Charles Deluvio/Unsplash
SEX

Η αλήθεια πίσω από τους πιο δημοφιλείς μύθους για το πέος

«Περιτομή σημαίνει καλύτερος εραστής» και 7 ακόμα εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από το αντρικό μόριο που κακώς διαιωνίζονται στις μέρες μας.

Από τη μία το πορνό, από την άλλη οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία και εσύ κάπου στη μέση να αναρωτιέσαι αν τελικά το πέος σου είναι φυσιολογικό. Έχει το σωστό μέγεθος; Η στύση διαρκεί όσο πρέπει; Μήπως πάει κάτι λάθος με την εκσπερμάτωση σου; 

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δε θα έπρεπε να σε απασχολεί υπό κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό ή ανατομικό πρόβλημα. Όλες αυτές οι ανησυχίες πηγάζουν ουσιαστικά από εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από το αντρικό μόριο που κακώς συνεχίζουν ακόμα και στις μέρες μας να διαιωνίζονται. Προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και σε κρατούν μακριά από το να απολαμβάνεις μία πραγματικά καλή ερωτική ζωή. 

Καταρρίπτουμε 8 μύθους για το πέος 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ακόλουθες στερεοτυπικές πεποιθήσεις είναι πέρα για πέρα ανακριβείς. 

Ο ερεθισμός του πέους είναι παιχνιδάκι

Συγκριτικά με τη γυναικεία, η αντρική διέγερση θεωρείται παιχνιδάκι. Ότι το πέος μπορεί πανεύκολα να ερεθιστεί και συνεπώς ότι ο άντρας έχει πάντα διάθεση για σεξ. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Ο sex therapist Stephen Snyder εξηγεί: «Είναι σύνηθες, για παράδειγμα, να δυσκολεύεται ένας άντρας να διατηρήσει τη στύση του όταν είναι με μία σύντροφο με την οποία δεν αισθάνεται άνετα ή όταν βρίσκεται σε μία κατάσταση ψυχολογικής έντασης, άγχους ή φόβου λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών θεμάτων. Γι΄ αυτό, το να θεωρούμε αυτονόητο ότι ο άντρας όπως και να ΄χει θα έρθει σε στύση και άρα σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι μία επικίνδυνη ψευδαίσθηση».

Αν αισθάνεσαι ανασφαλής με το πέος σου, έχεις πρόβλημα

«Όπως μπορεί να έχεις ανασφάλεια με διάφορα σημεία του σώματός σου, παρομοίως είναι φυσιολογικό να προβληματίζεσαι με την εικόνα και τη λειτουργία του πέους σου, ακόμα κι αν δεν υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα.  Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση και να μην επηρεάζεσαι από αβάσιμες επιστημονικά αντιλήψεις», υπογραμμίζει ο Dr. Snyder.

Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο καλύτερος είσαι στο σεξ

Το μέγεθος του πέους έχει γεννήσει τους περισσότερους και πιο δημοφιλείς μύθους, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει πολλάκις μέσω ερευνών ότι ελάχιστα απασχολεί τις γυναίκες στο σεξ συγκριτικά με το πόσο ασχολείται για παράδειγμα ο σύντροφός τους με τη δική τους ευχαρίστηση στο κρεβάτι. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η γυναικεία κορύφωση δεν έρχεται ως επί το πλείστον με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Urology International έδειξε ότι το μέσο μέγεθος του αντρικού μορίου είναι 13-15 εκατοστά σε στύση.

Η περιτομή σε κάνει καλύτερο εραστή

«Ένας ακόμα μύθος που δεν έχει επιστημονική υπόσταση», αναφέρει ο Dr. Snyder. «Καλύτερο στο σεξ δεν σε κάνει η περιτομή του πέους, ούτε καν το ίδιο πέος, αλλά το πώς έσυ αντιλαμβάνεσαι τη σεξουαλική επαφή με την εκάστοτε σύντροφό σου, πόσο περιποιητικός είσαι κατά τη διάρκεια, αν έχεις έντονα συναισθήματα για εκείνη, πόσο καλά νιώθεις με το σώμα σου».

Περιτομή σημαίνει καθαρό πέος

Σύμφωνα με έρευνα της Κλινικής Mayo, οι άντρες που έχουν κάνει περιτομή έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο αφροδίσιο νόσημα, λόγω του ότι έχει αφαιρεθεί η πτύχωση που καλύπτει τη βάλανο του πέους στην οποία μπορεί να φωλιάζουν βακτήρια και μικροοργανισμοί.

Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Το κατά πόσο είναι καθαρό και υγιές το πέος σου αφορά ξεκάθαρα τους κανόνες υγιεινής που ακολουθείς μετά το σεξ, αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά σου. 

Μεγάλη μύτη/δάχτυλα ίσον μεγάλο πέος

Ένας ακόμα μύθος που αφορά το μέγεθος και δεν ισχύει. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κάποιο στοιχείο σύνδεσης των μεγάλων άκρων με το μέγεθος του πέους. 

Το σπέρμα πρέπει να βγαίνει σε μεγάλες ποσότητες

Αυτά συμβαίνουν στην πορνογραφία. Στην αληθινή ζωή τώρα, σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μέση ποσότητα σπέρματος που παράγει ένας άντρας είναι 3,7 ml, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η στύση του πέους πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια

«Οι στύσεις στον άντρα μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως περίπου μισή ώρα υπό κανονικές συνθήκες», εξηγεί ο Dr. Snyder και προσθέτει, καταρρίπτοντας το θέμα της διάρκειας: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας υγιής άντρας θα εκσπερματώσει, έχοντας διαρκή διέγερση, μέσα σε τρία έως επτά λεπτά».