© AP / Hatem Ali
ΓΑΖΑ

Γάζα: 100 μέρες πολέμου σε 10 αριθμούς

Με τον χειμώνα να κάνει ακόμη πιο σκληρή και αβέβαιη την επιβίωση, η Γάζα βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της ιστορίας της. Παρουσιάζουμε συνοπτικά τα γεγονότα και την τωρινή κατάσταση μέσα από τους αριθμούς.

Με τη συμπλήρωση 100 ημερών από το πρωινό της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η πραγματικότητα βρίσκει την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας στη σκληρότερη και πιο δύσκολη φάση που έχει υπάρξει από το 2007, με το κρύο του χειμώνα να παρασύρει τις τελευταίες ελπίδες για επιβίωση.

Στην καλή των περιπτώσεων, οι επιβιώσαντες έχουν βρεθεί στοιβαγμένοι κατά δεκάδες μέσα σε σχολεία και σπίτια στα νότια της Λωρίδας, να περιμένουν με αγωνία μια μερίδα ψωμιού και κουβέρτες από το μόνο ανοιχτό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Βόμβες πέφτουν σε απρόσμενο χρόνο, δίνονται εντολές εκκένωσης και οικογένειες προσπαθούν να μη χάσουν την ελπίδα τους για όσους αγνοούνται. Παντού, μυρίζει θάνατος.

Όπως αποτυπώνουν οι αριθμοί, πρόκειται για την πιο θανατηφόρα σύρραξη στην ιστορία της Λωρίδας, όπως και τη μεγαλύτερη εκκολαπτόμενη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της Παλαιστίνης, με την κατηγορία για γενοκτονία από πλευράς του Ισραήλ να εξετάζεται αυτές τις μέρες από το Δικαστήριο της Χάγης, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η περιοχή έχει καταστεί μη κατοικήσιμη από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, με άγνωστο το μέλλον τόσο του πολέμου όσο και της ζωής όσων επιβιώσουν από αυτών και τις συνέπειες που επιφέρει ο μακροχρόνιος αποκλεισμός των συνόρων – αρρώστιες, πείνα, μολύνσεις,

Παρακάτω, παρουσιάζουμε συνοπτικά τα γεγονότα και κυρίως τις επιπτώσεις των τελευταίων τριών μηνών στη Γάζα μέσα από 10 αριθμούς.

#1

Η απάντηση του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική έφοδο της Χαμάς υπήρξε από την αρχή σαρωτική: σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας, εξαπολύθηκαν περί τις 6.000 βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας, επιφέροντας το χάος σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του πλανήτη. Μέχρι σήμερα, πάνω από 10.000 βόμβες και πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό και σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση βάσει αεροφωτογραφιών του BBC έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 98.000 κτίρια και υποδομές στη Λωρίδα, κατά βάση στο βόρειο τμήμα της. Πια, είναι μια μη κατοικήσιμη ζώνη.

#2

Παράλληλα με τις εναέριες επιθέσεις, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν σε διαδοχικές αποβάσεις με μπουλντόζες και άρματα πρώτα στα βόρεια της Λωρίδας (2/10), έπειτα στη μέση της Λωρίδας (9 και 27/11), ώσπου εδραίωσαν απόλυτα την παρουσία τους περιμετρικά της πόλης της Γάζας (10/1), ωθώντας τον άμαχο πληθυσμό προς το νότιο κομμάτι της Λωρίδας. Αναπόφευκτα, το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα αδιανόητης υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, με 12.0000+ κόσμου ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με σπίτια να φιλοξενούν τέσσερις φορές παραπάνω κόσμο από τη χωρητικότητά τους και τα σχολεία να έχουν μετατραπεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

#3

Για να αποφύγουν την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου από τη διεθνή κοινότητα, πριν τις επιθέσεις στις περιοχές προηγούνται προειδοποιήσεις για εκκένωση στους αμάχους – συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν ρίξει 7,2 εκατομ. φυλλάδια με εντολές εκκένωσης. Με τη στρατηγική αυτή, η Λωρίδα βρέθηκε χωρισμένη στα δύο: στη νότια και τη βόρεια, με επίκεντρο της δεύτερης την πόλη της Γάζας, όπου εδρεύει η οργάνωση της Χαμάς. Και «δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιος είναι ο ισραηλινός στρατιωτικός στόχος για την επίθεση στην πόλη της Γάζας», έχει σχολιάσει στο Sky News ο πολεμικός αναλυτής Sean Bell, «η μάχη εντός πόλης θα είναι μια επικίνδυνη αποστολή, καθώς η περιοχή ευνοεί την άμυνα».

