FITNESS

Γιατί το pilates είναι (και) αντρική υπόθεση

Αυτήν την εβδομάδα ξεφεύγουμε από μεθόδους με ασκήσεις ταχυδύναμης και έκρηξης και ασχολούμαστε με ένα θέμα που πολλοί άντρες θεωρούν ταμπού και γυναικείο.

Για να αναλύσουμε καλύτερα το θέμα ‘pilates’, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς και επισκεφτήκαμε το φυσικοθεραπευτήριο και pilates place ‘Physiomel’ στα Βριλήσσια. Εκεί μιλήσαμε με τους Pilates Instructors Έφη Τραυλού και Παναγιώτη Καρύγιάννη.

“Στο pilates χρειάζεται έλεγχος μυαλού και σώματος για την σωστή επίτευξη των ασκήσεων”, μας λέει ο Παναγιώτης. Έχει περάσει η νοοτροπία ότι το pilates είναι μια γυναικεία άσκηση. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. “Σαφώς και ένας άντρας θα γυμναστεί και θα δει διαφορά στο σώμα του και στην φυσική του κατάσταση κάνοντας pilates”, συμπληρώνει.

Οι άντρες συνηθίζουν να ασχολούνται με είδη γυμναστικής που τους δημιουργούν υπερτροφία των μυών που είναι πέρα από τις φυσιολογικές ανάγκες του σώματος, παραμελώντας τις ανάγκες τους για ευλυγισία, σωστή αναπνοή και ολική λειτουργικότητα του σώματος. “Κάτι που ακούμε πολύ συχνά από άντρες μετά από ένα μάθημα pilates είναι πως ένιωσαν μύες που δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν στο σώμα τους”, εξηγεί η Έφη. Αυτό συμβαίνει γιατί γυμνάζονται εν το βαθύ μύες που συνήθως δεν δουλεύονται με κάποιο άλλο είδος γυμναστικής.

Η ευλυγισία είναι μια παρεξηγημένη έννοια για τους άντρες καθώς τη θεωρούν μόνο γυναικείο προσόν. “Αυτό δεν ισχύει. Ένα σώμα χρειάζεται σωστή λειτουργικότητα και κινητικότητα των αρθρώσεων σε συνδυασμό με ένα γραμμωμένο και συμμετρικό μυικό σύστημα”, λέει η Έφη.

(φωτογραφίες: Tourette Photography)

Η μέθοδος περιλαμβάνει ασκήσεις για όλες τις μυικές ομάδες σε συνδυασμό πάντα με σωστή αναπνοή και ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Αυτό είναι που καθιστά δύσκολο ένα μάθημα pilates καθώς ο ασκούμενος καλείται να κρατάει ενεργοποιημένους τους κοιλιακούς του, να αναπνέει σωστά ενεργοποιώντας τους αναπνευστικούς μύες, να διατηρεί σε συμμετρική θέση όλο το σώμα και να εκτελεί ταυτόχρονα όποια άσκηση του ζητηθεί.

Ένας άλλος λόγος που ένας άντρας πρέπει να κάνει pilates είναι γιατί ακόμα και αν ασχολείται με κάποιο άθλημα τον βοηθάει να βελτιώσει τις αθλητικές του επιδόσεις άλλα και να προλάβει ή να αποκαταστήσει τραυματισμούς. Επίσης, το pilates βοηθά στη συγκέντρωση και στη ρύθμιση της αναπνοής του.

Αν επισκεφτείς το Physiomel, θα προσέξεις μια αίθουσα γεμάτη ειδικά κρεβάτια. “Το reformer είναι ένα από τα όργανα που χρησιμοποιούμε στο pilates. Πρόκειται για ένα κρεβάτι, όπου ο ασκούμενος δουλεύει το σώμα του σε όλες τις θέσεις, μετακινώντας μια επίπεδη πλατφόρμα στην οποία βρίσκεται πάνω σε συνδυασμό με το βάρος του σώματος του. Αποτελείται από ελατήρια διαφορετικής αντίστασης ανάλογα με τις απαιτήσεις της άσκησης και τις δυνατότητες του ασκούμενου”, αναλύει ο Παναγιώτης.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Οι παρακάτω ασκήσεις είναι ενδεικτικές για τον τρόπο που θα σε γυμνάσει η μέθοδος του pilates. Θα ενεργοποιήσει όλους τους μύες του σώματός σου και θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την ευλυγισία σου.

Reformer Overhead

Στόχοι: Κινητικότητα σπονδυλικής στήλης, ενεργοποίηση κοιλιακών, διάταση οπίσθιων μηριαίων, συνδυασμός κινητικότητας άνω και κάτω άκρων.

Push up front (σανίδα)

Στόχοι: Ενεργοποίηση των μυών του κορμού και των κοιλιακών, έλεγχος του κορμού και ενδυνάμωση των μυών του χεριού.

Side skating

Στόχοι: Κινητικότητα ισχίων, ενδυνάμωση απαγωγών προσαγωγών, τετρακέφαλων.

Mini ball leg pull up and kick

Στόχοι: Ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος, κοιλιακών, ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας

Big ball middle squat

Στόχοι: Ενδυνάμωση τετρακέφαλων, έλεγχος του κορμού, έλεγχος αναπνοής, ενεργοποίηση κοιλιακών.

Balance lunge with elastic band

Στόχοι: Ενδυνάμωση των ποδιών, σταθεροποίηση και έλεγχος του κορμού, αύξηση ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας, ενδυνάμωση των μυών των ώμων.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το φυσικοθεραπευτήριο – pilates – yoga ‘Physiomel‘ στα Βριλήσσια (τηλ. 210-6813273).

Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνηση σου βρες τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο @vpolimero στο Instagram!