ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΦΩΤΙΕΣ

Φωτιές στην Αττική: Πώς να βοηθήσετε τα πυρόπληκτα ζώα

Χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες για στέγη, σίτιση και φροντίδα των ζώων που επλήγησαν από το πύρινο μέτωπο στην Ανατολική Αττική.

Να βιώνεις την εγκατάλειψη με το που γεννιέσαι, να σε κλείνουν σε σακούλες απορριμάτων και να σε πετάνε σε κάδους για να βρεις ασφυκτικό θάνατο ή την αδιαφορία στα μισά χρόνια της ζωής σου, αλλά να στέκεσαι τυχερός να βρίσκεις σωτηρία και ελπίδα για να ζήσεις αξιοπρεπώς και να πεθαίνεις τελικά με τον πιο τραγικό τρόπο. Να καίγεσαι ζωντανός. 

Δεν υπάρχουν λόγια για τα δεκάδες ζώα που χάθηκαν στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες, Δευτέρα (17/07) στον Κουβαρά Αττικής και τύλιξε στις φλόγες τη Φάρμα Αδέσποτων Ζώων Fazoo στο Λαγονήσι. 

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα zoosos.gr, ο απολογισμός είναι τραγικός με 40 γάτες και 25 σκυλιά να έχουν καεί ζωντανά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν νεκρά ζώα και σε άλλους χώρους -καταφύγια, σπίτια- που δεν πρόλαβαν να εκκενωθούν. 

Να σημειωθεί ότι απειλήθηκε και η εγκατάσταση του Κέντρου Περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ στη Φέριζα Δήμου Σαρωνικού, αλλά ευτυχώς τη γλύτωσε την τελευταία στιγμή, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το κτήμα, από το κάτω μέρος που δεν υπάρχουν κλωβοί. 

Με τη φωτιά στον Κουβαρά να έχει τεθεί υπό έλεγχο, όπως και εκείνη στο Λουτράκι, αλλά στα Δερβενοχώρια να μαίνεται ακόμα, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες: «να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. Κάθε ζωή έχει αξία.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα επικοινωνήστε μαζί μας όλο το 24ωρο στις γραμμές 2131364020, 2131364933, 2131364935, 2131364036».

Όπως δήλωσε η Μάρσα Δημοπούλου, η ειδική γραμματέας της οργάνωσης, «έχουν διασωθεί πάνω από 200 ζώα συντροφιάς και είναι ασφαλή περισσότερα από 100 παραγωγικά και ιπποειδή, τα οποία βρίσκονται στο καταφύγιο του A Little Shelter στο Πολυδένδρι».

Σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, τα σώματα ασφαλείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Dogs’ Voice έχει ήδη ενεργοποιήσει από χθες μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, με τον σταθμό ΛΑΤΟ του Γαλατσίου να υποδέχεται πυρόπληκτα ζώα όλο το 24ωρο. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 148 ζώα προερχόμενα κυρίως από καταφύγια και σπίτια που εκκενώθηκαν σε Κερατέα, Καλύβια, Λαγονήσι.

Εκεί υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ), οι οποίοι καταγράφουν τα ζώα, τα εξετάζουν, τους παρέχουν βοήθεια και τα τσιπάρουν. Στη συνέχεια θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους και όσα είναι αδέσποτα θα πάνε σε αναδοχή με προοπτική την υιοθεσία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκες σε λάμπες με μπαταρία, σε σκίαστρα (πλέγμα), σε tire up, σε εθελοντές για τις πρωινές βάρδιες (06:00 – 11:00) και τις πολύ βραδινές (23:00-04:00)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Dogs’ Voice, τονίζοντας ότι «είμαστε καλυμμένοι από τροφή και προς το παρόν και από crates». Σχετικά με την εθελοντική βοήθεια, εξηγεί πώς γίνεται η διαδικασία: 

«Συμπληρώστε τη φόρμα εθελοντών μεταφοράς για να συνδράμετε στην περισυλλογή ζώων σε ανάγκη και να ακολουθήσετε τις οδηγίες καταγραφής. Θα τη βρείτε εδώ».