© China Photos/Getty Images/Ideal Image
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δεν πρέπει να τρως ποτέ, σύμφωνα με μια μικροβιολόγο

H Primrose Freestone, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανέφερε σε άρθρο της όλα όσα ενστικτωδώς κάνει για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση.

Κάθε χρόνο περίπου 3.000 Αμερικανοί χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης, ενώ εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο είναι θύματά της, αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Υπάρχει κάποιος κανόνας προκειμένου να γλιτώνουμε από αυτές τις λοιμώξεις; Σίγουρα, στις δυτικές χώρες είναι περισσότερο θέμα τύχης παρά συνηθειών, ωστόσο οι μικροβιολόγοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι προκειμένου να αποφεύγουν τις τροφικές δηλητηριάσεις. H Primrose Freestone, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανέφερε σε άρθρο της ενδεικτικά τα παρακάτω tips.

Δεν προτιμάμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους

Το φαγητό στην ύπαιθρο, είτε πρόκειται για πικνίκ είτε για μπάρμπεκιου, φέρει κινδύνους, καθώς όταν το φαγητό μεταφέρεται σε εξωτερικούς χώρους, πολλά μπορούν να συμβούν. Η χρήση ζεστού νερού για να καθαρίζουμε τα χέρια μας είναι κλειδί για την αποφυγή αρρωστιών, αλλά πόσο συχνά βρίσκουμε ζεστό τρεχούμενο νερό και σαπούνι σε ένα πάρκο ή σε μια παραλία; Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τουλάχιστον αλκοολούχα τζελ χεριών, όμως ούτε αυτά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια.

Επίσης, τα τρόφιμα τείνουν να προσελκύουν μια σειρά από ιπτάμενα και έρποντα ζωύφια, όπως μύγες, σφήκες και μυρμήγκια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των E coli και σαλμονέλας, στο φαγητό σας. Όσον αφορά το μπάρμπεκιου, το κρέας πρέπει να είναι καλά ψημένο και ένα θερμόμετρο κρέατος είναι μια καλή επένδυση για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Απόφυγε λοιπόν το κρέας εάν η εσωτερική του θερμοκρασία είναι μικρότερη από 70°C.

Αποφεύγουμε τους μπουφέδες

Γνωρίζοντας σε ποιες συνθήκες προτιμούν να αναπτύσσονται τα βακτήρια, είναι σημαντικό να προσέχουμε τη μικροβιολογική ασφάλεια των θερμών και κρύων μπουφέδων. Σε εσωτερικούς χώρους, τα τρόφιμα μπορούν να εκτεθούν σε μόλυνση από έντομα, σκόνη και κυρίως από ανθρώπους. Η τροφική δηλητηρίαση είναι, επομένως, ένας αναπόφευκτος κίνδυνος όταν τρώμε σε μπουφέ.

Η μόλυνση προέρχεται από το άγγιγμα των τροφίμων από τους επισκέπτες του μπουφέ και τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν στον μπουφέ από άτομα που φταρνίζονται ή βήχουν κοντά στο φαγητό. Ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να ληφθεί υπόψη η μόλυνση από έντομα, όπως μύγες ή σφήκες, που εγκαθίστανται στα ακάλυπτα τρόφιμα. Επίσης, τα μικρόβια μπορεί να εναποτίθενται από τον αέρα, ο οποίος είναι πλούσιος σε βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Για τους ζεστούς μπουφέδες, όπως αυτοί που σερβίρονται στο πρωινό στα ξενοδοχεία, αποφεύγουμε πάντα τα χλιαρά φαγητά, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν τα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη των 60°C. Τα ζεστά φαγητά πρέπει να σερβίρονται ζεστά, δηλαδή σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C.

Προσοχή στα στρείδια

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία η Primrose Freestone δεν τρώει ποτέ, και τα ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, είναι ένα από αυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στρείδια τρέφονται με φίλτρα και μπορούν να συγκεντρώσουν μικρόβια στον ιστό τους. Ένα μολυσμένο στρείδι δεν έχει διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, αλλά μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 80.000 άνθρωποι προσβάλλονται από Vibrio από ωμά στρείδια και μόνο στις ΗΠΑ 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό. Είναι επίσης πιθανό να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση από την κατανάλωση οποιουδήποτε ωμού οστρακοειδούς (μύδια, αχιβάδες κλπ).

Αποφεύγουμε και τις συσκευασμένες σαλάτες

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μαρούλια σε σακούλες μπορεί να περιέχουν μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης, όπως E coli και σαλμονέλα. Η ερευνητική ομάδα της κλινικής μικροβιολόγου διαπίστωσε ότι αυτά αναπτύσσονται περισσότερο από χίλιες φορές καλύτερα όταν τους χορηγούνται χυμοί από φύλλα σαλάτας, ακόμη και αν η συσκευασία της σαλάτας είναι στο ψυγείο. Ανησυχητικό είναι ότι τα ίδια μικρόβια χρησιμοποιούν τους χυμούς της σαλάτας για να γίνουν πιο ιογενή, και έτσι να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή μόλυνση.

Do & Dont’s στο μαγείρεμα

Η Primrose Freestone ελέγχει τακτικά τις ημερομηνίες λήξης, ενώ ακόμη και αν είναι σωστές και καθώς ανοίγει τη συσκευασία, το προϊόν φαίνεται ή μυρίζει διαφορετικά από το αναμενόμενο, το πετάει αμέσως στον κάδο. Δε χρησιμοποιεί ποτέ τα ίδια ξύλα κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα και το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων είναι ενστικτώδες.

Μια από τις πρακτικές που αποφεύγει είναι η αναθέρμανση μαγειρεμένου ρυζιού. Αυτό συμβαίνει επειδή το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός τροφικού μικροβίου που είναι δηλητηριώδες. Αν και τα κύτταρα του Bacillus σκοτώνονται με το μαγείρεμα, τα σπόρια επιβιώνουν. Έτσι, εάν το ρύζι αφεθεί να κρυώσει και να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αναπτύσσονται σε βακτήρια, τα οποία θα αυξηθούν γρήγορα, καθώς το ρύζι είναι ένα καλό μέσο καλλιέργειας βακίλων όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.