© 2021, ASSOCIATED PRESS Altaf Qadri
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η κρίση στην Ινδία αφορά όλον τον πλανήτη

Η μετάλλαξη του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία πλήρως ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Ινδία. Η παροχή βοήθειας προς τη χώρα είναι πλέον απαραίτητη.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της πορείας που έχει ο κόσμος μας με την πανδημία, τα κέντρα της κρίσης διαρκώς αλλάζουν. Από την Κίνα, στην Ιταλία και την Ισπανία. Μετά στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον χτυπώντας με καταστροφικό τρόπο την Ινδία. Η τελευταία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα κρούσματα της εγχώριας μετάλλαξης, που βρίσκεται πια και στη χώρα μας, να είναι αδύνατο να τεθούν υπό έλεγχο.

Η κρίση αυτή όμως δεν αφορά μόνο στην τρομερή εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και την συνεπακόλουθη πλήρη αδυναμία της Ινδίας να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή είναι τελείως αδύνατο να βρεις κρεβάτι σε νοσοκομείο (ακόμα και στο Νέο Δελχί), δεν υπάρχουν όμως ούτε αρκετά τεστ, φάρμακα, ακόμα και μπουκάλες οξυγόνου για τους νοσηλευόμενους.

Μία χώρα των περίπου 1,5 δισ. ανθρώπων έχει γονατίσει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη και τα πράγματα συνεχίζουν να μοιάζουν ανεξέλεγκτα. Σε μία ημέρα μόνο (25 Aπριλίου), μέτρησε 345.000 κρούσματα που αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, χάθηκαν λόγω κορονοϊού 2.806 άνθρωποι μέσα στην ίδια μέρα. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι συνολικά 195.116 τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και, δυστυχώς, αναμένεται να εκτοξευτεί λόγω της «γεωμετρικής» αύξησης των κρουσμάτων.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Ινδία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα πρώτα από όλα λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που αφορούν την ίδια. Ο πληθυσμός της είναι γιγαντιαίος και επομένως πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος από την κεντρική διοίκηση. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του ζει σε μεγάλες πόλεις και σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ο ένας πάνω στον άλλο, και με την καραντίνα και την αυτο-απομόνωση να είναι σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Από την άλλη, κάποιες χώρες ιδίως της Δύσης, όπως ακριβώς αναμενόταν, επέλεξαν να κρατήσουν τα εμβόλια για τις δικές τους ανάγκες. Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμενε από πολύ νωρίς στην ανάγκη να υπάρχει ισότητα στη διανομή των εμβολίων, κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Η Ινδία έχει εμβολιάσει ένα μόλις 8,5% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση.

Ινδός εργάτης μπροστά από μπουκάλες οξυγόνου. 2021, Mukhtar Khan/Αssociated Press

Τέλος, ευθύνες βαραίνουν και την κυβέρνηση του Modi η οποία από τον Μάρτιο και μετά άρχισε να υποτιμά την πανδημία πιστεύοντας (εν μέρει λόγω της σχετικά καλής μέχρι τότε κατάστασης) ότι αυτή έβαινε σταδιακά προς εκτόνωση. Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα προσθέστε και την ιδιαίτερα ανησυχητική ινδική μετάλλαξη που παρουσιάζεται ως ακόμα πιο μεταδοτική από τη βρετανική, κυρίαρχη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Πώς μας επηρεάζει η κρίση στην Ινδία

Πρώτα από όλα είναι φυσικά το ανθρωπιστικό κομμάτι. Τα νούμερα αυτή τη στιγμή δε βγαίνουν και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μίας πολύ τραγικής κατάστασης στην οποία δεν έχει βρεθεί άλλη χώρα από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι για επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού αυξάνονται όσο περνάνε οι μήνες και τεράστιες ομάδες πληθυσμού μένουν αποκλεισμένες από τον εμβολιασμό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Στην Ινδία βρίσκεται ένας από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων, το Serum Institute, που θεωρητικά ήταν επιφορτισμένο να διανείμει εμβόλια κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη με έμφαση στην Αφρική. Αυτή η πορεία έχει αναστραφεί καθώς η Ινδία κοιτάζει πλέον να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια αυτά για τις δικές της εσωτερικές ανάγκες. Ακόμα και έτσι όμως είναι δύσκολο να προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς καθώς δυσκολεύεται να βρει απαραίτητα για την παραγωγή του εμβολίου υλικά τα οποία προμηθεύεται κατά βάση από τις ΗΠΑ. Όλο το πρόγραμμα εμβολιασμών βρίσκεται στα όριά του.

Η απάντηση του πλανήτη

Ήδη η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει με αεροπλάνο 495 συμπυκνωτές οξυγόνου. Η Κίνα επίσης δήλωσε την επιθυμία της να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και με τη Γερμανία. Τέλος, ίσως το σημαντικότερο όλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την προμήθεια την πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή των εμβολίων. Δεν είναι απίθανο να αποστείλει και μάσκες, φιάλες οξυγόνου ακόμα και ιατρικό προσωπικό.

Η κατάσταση στην Ινδία προφανώς και ανησυχεί όλη την υφήλιο καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πισωγύρισμα τόσο ως προς τη διαδικασία των εμβολιασμών όσο όμως και ως προς την ίδια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η ανάγκη για μία συντονισμένη δράση όλων των κρατών του κόσμου κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.