#4

Πρόσφατα, ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε νέο μαύρο ρεκόρ στην ιστορία: με περισσότερα από 23.000 καταγεγραμμένα θύματα (τα πιο πολλά παιδιά και γυναίκες) από τις τωρινές ισραηλινές επιθέσεις, οι νεκροί έφτασαν το 1% του συνολικού πληθυσμού, δεδομένου ότι η πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή αριθμεί περί τα 2,3 εκατομ. κόσμου. Μάλιστα, η Νότια Αφρική, ένα κράτος διαχρονικά σύμμαχος της Παλαιστίνης, έχει προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλοντας το Ισραήλ για γενοκτονία και αυτές τις μέρες εξετάζεται η υπόθεση.

© AP / Fatima Shbair

#5

Στον τεράστιο αυτό όγκο των νεκρών, μονάχα ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχει επίσημα καταγραφεί να σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά: στις αρχές αυτού του έτους, ο Saleh al-Arouri και άλλα μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στα γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της Βηρυτού.

#6

Μέσα σε τρεις μήνες αλλεπάλληλου σφυροκοπήματος, περίπου δύο εκατομμύρια κόσμου στη Γάζα, δηλαδή πάνω από το 85% του πληθυσμού, έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του, ψάχνοντας καταφύγιο από τα πυρά των Ισραηλινών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Το ιστορικό υψηλό των εκτοπισμένων μέλλει να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Μέσης Ανατολής και να πυροδοτήσει νέες μεταναστευτικές ροές σε παγκόσμια κλίμακα, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο επικεφαλής του οργανισμού Filippo Grandi.

#7

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, ένα παρακλάδι των Ηνωμένων Εθνών, το 93% των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στερείται πρόσβασης σε καθαρό φαγητό. Καιρό τώρα, οι αποκλεισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαντλητική πείνα. Μάλιστα, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό κόσμου που έχει καταγραφεί ποτέ, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη να αντιμετωπίζει επισιτιστική αβεβαιότητα, όπως επεσήμανε το διεθνές report.

© AP / Fatima Shbair

#8

Παράλληλα, ο διαρκής υποσιτισμός οδηγεί σε ευρύτερα και κατά πάσα πιθανότητα μακροχρόνια προβλήματα όσο πιο νεαρός είναι ο οργανισμός, αυξάνοντας ραγδαία τον κίνδυνο για πεπτικές δυσλειτουργίες από μολύνσεις, πνευμονία και ιλαρά. Συγκεκριμένα, πάνω από 100.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν αναφερθεί από την αρχή του πολέμου, μαρτυρώντας τις άθλιες συνθήκες ζωής που βιώνουν οι κάτοικοι σε καθημερινή βάση. «Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου τα πτώματα τρώγονται από τα σκυλιά στη Γάζα και τη Βόρεια Γάζα», μετέφερε στο ABC News ο Hossam Abu Al-Atta από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

#9

Ενώ ο καιρός περνούσε και το Ισραήλ αντιμετώπιζε όλο και μεγαλύτερες εσωτερικές πιέσεις για τα βασικά αιτήματα που έμεναν ανεκπλήρωτα –την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων–, στα τέλη του Νοεμβρίου επετεύχθη συμφωνία για πρόσκαιρη εκεχειρία: για επτά ημέρες τηρήθηκε παύση πυρός και υλοποιήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Το διάστημα εκείνο επιτράπηκε επίσης στις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας να περάσουν από τα σύνορα σημαντικές προμήθειες για την επιβίωση του αποκλεισμένου πληθυσμού, όπως τα καύσιμα (περίπου 110.000 λίτρα καυσίμου εισήλθαν ανά ημέρα εκείνο το επταήμερο).

#10

Κατά τα άλλα, η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας παραμένει από την πρώτη μέρα του πολέμου εξαιρετικά δύσκολη, έχοντας αναγάγει την καθημερινότητα σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, φαγητό, πόσιμο νερό αλλά και καύσιμα, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία των νοσοκομείων που έχουν απομείνει. Χαρακτηριστικά, οι άμαχοι περιμένουν καθημερινά 4-6 ώρες για μια μερίδα ψωμιού. To πέρασμα της Ράφα αποδεικνύεται όλο και πιο ανεπαρκές για τις ανάγκες, όσο περνάνε οι μέρες και ο χειμώνας διογκώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα.