unsplash
SOCIAL MEDIA

Γιατί η Κίνα απαγόρεψε (και) το Clubhouse

Η αναδυόμενη invite-only εφαρμογή ανταλλαγή μηνυμάτων που, όπως αναμενόταν, μπήκε στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης.

Θα έχετε και εσείς παρατηρήσει την αυξημένη χρήση των φωνητικών μηνυμάτων στο Messenger αλλά και τη δίψα σημαντικού κοινού παγκοσμίως για podcast. Αυτή την τάση για  πιο ηχητική εμπειρία στα social media ήρθε να εκμεταλλευτεί τo Clubhouse. Πρόκειται για μια invite-only εφαρμογή chat μέσω ανταλλαγής ηχητικών μηνυμάτων. Σε αυτήν ο χρήστης μπορεί να πάρει μέρος σε διάφορα chat rooms με ποικίλες θεματολογίες επιλέγοντας αν θέλει να είναι ακροατής ή να μοιράζεται και ο ίδιος τις σκέψεις του. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μία εκτόξευση του αριθμού των χρηστών, πολλοί εκ των οποίων από την Κίνα. Από εχθές όμως το Clubhouse μπήκε στην ουρά των λογοκριμένων από την κινεζική κυβέρνηση εφαρμογών.

Οι Κινέζοι χρήστες του Clubhouse άρχισαν να διαμαρτύρονται για προβλήματα στη χρήση της εφαρμογής τη Δευτέρα. Τα προβλήματα αυτά αποδόθηκαν στην αρχή σε τεχνικούς λόγους, πράγμα που πολύ σύντομα διαψεύστηκε. Η πραγματική αιτία των προβλημάτων ήταν πως οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν την απαγόρευση χρήσης του στη χώρα.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αμερικανικές εφαρμογές απαγορεύονται στην Κίνα. Αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως ήδη έχει συμβεί με τα πολύ ισχυρότερα Twitter και  Facebook και αποτελεί μέρος του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που έχει επεκταθεί και στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, το κίνητρο για αυτή την απαγόρευση σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά η καταγωγή της εφαρμογής από τα γραφεία της Sillicon Valley.

Το Clubhouse προσφέρει επιλογές διαφόρων θεματολογιών με συζητήσεις οι οποίες δεν αποθηκεύονται και δεν καταγράφονται. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα για τους ίδιους τους χρήστες να προχωρήσουν σε αποθήκευση ή καταγραφή των συνομιλιών τους. Αυτό τι θα σήμαινε; Οι Κινέζοι θα έβρισκαν ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου θα ένιωθαν μεγαλύτερη ελευθερία να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν απόψεις ακόμα και εναντίον του καθεστώτος. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές αρχές θα ήταν αδύνατο (ή έστω πολύ δύσκολο) να βρουν και να ελέγξουν τις επικοινωνίες και τα αντικαθεστωτικά δίκτυα που πιθανώς θα προέκυπταν από αυτές. Ούτως ή άλλως η προφορική επικοινωνία είναι πολύ δυσκολότερα διαχειρίσιμη σε σύγκριση με τον γραπτό λόγο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα, λοιπόν, το ban δεν ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη. Το Πεκίνο ήδη είχε στρέψει από καιρό την προσοχή του στις συζητήσεις που γίνονταν στο Clubhouse, ώστε ήταν μόνο θέμα χρόνου η εφαρμογή να απαγορευτεί. Μένει όμως ένα σημαντικό στοιχείο. Παρότι η λογοκρισία απαγορεύει νέους χρήστες, είναι ακόμα ασαφές τι θα συμβεί με τους υπάρχοντες που είναι ήδη αρκετοί.