Ηλιάνα Μαλίχιν
LIFE

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Πώς μπορείς να βοηθήσεις στη διάσωση των αμπελώνων

Μία εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης για την ομάδα αμπελουργών της οινοποιού, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο.

Ακόμα ένα καλοκαίρι που τα πύρινα μέτωπα αποτεφρώνουν χιλιάδες στρέμματα ελληνικής γης. Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα είναι και το Ρέθυμνο. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 15 Ιουλίου άφησε πίσω της 15.000 στρέμματα καμένης αγροτικής και δασικής γης – ανάμεσά τους και 300 στρέμματα αυτόριζου αμπελώνα στις Μέλαμπες.

Οι αμπελουργοί είδαν τους κόπους τους να γίνονται στάχτη, με τη φωτιά να αφήνει πίσω της ένα πραγματικά αποκαρδιωτικό θέαμα. Ανάμεσα στα καμένα βρίσκονται και οι αμπελώνες της νεαρής οινολόγου Ηλιάνας Μαλίχιν, η οποία είχε καταφέρει να αναβιώσει ένα ολόκληρο χωριό στην Κρήτη και να παρακινήσει την αγορά να αναζητά τα βιολογικά κρασιά της.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν έρθει στον κόσμο για να εκτελέσουν ένα έργο. Δεν είναι μόνο το να φτιάχνεις κρασί. Αυτό που κάνουμε εμείς στις Μέλαμπες και τον Φουρφουρά είναι η διάσωση των παλιών αμπελιών. Δεν μπορείς να πληρωθείς για αυτή την προσπάθεια, αλλά είναι κι ένα έργο που δεν θα το έκανε ο οποιοσδήποτε. Έπρεπε να βρεθεί κάποιος» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στο OneMan.

Τα ίδια αμπέλια που έγιναν η ζωή της Ηλιάνας και όλων των συνεργατών της, αποτεφρώθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική ζημιά, αλλά και να πληγεί ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού αμπελώνα.

«Η φωτιά που ξεκίνησε στις 15 του Ιουλίου, κατέστρεψε το 90% των παλιών προφυλλοξηρικών αμπελώνων στις Μέλαμπες. Δεν υπάρχουν λόγια για την καταστροφή… Η καρδιά μας έχει γίνει χίλια κομμάτια. Πολλές οικογένειες πλήττονται από αυτήν την απώλεια. Θα πάρει χρόνια, αλλά θα αγωνιστούμε για τη γη μας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα απ’ ό,τι πριν. Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας» έγραψε η Ηλιάνα Μαλίχιν στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Η ανταπόκριση φίλων και συνεργατών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης για την ομάδα αμπελουργών της οινοποιού, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1975 υπήρχαν 700 στρέμματα Βιδιανό, τα οποία κάηκαν και εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν γύρω στα 150. Το 2019 η Ηλιάνα επέλεξε να διασώσει τα αμπέλια που είχαν εγκαταλειφθεί, με προσωπικό κόπο και συντάσσοντας συμβόλαια με τους παραγωγούς.

Επένδυσε στο χωριό Μέλαμπες φτιάχνοντας ένα οινοποιείο, δίχως πλάτες και χωρίς κεφάλαιο, αλλά με πολλή γνώση, αγάπη για την αμπελουργία και αρκετό πείσμα και έπεισε νέους και παλιούς καλλιεργητές του χωριού να στηρίξουν το όραμά της ώστε να ξαναγεννηθεί ο μοναδικός αμπελώνας της συγκεκριμένης περιοχής του Ρεθύμνου.