Γιατί το runner’s high είναι ό,τι πιο κοντινό θα νιώσεις σε οργασμό
Νέα έρευνα ρίχνει καινούργιο φως: τα συναισθήματα που βιώνουμε στο τρέξιμο θυμίζουν τη χρήση κάνναβης και το σεξ.
- 17 ΜΑΡ 2021
Είναι γνωστό πως ο Cristiano Ronaldo προπονείται σαν τρελός. Ο αστικός μύθος λέει ότι μετά τον τελικό του 2008, όταν η Manchester United κέρδισε το Champions League, οι υπόλοιποι συμπαίκτες του θέλησαν να το γιορτάσουν. Εκείνος, πάλι, αποφάσισε να πάει για λίγη ακόμα βραδινή προπόνηση. Ο επαγγελματισμός του είναι μνημειώδης – όταν οι άλλοι σταματούν, ο CR7 συνεχίζει.
Μήπως όμως κρύβεται και κάποια ευχαρίστηση πίσω από αυτό; Το να τρέχεις πολλά χιλιόμετρα σου χαρίζει, συνήθως, ένα παράξενο συναίσθημα ευφορίας (εκτός από καλογυμνασμένα πόδια και ευεξία). Στη γλώσσα του ίντερνετ, αυτό είναι πιο γνωστό ως runner’s high.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο urban legend. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το τρέξιμο φέρνει χαμόγελα στα χείλη. Πρόσφατα, μάλιστα, μία νέα έρευνα άλλαξε τα δεδομένα: το runner’s high είναι ένα συναίσθημα πολύ κοντά στην ευφορία που χαρίζει ένας οργασμός ή η χρήση μαριχουάνας.
Τα μυστικά πίσω από το runner’s high
Σύμφωνα με τα όσα μπορείς να βρει κανείς στο Science Direct, ο βιοχημικός μηχανισμός που προκαλεί αυτό το αίσθημα χαράς μετά από ένα running session, δεν οφείλεται στις ενδορφίνες οι οποίες έρχονται σε επαφή με τους υποδοχείς οπιοειδών του σώματός μας (ό,τι συμβαίνει περίπου, δηλαδή, στον οργανισμό μετά την πρόληψη ναρκωτικών ουσιών που περιέχουν όπιο).
Αντίθετα, τα νέα ερευνητικά δεδομένα οδηγούν τους επιστήμονες αλλού: το runner’s high οφείλεται στη δέσμευση ενδοκανναβινοειδών (σ.σ: τα οποία υπάρχουν σε όλο το σώμα) από τους υποδοχείς κανναβινοειδών. Ή με άλλα λόγια, μία παρόμοια διαδικασία με αυτήν που βιώνει ο οργανισμός από τη λήψη THC μέσα από τη χρήση ινδικής κάνναβης. Μάλιστα, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στη σεξουαλική διέγερση.
Οι ερευνητές εστίασαν σε δύο βασικά χαρακτηριστικά του runner’s high, αυτά που έχουν να κάνουν με την ευφορία και τα επίπεδα στρες στον οργανισμό. Έτσι, χορηγήθηκε σε κάποιους από τους 60 έμπειρους δρομείς που συμμετείχαν στην έρευνα ένα φάρμακο που μπλοκάρει την πρόσληψη ενδορφινών.
Ύστερα από ένα 45λεπτο τρέξιμο, ένα running session ικανό να προσφέρει το πολυπόθητο runner’s high δηλαδή, παρατηρήθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες βίωναν συναισθήματα ευφορίας, χαλάρωσης και έλλειψης στρες – ανεξάρτητα από το αν η πρόσληψη ενδορφινών είχε μπλοκαριστεί ή όχι στον οργανισμό τους.
Οι βάσιμες, λοιπόν, υποψίες που είχαν αναφορικά με αυτές αποδείχτηκαν δίκαιες. Η έρευνα απέδειξε πως, τελικά, η ευφορία από το τρέξιμο οφείλεται στα ενδοκανναβινοειδή και όχι στις ενδορφίνες. Αν, λοιπόν, είχε αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να σε βοηθήσει το τρέξιμο, καλό είναι να τις ξεχάσεις. Μάλλον, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις τα άγχη και τις αρνητικές σκέψεις που συνοδεύουν το lockdown. Η επιστήμη το επιβεβαιώνει.