μια μέρα θα προτιμήσεις ένα ποτάκι με φίλους από στήθος-δικέφαλους. Λογικό είναι.

Ένα άθλημα είναι και αυτό / όπως όλα τα άλλα / το μόνο που χρειάζεται είναι επιμονή. Κάποια στιγμή θα βρεις το ρυθμό σου, τα πράγματα θα ρολάρουν, το σώμα σου θα αρχίσει να αντιδρά στην προπόνηση, η προσπάθεια σου θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, θα μπεις στο τριπάκι για ακόμα περισσότερη βελτίωση και βουαλά. “Είσαι εκεί” και πρέπει να δείξεις περισσότερη υπομονή.

Κάτι που μας φέρνει στο δεύτερο point αυτού του κειμένου. Για να δεις αποτελέσματα πρέπει να περάσεις την πίστα. Να ανέβεις επίπεδο. Κάποια στιγμή θα μπορείς να περάσεις από τις βασικές προπονήσεις στις πιο εξειδικευμένες, να αυξήσεις τις μέρες στο γυμναστήριο χωρίς να τραυματίζεσαι, να βγάζεις μεγαλύτερο όγκο προπόνησης. Εκεί είναι που πρέπει να τα κάνεις επιστημονικά τα πράγματα με τη διατροφή και την προπόνηση. Ακούγοντας το σώμα σου και με τη γενικότερη εμπειρία θα “νιώθεις” αν πρέπει να κάνεις μία ακόμα επανάληψη, πότε ακριβώς πρέπει να σταματήσεις πόσα κιλά πρέπει να βγάλεις.

Από εκεί και πέρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους στόχους σου και κυρίως πόσο καλά  έχεις ξεκαθαρίσει τους στόχους στο μυαλό σου.

Αν θες  να δυναμώσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το πετύχεις.

Το πόσο, τώρα, δε μπορεί να στο υπογράψει κανένας.

Αν ο στόχος σου είναι η γράμμωση ξεκίνα τώρα. Μην τα ξαναλέμε.

Αν ο στόχος σου είναι ο επόμενος κλασσικός μαραθώνιος σταμάτα τώρα να τρέχεις στο διάδρομο.

Όποιος και να είναι ο στόχος σου, βέβαια, δεν αλλάζει ότι  κάποια στιγμή θα βαρεθείς. Λύσεις: Μπασκετάκι με τους κολλητούς (πάντα με ζέσταμα, διατάσεις, αποθεραπεία) / λίγη μπαλίτσα με τα παιδιά της δουλειάς / μια πεζοπορία / ή ένα κολύμπι στην πισίνα. Βγες από το μπουντρούμι. Δώσε νέο ενδιαφέρον. Βάλε μία τέτοια μέρα στην προπόνηση σου μέχρι να ξεβαρεθείς. Και φυσικά να προσέχεις τα διαστήματα ανάρρωσης, να μην π.χ. κάνεις πόδια τη μία μέρα στο γυμναστήριο και μετά πας για μπάλα.

Γιατί αυτό είναι είναι προυπόθεση για να πετύχεις τους στόχους σου. Έξυπνη προπόνηση χωρίς τραυματισμούς. Και τα δύο το ίδιο πράγμα είναι. Στην προπόνηση δώσε το 100% αλλά κράτα τη διάρκεια μικρή, παίξε στα κυβικά σου, να τρως/κοιμάσαι/ξεκουράζεσαι επαρκώς. Με τις υπερβολές μένεις πίσω γιατί ο οργανισμός δε “χτίζει” αλλά στρεσάρεται. Με τις υπερβολές έρχονται οι τραυματισμοί και τότε μένεις πολύ πίσω.

Α, και μην ξεχάσω. ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΗΛΗ και πήγαινε στο γυμναστήριο σου.

Το πρόβλημα δεν είναι με τη στήλη, είναι με εσένα. Δε σε ξέρουμε. Ούτε τα κιλά σου, ούτε την εμπειρία σου, ούτε την κατάσταση της υγείας σου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σε εμπνεύσουμε με τα κατάλληλα και κατάλληλα γραμμένα άρθρα.

Γι’ αυτό συνέχισε ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΝΕΛΛΙΠΠΩΣ.

Πάντως ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ.