Matt Cardy/Getty Images/Ideal Image
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η χρήση χαρτιού τουαλέτας μπορεί να είναι ανθυγιεινή

Έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να φροντίζεις την προσωπική σου υγιεινή από τον παραδοσιακό.

Στο σημείο του σπιτιού σου όπου και ο βασιλιάς είναι μόνος -εκτός και αν έχει κατοικίδιο, οπότε αυτό δεν είναι option-, ολοκληρώνεις με τη χρήση χαρτιού υγείας. Το υγιές αυτού του χαρτιού αμφισβητήθηκε σε μελέτη του 2022, που διαπίστωσε πως τα χέρια μας γεμίζουν μικρόβια, όπως κάνουμε ό,τι κάνουμε.

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από 32 φοιτητές νοσηλευτικής στην Ιαπωνία να φορούν καθαρά ιατρικά γάντια όταν χρησιμοποιούσαν την τουαλέτα για το «νούμερο δύο».

Στη συνέχεια εξέτασαν αυτά τα γάντια για να δουν ποια βακτήρια είχαν αναπτυχθεί. Όσοι σκουπίζονταν με χαρτί υγείας είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν 40.000 διαφορετικά βιώσιμα βακτήρια, κολλημένα στα γάντια τους. Η ομάδα των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσε μπιντέ είχε 10% λιγότερα.

Σημειωτέων, το μπιντέ προσδιορίστηκε ως ιδανική λύση για όποιον μπορεί να δυσκολευτεί με την ισορροπία ή τον συντονισμό. Ιδιαίτερα για άτομα με αιμορροΐδες, πρωκτικές ρωγμές ή όσους αναρρώνουν μετά τον τοκετό. Επιπροσθέτως, είναι καλύτερο για το περιβάλλον.

Για να παραχθεί ένα μόνο ρολό χαρτί τουαλέτας χρειάζονται περίπου 1,5 κιλά ξύλου και περισσότερα από έξι γαλόνια νερού. Το μπιντέ είναι επένδυση, αφού χρειάζονται αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσεις ένα που έχει και στεγνωτήριο, ώστε να μη χρειάζεσαι χαρτί υγείας ή καθαρή πετσέτα για να απομακρύνεις την υγρασία.

Ας δούμε τι προτείνει η Δρ. Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος και ειδικός στην κινητικότητα, με μεγάλη σταδιοδρομία στην ιατρική δημοσιογραφία μέσω της Washington Post.

«Δεν μπορείτε να σκεφτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε μπιντέ; Μπορείτε και πάλι να προσφέρετε στο πίσω άκρο σας την τρυφερή στοργική φροντίδα που του αξίζει, επενδύοντας σε ένα δίφυλλο ή τρίφυλλο ή ακόμα και τετράφυλλο χαρτί υγείας. Η διαφορά έχει να κάνει με τον αριθμό των στρώσεων ανά φύλλο: το μονόφυλλο έχει ένα στρώμα, το δίφυλλο δύο και ούτω καθ’ εξής.

Όσοι είναι υπέρ του χαρτιού μιας στρώσης υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον, καθώς διαλύεται πιο εύκολα και σκοτώνει λιγότερα δέντρα. Είναι όμως, πιο λεπτό και πιο τραχύ στο δέρμα.

Σε ό,τι αφορά τα μαντηλάκια, τα συνιστώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για άτομα με αιμορροΐδες ή για προετοιμασία εντέρου για κολονοσκόπηση προσυμπτωματικού ελέγχου. Αλλά όπως είναι βελούδινα, πιθανότατα δεν μπορούν στην πραγματικότητα να ξεπλυθούν. Άρα, θα πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια».

Πώς να σκουπίζεσαι σωστά μετά την ανάγκη νούμερο 1

Πάντα κατά την ειδικό, οι άντρες συνήθως δεν σκουπίζονται καθόλου μετά την ούρηση. Και δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως αυτή η συνήθεια είναι επιβλαβής για την υγεία τους. Τα κορίτσια και οι γυναίκες συχνά μαθαίνουν να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση ή την αφόδευση.

Το γεγονός είναι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ουρήθρα (βλ. σωλήνας που οδηγεί στην ουροδόχο κύστη) από τους άντρες και ως εκ τούτου το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός θα μπορούσε να δώσει στα βακτήρια των κοπράνων μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν στην ουρήθρα -όπου έχουν μικρότερη απόσταση να διανύσουν πριν προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

Για την ιστορία, η εμφάνιση ουρολοίμωξης δεν σημαίνει απαραίτητα πως η μέθοδος σκουπίσματος είναι λάθος. Υπάρχουν πολλές συσχετίσεις με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ότι ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ακριβώς στείρα. Ωστόσο, το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός είναι ένας παράγοντας κινδύνου που αξίζει να μετριαστεί.

Πώς να σκουπίζεσαι σωστά μετά την ανάγκη νούμερο 2

Το σκούπισμα μπορεί να είναι σκληρό και τραχύ στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

«Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας παρουσιάσω τη δύναμη του ταμποναρίσματος: αντί να σκουπίζετε, χτυπήστε απαλά κάθε περίσσεια πάνω στο χαρτομάντιλο, ώστε να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος ή την επιδείνωση των ενοχλητικών αιμορροΐδων».

Το μεγαλύτερο SOS

Μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι το βακτήριο C. Difficile εξαπλώθηκε σχεδόν 12 φορές περισσότερο κατά το ξέπλυμα όταν το καπάκι ήταν σηκωμένο σε σύγκριση με όταν το καπάκι ήταν κατεβασμένο. Το κολοβακτηρίδιο ανήκει στα εντεροβακτηριοειδή και ευθύνεται για το 10 με 30% των διαρροιών που σχετίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

«Πιθανότατα δεν θέλετε τα σωματίδια αερολύματος από την τουαλέτα να προσγειώνονται στην οδοντόβουρτσά σας», επισήμανε η Δρ. Pashricha.