iStock
SEX

Η αλήθεια πίσω από 10 κοινούς μύθους για το σεξ

Καταρρίπτουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους για την εκσπερμάτιση, τον οργασμό, τις φωνές, τη λίμπιντο, το πέος - εννοείται και το μέγεθος. 

Το πέος σου είναι άραγε φυσιολογικό; Μήπως θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο; Με τις στύσεις σου, τι γίνεται; Διαρκούν όσο πρέπει; Το γεγονός ότι δεν ουρλιάζει από ηδονή στο κρεβάτι, σημαίνει ότι κάτι κάνεις λάθος και δεν το ευχαριστιέται; Αν ερεθίσεις την κλειτορίδα της, θα τη φέρεις σίγουρα σε οργασμό; 

Σταματάμε κάπου εδώ γιατί θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων για πολλή ώρα ακόμα. 

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δε θα ταλαιπωρούσε το μυαλό σου, αν δεν ανακυκλώνονταν διάφορες στερεοτυπικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία, φυσικά και στην πορνογραφία και προκαλούν σύγχυση όσον αφορά την ερωτική ζωή. 

Παρακάτω επιχειρούμε να καταρρίψουμε 10 από τους πιο διαδεδομένους μύθους για το πέος, τις στύσεις, τον γυναικείο οργανισμό, το ασφαλές σεξ, το σεξ εν γένει. 

Ο ερεθισμός στον άντρα είναι παιχνιδάκι

Συγκριτικά με τη γυναικεία, η αντρική διέγερση θεωρείται κάπως αυτονόητη. Ότι το πέος μπορεί πανεύκολα να ερεθιστεί και συνεπώς ότι ο άντρας έχει πάντα διάθεση για σεξ. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Είναι σύνηθες, για παράδειγμα, να δυσκολεύεται ένας άντρας να διατηρήσει τη στύση του όταν είναι με μία σύντροφο με την οποία δεν αισθάνεται άνετα ή όταν βρίσκεται σε μία κατάσταση ψυχολογικής έντασης, άγχους ή φόβου λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών θεμάτων.

Όσο μεγαλύτερο το πέος, τόσο καλύτερο το σεξ

Το μέγεθος του πέους έχει γεννήσει τους περισσότερους και πιο δημοφιλείς μύθους, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει πολλάκις μέσω ερευνών ότι ελάχιστα απασχολεί τις γυναίκες συγκριτικά με το πόσο ασχολείται για παράδειγμα ο σύντροφός τους με τη δική τους ευχαρίστηση στο κρεβάτι. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η γυναικεία κορύφωση δεν έρχεται ως επί το πλείστον με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Η στύση πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, όχι δηλαδή στις ταινίες πορνό, είναι ότι οι στύσεις στον άντρα μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως περίπου μισή ώρα υπό κανονικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι ένας υγιής άντρας θα εκσπερματώσει, έχοντας διαρκή διέγερση, μέσα σε τρία έως επτά λεπτά. 

Το σπέρμα πρέπει να βγαίνει σε μεγάλες ποσότητες

Αυτά συμβαίνουν επίσης στην πορνογραφία. Στην αληθινή ζωή, σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μέση ποσότητα σπέρματος που παράγει ένας άντρας είναι 3,7 ml, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η γυναίκα που δεν έρχεται σε οργασμό δεν απολαμβάνει το σεξ

Ή ακόμα χειρότερα, έχει πρόβλημα. Κάθε γυναίκα κορυφώνει με τον τρόπο της και τη δική της συχνότητα και είναι  εντελώς φυσιολογικό να μην ολοκληρώνει κάθε φορά που κάνει σεξ. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είναι άρρωστη, ούτε ότι δεν σε θέλει, ούτε φυσικά ότι δεν απολαμβάνει τη διαδικασία όσο και εσύ. Γι’ αυτό, μην γκρινιάζεις/θυμώνεις/αγχώνεσαι. Η σεξουαλική ηδονή έρχεται για τη γυναίκα ακόμα και χωρίς οργασμό.

Εννοείται ότι μπορείς να τη βοηθήσεις επιστρατεύοντας την καλή σου διάθεση -το στρες και ο εκνευρισμός είναι κακοί σύμβουλοι- και την τέχνη σου στα τόσο απαραίτητα για εκείνη προκαταρκτικά.

Με το στοματικό σεξ δεν κολλάς ΣΜΝ

Αυτός είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους μύθους. Τα αφροδίσια νοσήματα δεν μεταδίδονται μόνο με την κολπική και την πρωκτική διείσδυση. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπης και ηπατίτιδα Β μπορούν να μεταδοθούν εξίσου μέσω του στοματικού σεξ. Συνεπώς, και το στοματικό σεξ πρέπει να γίνεται με προφυλάξεις.

Αρκεί να ερεθίσεις την κλειτορίδα της για να έρθει σε οργασμό

Όπως προαναφέραμε, κάθε γυναίκα διεγείρεται διαφορετικά. Δεν υπάρχει λοιπόν ένας μαγικός τρόπος -δεν είναι δηλαδή η κλειτορίδα ένα μαγικό κουμπί που απλά το πατάς και η σύντροφός σου έρχεται στην κορύφωση- και γι’ αυτό η επικοινωνία στο σεξ είναι χρυσός.

Αν δεν φωνάζει, δεν το ευχαριστιέται 

Στο σεξ δεν υπάρχει λάθος, μπορείς να κάνεις ό,τι αισθάνεσαι σωστό. Εν προκειμένω λοιπόν το αν δεν ουρλιάζει ή αν δε μιλάει βρώμικα κατά τη διάρκεια της πράξης και δη τη στιγμή της κορύφωσης, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν απολαμβάνει ό,τι της κάνεις

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που δείχνουν την ηδονή της: από τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, την οπτική επαφή, ακόμα και τον τρόπο που ανασαίνει. Το σώμα δε λέει ποτέ ψέματα, οπότε οι φωνές είναι απλά προαιρετικές.

Το καλό σεξ συμβαίνει αβίαστα

Εμείς θα λέγαμε ότι το καλό και το αβίαστα στην ίδια πρόταση που αφορά το σεξ συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Για να συμβεί στην πραγματική ζωή, θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία σωματική και συναισθηματική έλξη και ερωτική χημεία, η οποία προκύπτει σχεδόν πάντα όταν έχετε καλή επικοινωνία γενικότερα. 

Μετά από μία ηλικία, το σεξ δεν παίζει σημαντικό ρόλο

Η σεξουαλική επαφή είναι σημαντική παράμετρος της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας των ενηλίκων σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε εκείνες που θεωρούνται λανθασμένα περίοδοι ξηρασίας. Άλλωστε, η αποχή από το σεξ έχει συνδεθεί με αισθήματα μοναξιάς, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αυξημένα επίπεδα στρες και διαταραχή των ορμονών, μεταξύ άλλων.