© 2021 / Blooberg, Contributor / Getty Images
BUSINESS

Gary Vaynerchuk, ο μεγάλος γκουρού των NFTs

Ο κατά κόσμον Gary Vee κατάφερε να πουλήσει 1 εκατομμύριο βιβλία με όπλο την ψηφιακή τέχνη. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τους καλύτερους πωλητές της εποχής μας.

H συμφωνία ήταν πολύ απλή: όποιος έκανε προπαραγγελία για 12 βιβλία από το νέο πόνημα του Gary Vaynerchuk θα έπαιρνε δώρο ένα NFT. Ο συγγραφέας, επιχειρηματίας, και δεινός influencer των social media κατάφερε στα τέλη του περασμένου καλοκαιρού να ταράξει τα νερά με μία πανέξυπνη κίνηση marketing. Όταν στήνεις εκπλήξεις και πιάνεις το κοινό απροετοίμαστο στα social media, δημιουργείται hype με μαθηματική ακρίβεια.

Στο άκουσμα της είδησης, οι χιλιάδες fans του Gary Vaynerchuk έτρεξαν να αγοράσουν το βιβλίο σε ντουζίνες, προκειμένου να πάρουν ως αντάλλαγμα το NFT που ίσως του άλλαζε τη ζωή. Η προσφορά ίσχυε για μόλις ένα εικοσιτετράωρο. Το μέγεθος των παραγγελιών που έγιναν σοκάρει.

Ο συγγραφέας κατάφερε να πουλήσει μέσα σε 24 ώρες ένα εκατομμύρια αντίτυπα. H Wall Street Journal, η οποία ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, έκανε έρευνα και σημείωσε σε ρεπορτάζ της ότι ο μέσος αγοραστής παρήγγειλε 36 βιβλία, ενώ υπήρξε και κάποιους που αγόρασε 1.008 αντίτυπα. Κάπως έτσι,  πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλίων στην ιστορία.

Τι είναι τα NFTs

Πριν απ’ όλα, όμως, ας πούμε μερικά λόγια για τα NFTs. Τα Non-Fungible Tokens, όπως είναι η πλήρης ονομασία τους, είναι ένα είδος συνόλου μοναδικών πληροφοριών υπό μορφή κώδικα, που σχετίζεται πάντα με ένα (αυθύπαρκτο έστω και χειροπιαστό) ψηφιακό αντικείμενο ή αρχείο, όπως διαβάζουμε στο iprights.gr.

Πιο συγκεκριμένα, τα NFTs παρέχουν τη δυνατότητα αυθεντικοποίησης ψηφιακού περιεχομένου, δημιουργώντας μία τεχνητή, ψηφιακή σπανιότητα και προσδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο προστιθέμενη αξία σε ένα «πρωτότυπο» ψηφιακό αντίτυπο.

Σε πιο απλά λόγια, πρόκειται για ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας ενός έργου, το οποίο είναι αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, είναι μοναδικό στον κόσμο και το έχεις μόνο εσύ στην κατοχή σου. Αυτό το ψηφιακό έργο μπορεί να είναι ένα GIF, ένα ψηφιακό σκίτσο, μια φωτογραφία ή ακόμη κι ένα video clip.

Τα NFTs, λοιπόν, μπορείς να τα έχεις στην κατοχή σου ή να τα δημοπρατήσεις σε υποψήφιους αγοραστές. Η σπανιότητα αυτών των έργων όσο και η ζήτηση έχουν οδηγήσει πολλούς χρήστες να δαπανήσουν ακόμη και εκατομμύρια δολάρια για να κάνουν δικά τους μερικά από αυτά. Χαρακτηριστικό της τρέλας που επικρατεί, είναι πως πριν από μερικές μέρες ένα CryptoPunk πουλήθηκε για 530 εκατ. δολάρια (!) στον νέο του αγοραστή.

Το επιχειρηματικό μυαλό του Gary Vaynerchuk

Πού εμπλέκεται, όμως, σ’ όλο αυτό ο Gary Vaynerchuk; Ο κατά κόσμον GaryVee γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1975 και σε ηλικία τριών ετών μετανάστευσε με τους γονείς του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στη Μασαχουσέτη και αφότου πήρε το πτυχίο του, ασχολήθηκε με την κάβα του πατέρα του.

Αναμόρφωσε την επιχείρηση, δημιούργησε online κατάστημα, ξεκίνησε YouTube κανάλι σχετικά με το κρασί και κατάφερε να κάνει τζίρο 60 εκατομμύρια δολαρίων ετησίως.

Το 2011, ωστόσο, αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρηση και να ασχοληθεί ενεργά με το digital agency. Παράλληλα, άρχιζε να εκδίδει βιβλία, σχετικά με το πώς θα καταφέρει κανείς να γίνει καλύτερος επιχειρηματίας και έτσι έγινε όλο και πιο γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους, συγκεντρώνοντας αρκετούς fans. Ως που ήρθαν τα NFTs.

Πώς τα NFTs απογείωσαν τον Gary Vaynerchuk

Ο Gary Vaynerchuk δεν ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι εκείνη τη μέρα, καθώς αρκετά από τα βιβλία του είχαν γίνει bestsellers. Τα δύο τελευταία χρόνια, όμως, ασχολήθηκε ενεργά με τα NFTs. Άρχισε να αγοράζει και να συλλέγει από δω και από κει, ως τη στιγμή που του ήρθε η ιδέα. Ποια ήταν αυτή; Να δημιουργήσει τα δικά του.

Τον περασμένο Μάιο, λοιπόν, κυκλοφόρησε το VeeFriends, μια πλατφόρμα με συνολικά 10.225 NFTs, τα οποία περιλαμβάνουν 268 σκιτσογραφημένους χαρακτήρες, όπως το Patient Panda και το Empathetic Elephant.

Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του VeeFriends, θα παρατηρήσει πως κάθε ένα από αυτό κοστολογούνται σήμερα χιλιάδες δολάρια. Κάτι που πάει να πει πως όποιος έχει στην κατοχή του ένα ή περισσότερα NFTs του Gary Vee, αυτή τη στιγμή είναι πλούσιος.

Πρόσφατα, σε μία από τις γεμάτες με fans παρουσιάσεις, όπου εκείνος μοιράζει απλόχερα επιχειρηματικές συμβουλές, βρισκόταν και ένας τυχερός 22χρονος, όπως σημειώνει το New York Magazine σε άρθρο του. Γιατί τον αναφέρουμε ως τυχερό; Επειδή αγόρασε 42 VeeFriends και έβγαλε, μεταπουλώντας τα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι τα έσοδα που φτάνουν στα ταμεία του Gary Vaynerchuk είναι υπέρογκα. Κατάφερε να γίνει πάμπλουτος μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Επαναστάτης ή κυνικός επιχειρηματίας;

Η αξία αυτής της νέα μορφής ψηφιακής τέχνης, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο περνούν οι μέρες. Πόσο, όμως, θα διαρκέσει η άνοδος; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια φούσκα τεραστίων διαστάσεων;

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι τα NFTs θα χάσουν την αξία τους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη θα έχει να κάνει με τη φύση τους, αυτή καθ’ εαυτή. Μπορεί να έχεις δώσει χιλιάδες ευρώ για να αγοράσεις ένα μοναδικό ψηφιακό έργο, αυτό, όμως, δεν σου διασφαλίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να αντιγραφεί από κάποιον, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εσύ απλά θα μπορείς να περηφανεύεσαι πως έχεις το πρωτότυπο.

 

Ο Gary Vee, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ιδιαίτερα ενεργός στα social media και λαλίστατος όσον αφορά την ψηφιακή τέχνη. Μιλά στην τηλεόραση, στο YouΤube, στα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό να μεταδώσει τις επιχειρηματικές του γνώσεις. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, δηλώνει πως σήμερα βιώνουμε μόνο την αρχή των NFTs.

«Θέλω να χτίσω έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείς να βρεις τα πάντα. Από συλλεκτικές κάρτες του NBA, κινούμενα σχέδια, ταινίες, αθλητικά παπούτσια, παιχνίδια. Ένα ολόκληρο metaverse». Κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει όλη αυτή η υπόθεση με τα NFTs. Ένα, όμως, είναι σίγουρο. Ο Gary Vaynerchuk ξέρει να αγοράζει και να πουλά, όσο κανένας άλλος πάνω στον πλανήτη.