unsplash
ΥΓΕΙΑ

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Η μετάλλαξη C.1.2. έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική. Πρέπει να πανικοβαλλόμαστε;

Μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού έχει αρχίσει να απασχολεί τους ερευνητές τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για ένα στέλεχος, ονόματι C.1.2. που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και μάλιστα σε όλες τις επαρχίες της χωρίς ωστόσο ακόμα να υπάρχει ευρεία διασπορά σε καμία από αυτές.

 

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων καθώς, παρά τη χαμηλή του μεταδοτικότητα στον πληθυσμό, έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του που μοιάζουν με άλλα επικίνδυνα στελέχη, όπως είναι για παράδειγμα η μετάλλαξη Δέλτα, και άλλες παρόμοιες μεταλλάξεις.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το στέλεχος C.1.2 δε βρίσκεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα «στελέχη που πρέπει να μας ανησυχούν». Ανησυχητικές μεταλλάξεις υπενθυμίζουμε ότι θεωρούνται εκείνες που παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα ή αλλαγές στην κλινική εικόνα, όπως είναι για παράδειγμα η Δέλτα.

Τότε γιατί ανησυχούμε;

Η λέκτορας ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Megan Steain τονίζει ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για το συγκεκριμένο στέλεχος. «Περιέχει αρκετές μεταλλάξεις που βλέπουμε σε άλλα στελέχη τα οποία μας απασχολούν αυτή τη στιγμή», τονίζει στον Guardian.

«Κάθε φορά που βλέπουμε να προκύπτουν τέτοιες μεταλλάξεις, οφείλουμε να τις παρακολουθούμε για να δούμε πώς αυτές εξελίσσονται. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να μετατραπούν με τέτοιον τρόπο που να ξεφύγουν από την ανοσία του ανθρώπου ή να αρχίσουν να μεταδίδεται ταχύτερα», συμπληρώνει. Ούτως ή άλλως, μετά από την ανίχνευση ενός τέτοιου νέου στελέχους, χρειάζεται κάποιος καιρός μελέτης στο εργαστήριο. Όσος περισσότερος κερδηθεί, τόσο το καλύτερο για την αντιμετώπισή του.

Τι γνωρίζουμε για τα εμβόλια και την C.1.2;

Ακόμα δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές μελέτες προκειμένου να μπορέσει να απαντηθεί με ακρίβεια το παραπάνω ερώτημα. Η βασική υπόθεση πάντως είναι, με βάση τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, ότι η συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης απέναντι στην τεχνητή ανοσία είναι λίγο-πολύ παρεμφερής με της Δέλτα.

©2021, Maya Alleruzzo/Associated Press

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό, τα εμβόλια να μην τα πηγαίνουν τόσο καλά, όσο τα πήγαιναν με προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ωστόσο, μέχρι να κάνουμε αυτά τα πειράματα που χρειάζονται, συνεχίζουν να είναι υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα εμβόλια τα πάνε πραγματικά πολύ καλά ως προς την πρόληψη σοβαρής ασθένειας και θανάτου», απαντάει η Megan Steain.

Συνοπτικά

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Είναι όμως πολύ σημαντικό οι ειδικοί να παρακολουθούν κάθε νέα μετάλλαξη και την πορεία της. Όπως τονίζει και το Κέντρο Λοιμώξεων της Νότιας Αφρικής, «είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πιθανές του επιπτώσεις και συλλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα προκειμένου να καταλάβουμε πώς κινείται το στέλεχος C.1.2».