unsplash
ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι επικίνδυνο να προτιμήσεις τη φυσική ανοσία από τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό

Υπάρχει μία πιθανότητα η νόσηση από κορονοϊό να προσφέρει καλυτερη ανοσια από το εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένεις να την αποκτήσεις.

Το Ισραήλ ως γνωστόν ήταν πολύ μπροστά από τον υπόλοιπο πλανήτη όσον αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού. Επομένως δεν είναι παράξενο να βλέπουμε τα τεκταινόμενα στη χώρα προκειμένου να καταλάβουμε τι θα συμβεί σε μας. Είναι κάπως σαν μία κλειδαρότρυπα προς το μέλλον της πανδημίας.

 

 

 

Πράγματι, αυτό συνέβη και πρόσφατα από ερευνητές του Maccabi Healtcare Services οι οποίοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι που κόλλησαν κορονοϊό έχουν καλύτερη ανοσία από εκείνους που εμβολιάστηκαν. Κυρίως μάλιστα όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό έγινε, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, επιχείρημα σε όσους τίθενται ενάντια στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία τέτοια αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι σίγουρα πέρα ως πέρα λανθασμένη, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι πράγματι η φυσική είναι πιο αποτελεσματική από την τεχνητή ανοσία. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα γι’αυτό.

Πρώτα από όλα, ο ισχυρισμός ότι μία ενδεχόμενη νόσηση με COVID οδηγεί σε μία πιο μακροπρόθεσμη ανοσία δεν είναι μία υπερβολή. Η νόσηση φέρνει τον οργανισμό μας σε επαφή με συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ιού τη στιγμή που τα εμβόλια μας φέρνουν σε επαφή μόνο με ένα.

Προφανώς, οι άνθρωποι που είχαν COVID μπορούν να κολλήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, αν πέρασες κορονοϊό (είτε βαρύ είτε με ήπια συμπτώματα), είναι προφανές ότι αποκτάται σημαντική προστασία εναντίον συμπτωματικής ή μη συμπτωματικής νέας νόσησης.

Εκτός από τον κίνδυνο να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα χωρίς την κατάλληλη ανάλυση από ειδικούς, υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα. Το να πεις ότι είναι προτιμότερο να κολλήσεις κορονοϊό αντί να κάνεις εμβόλιο βγάζει εκτός συζήτησης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι: Τον ίδιο τον ιό.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να αφήνεις εκτός το ρίσκο που υπάρχει στην ίδια τη νόσηση με κορονοϊό. Το να περιμένει κανείς να κολλήσει τον κορονοϊό, προκειμένου να αποκτήσει φυσική ανοσία, μπορεί να φέρει την υγεία του σε κίνδυνο βαριάς νόσησης, νοσηλείας ή και θανάτου.

Εκτός αυτού βέβαια είναι επίσης σημαντικό το ρίσκο υγιείς άνθρωποι -που πέρασαν ακόμα και ελαφρά τον κορονοϊό- να υποστούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το λεγόμενο long covid, τα συμπτώματα δηλαδή του κορονοϊού που επιμένουν πολύ καιρό αφού κόλλησε ο ασθενής. Οι πιθανότητες αυτές (μεταξύ των οποίων και η μυοκαρδίτιδα) είναι πολύ μεγαλύτερες σε ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους.

Τελικά, με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι σε όλον τον πλανήτη λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το να περιμένεις να σε βρει η φυσική ανοσία είναι και ανώφελο αλλά τελικά και επικίνδυνο.