Mike Tsolis
ΚΑΡΙΕΡΑ

Εξομολογήσεις ενός επαγγελματία γκόλφερ

O PGA golfer, Θάνος Καραντζιάς μιλάει στο Oneman με αφορμή το Glyfada Maritime Golf Event.

Πάντα θαύμαζα το άθλημα του γκολφ. Μπορεί να φαίνεται πολύ εύκολο κι απλό, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Χρειάζεται αρκετά καλή προετοιμασία, αλλά και ώρες προπονήσεων για να καταφέρει κάποιος παίκτης να βάλει το μπαλάκι στην τρύπα.

Με αφορμή το νέο τουρνουά Glyfada Maritime Golf Event που θα διεξαχθεί στο πανέμορφο Γκολφ της Γλυφάδας στις 10 Οκτωβρίου, μιλήσαμε με τον αναγνωρισμένο PGA Golfer Θάνο Καραντζιά, για το άθλημα, τις δυσκολίες, αλλά και την εξέλιξή του στην Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησες και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς τελικά με το γκολφ; 

“Η αγάπη για το γκολφ ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Το πάθος μου για τον αθλητισμό και η εύκολη πρόσβαση στα γήπεδα γκολφ με έκαναν να λατρέψω το άθλημα και να ανακαλύψω από νωρίς τα οφέλη που προσφέρει σε κάθε συμμετέχοντα. Άσκηση, αυτοσυγκέντρωση, ευλυγισία, ενέργεια, μείωση του στρες, βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και άθληση σε φυσικό περιβάλλον είναι μόνο μερικά από αυτά”.

Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει καλός παίκτης στο γκολφ; 

“Το γκολφ είναι ένα άθλημα που απαιτεί αρκετή προπόνηση, συγκέντρωση μα πάνω απ’ όλα αγάπη για αυτό που κάνεις και επιμονή, θέτοντας πάντα υψηλούς στόχους. Τα παιδιά από την ηλικία των 8 ετών μπορούν να γραφτούν σε μια ακαδημία γκολφ, να ξεκινήσουν μαθαίνοντας τις βασικές αρχές του και στην πορεία να ανακαλύψουν αν τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και αν τους αρέσει πραγματικά προκειμένου να συνεχίσουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Από τις μικρές κιόλας ηλικίες μπορεί κάποιος να ανακαλύψει αν έχει κλίση στο συγκεκριμένο άθλημα. Χρειάζεται να έχεις καλή φυσική κατάσταση, καθώς απαιτεί πολύ περπάτημα, να έχεις προπονηθεί πάνω στην τεχνική ώστε να έχεις ακρίβεια στα χτυπήματα σου, να έχεις γνώση των γηπέδων στα οποία αγωνίζεσαι, να έχεις μελετήσει και σχεδιάσει πάντα ένα πλάνο πάνω στο οποίο θα βασιστείς και θα αγωνιστείς σε κάθε τουρνουά. Το πιο σημαντικό όμως είναι όπως ανέφερα να το αγαπάς και να θέλεις να εξελιχθείς μέσα από αυτό. Με προπόνηση, επιμονή και υπομονή πάντα”.

Ακολουθείς κάποια ειδική προπόνηση ή κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής πριν κάποιον αγώνα, όπως συμβαίνει με άλλα σπορ; 

“Για τους παίκτες του γκολφ συνιστάται να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλα τα κύρια θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Αν και το γκολφ δεν θεωρείται απαραίτητα ως προπόνηση υψηλής επίπτωσης, εξακολουθεί να επιβαρύνει το σώμα και συνεπώς απαιτεί σωστή διατροφή και ενυδάτωση. Η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις τόσο στο γήπεδο του γκολφ,  δουλεύοντας πάνω σε τεχνικές, όσο και στο γυμναστήριο για την ενδυνάμωση του σώματος. Το πρόγραμμα της προπόνησης μεταβάλλεται ανάλογα με το αν ο γκολφέρ βρίσκεται σε μια περίοδο που έχει λίγες ή αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις και ταξίδια για διεθνή και εγχώρια τουρνουά”.

Greek Maritime Golf Event, Costa Navarino 08/06/2019 / Charis Akriviadis
Greek Maritime Golf Event, Costa Navarino 08/06/2019

Έχουμε καλό επίπεδο γκολφ γενικά στην Ελλάδα; Και γιατί δεν είναι τόσο ‘διάσημο’ αυτό το σπορ στη χώρα μας; Έχουμε καλές εγκαταστάσεις;

“Το επίπεδο των Ελλήνων γκολφέρ είναι αρκετά υψηλό, γι’ αυτό και οι ομάδες μας διακρίνονται σε αρκετά ευρωπαϊκά και διεθνή τουρνουά. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι γκολφέρ που ανήκουν στην PGA Greece και συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά φέρνοντας αρκετές επιτυχίες. Στην Ελλάδα εκτός από το ιστορικό γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας υπάρχουν υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις και βραβευμένες στην Costa Navarino. Εκτός από τη Μεσσηνία, αθλητικές εγκαταστάσεις για γκολφ θα βρει κάποιος στην Ελούντα και στη Χερσόνησο της Κρήτης, στη Χαλκιδική, την Κέρκυρα και τη Ρόδο”.

Υπάρχουν και γυναίκες παίκτριες σε αντίστοιχα καλό επίπεδο στην Ελλάδα;

“Μπορεί το επίπεδο των γυναικών γκολφέρ στην Ελλάδα να μην είναι τόσο ανταγωνιστικό, ωστόσο υπάρχουν και γυναίκες παίκτριες που αγωνίζονται σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο”.

Πόσο ‘ακριβό’ σπορ είναι τελικά; Ένας βασικός εξοπλισμός για κάποιον αρχάριο που θέλει να ξεκινήσει πόσο μπορεί να κοστίσει; 

“Για να ξεκινήσει κάποιος να παίζει γκολφ δεν χρειάζεται κάποιο εξωφρενικό ποσό, παρά μόνο να κάνει την εγγραφή του σε μια ακαδημία. Υπάρχουν ειδικές τιμές για ατομικά πακέτα, για φοιτητές, δημότες κ.α., ετήσια, εξαμηνιαία αλλά και ημερήσια. Ο εξοπλισμός είναι κάτι ξεχωριστό. Μπορεί δηλαδή αρχικά να ξεκινήσει κάποιος να παίζει με ένα πολύ φτηνό κλαμπ (μπαστούνι). Αργότερα όμως, ειδικά όσοι αγαπούν πολύ το γκολφ σταδιακά επενδύουν και περισσότερο σε αυτό, αγοράζοντας έναν καλύτερο εξοπλισμό, ρούχα και αξεσουάρ”.

Πώς καταφέρνει να βγάζει χρήματα ένας επαγγελματίας γκολφέρ στην Ελλάδα; 

“Μέσα από τα μαθήματα γκολφ που κάνει ο ίδιος στις ακαδημίες που βρίσκεται, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή του σε διεθνή και εγχώρια τουρνουά”.

Περιέγραψε μας πώς είναι το 24ωρο ενός επαγγελματία γκολφέρ.

“Η καθημερινή ρουτίνα ενός επαγγελματία γκολφερ, περιλαμβάνει πολύ πρωινό ξύπνημα, δυνατό πρωινό, ασκήσεις στο γυμναστήριο, προπόνηση στο γήπεδο γκολφ πάνω σε τεχνικές, πολύ περπάτημα, μελέτη του γηπέδου στο οποίο αγωνίζεται, σχεδιασμό του επόμενου αγωνιστικού πλάνου για το τουρνουά στο οποίο θα λάβει μέρος. Απαραίτητα είναι τα γεύματα το μεσημέρι και το βράδυ και φυσικά η ξεκούραση. Το πρόγραμμα αλλάζει ανάλογα με το αν ο γκολφερ πραγματοποιεί ενδιάμεσα μαθήματα σε αρχάριους και μη και αν έχει ταξίδια για αγωνιστικές υποχρεώσεις”.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας παίκτης; 

“Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε επαγγελματία παίκτη είναι να μπορεί να ξεπερνά κάθε φορά τον ίδιο του τον εαυτό και να παραμένει σε ένα υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Θέτοντας αρχικά μικρούς στόχους τους οποίους επιτυγχάνει, οι στόχοι μετέπειτα γίνονται μεγαλύτεροι και φυσικά πιο δύσκολοι. Οι επιτυχίες σε πανελλήνια πρωταθλήματα και σε διεθνή τουρνουά είναι πάντα στόχοι τους οποίους κυνηγά κάθε επαγγελματίας”.

Greek Maritime Golf Event, Costa Navarino 08/06/2019 / Charis Akriviadis
Greek Maritime Golf Event, Costa Navarino 08/06/2019

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει το γκολφ; 

“Θα του έλεγα να μην το σκεφτεί ούτε λεπτό παραπάνω. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπει σε ένα γήπεδο γκολφ, να πιάσει ένα κλαμπ και να χτυπήσει το πρώτο του μπαλάκι. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους”.

Φέτος διοργανώνεται το 1ο τουρνουά γκολφ, Glyfada Maritime Golf Event. Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο τουρνουά; 

“Το Glyfada Maritime Golf Event διεξάγεται για πρώτη φορά με απόλυτη ασφάλεια και με ένα εγκεκριμένο, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υγειονομικό πρωτόκολλο, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο πανέμορφο Γκολφ της Γλυφάδας. Περιλαμβάνει έναν αγώνα shotgun scramble για τα στελέχη της ναυτιλίας, καθώς και ένα golf clinic για τους μη συμμετέχοντες στο τουρνουά προκειμένου να μάθουν τις βασικές αρχές του αθλήματος.  Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων”.

Πόσες ομάδες μπορούν να λάβουν μέρος; Ποιες είναι οι κατηγορίες των βραβεύσεων του τουρνουά;

“80 ανώτατα στελέχη της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας θα σχηματίσουν 20 ομάδες, των τεσσάρων ατόμων. Βραβεία θα δοθούν στις ομάδες που θα έχουν λάβει τις τρεις πρώτες θέσεις στη γενική κατάταξη του τουρνουά ενώ ειδικές βραβεύσεις θα γίνουν προς τους παίκτες που θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις στις ειδικές κατηγορίες Longest Drive και Closest to the Pin”.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γηπέδου του Γκολφ Γλυφάδας που το κάνουν να ξεχωρίζει;

“Πρόκειται για ένα αγωνιστικό γήπεδο, διεθνών προδιαγραφών, 18 οπών, par 72. Το Γκολφ Γλυφάδας «Κ. Καραμανλής», αποτελεί έναν χώρο άθλησης, αναψυχής, πολιτισμού, με εξαιρετική θέα. Το γήπεδο βρίσκεται σε μια καταπράσινη έκταση, διαμορφωμένη σε ένα τοπίο με χαμηλούς λόφους, με μεγάλα δέντρα και χαμηλή μεσογειακή βλάστηση. Σηματοδοτεί την καθημερινή συμμετοχή στην ελληνική και διεθνή δημιουργία θεσμικών διοργανώσεων, αγώνων, καθώς και στη δημιουργία συνειδήσεων και αξιών του γκολφ”.

Πως μπορεί να λάβει κάποιος μέρος στο Glyfada Maritime Golf Event;

“Οι εγγραφές για το Glyfada Maritime Golf Event έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Αναμένουμε λοιπόν τους συμμετέχοντες γκολφέρ να έρθουν στο Γκολφ της Γλυφάδας και να απολαύσουν με ασφάλεια μοναδικές στιγμές που θα τους κάνουν να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το άθλημα που όλοι λατρεύουμε. Να σημειώσω ότι όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές θα διατεθούν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Γκολφ Γλυφάδας”.