unsplash
SEX

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για τη στύση (και οι απαντήσεις τους)

Πόσο διαρκεί μια στύση; Δύο ουρολόγοι απαντούν σε αυτό και άλλα κρίσιμα ερωτήματα.

Βαρόμετρο για την ερωτική σου ζωή, βαρόμετρο και για την υγεία του οργανισμού εν γένει. Η καλή στύση είναι μείζονος σημασίας, γι’ αυτό και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί –λέμε, μπορεί- να εμφανιστούν δυσλειτουργίες, σε λούζει κρύος ιδρώτας.

Για να κατανοήσεις λίγο καλύτερα πώς λειτουργεί το σύστημα εκεί κάτω, το Men’s Health ζήτησε από δύο ουρολόγους, που εργάζονται σε κλινικές στις ΗΠΑ, να απαντήσουν στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη στύση.

Και οι δύο συμφώνησαν πάντως στο εξής σημαντικό: στην περίπτωση που υπάρξει ξαφνικά οποιοδήποτε πρόβλημα, η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Όπως επίσης και το ραντεβού με έναν ειδικό. Λύσεις υπάρχουν ακόμα και για τη στυτική δυσλειτουργία.

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη στύση σύμφωνα με τους ειδικούς

Πόσο διαρκεί μια μέση στύση;

«Οι στύσεις μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως περίπου μισή ώρα υπό κανονικές συνθήκες», εξηγεί ο Laurence Levine και προσθέτει:  «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας υγιής άντρας θα εκσπερματίσει, έχοντας διαρκή διέγερση, μέσα σε τρία έως επτά λεπτά»

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της στύσης;

«Οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόκτηση καθώς και τη διατήρηση της στύσης είναι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη και το κάπνισμα», υπογραμμίζει ο Levine, επειδή «επιταχύνουν τη γήρανση των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στο πέος».

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ, τα συνταγογραφούμενα βαριά φάρμακα και η χρήση ουσιών μπορούν επίσης να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα.

Γιατί μερικές φορές χάνεις τη στύση σου κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμη και όταν αισθάνεσαι ερεθισμένος;

«Αυτό συχνά οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Αρκεί μία αρνητική, απαισιόδοξη σκέψη κατά την ερωτική επαφή για να ρίξει τη λίμπιντο», αναφέρει ο Michael Ingber και συνεχίζει: «Αν το θέμα δεν έχει να κάνει με την ψυχολογική σου κατάσταση, μπορεί να φταίει η εναλλαγή στάσης ή κάποια άγαρμπη κίνηση από σένα ή την σύντροφό σου».

Πώς μπορείς να διατηρήσεις τις καλές στύσεις σου;

«Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να παραμείνεις υγιής: να γυμνάζεσαι τακτικά, να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή, να μην καπνίζεις και να ελέγχεις τακτικά την υγεία του οργανισμού σου κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις ανάλογα την ηλικία σου» Levine.

Ποιες στάσεις στο σεξ ενδυναμώνουν τη στύση;

«Η ροή του αίματος είναι πιο μεγάλη στο αντρικό μόριο όταν ο άντρας στέκεται όρθιος ή είναι στα γόνατα», τονίζει ο Ingber. Αυτό σημαίνει ότι στάσεις που δεν σε βρίσκουν ξαπλωτό ή καθιστό στο κρεβάτι, όπως το doggy για παράδειγμα, αποτελούν διαβατήριο για καλύτερες στύσεις.

Γιατί χάνεις τη στύση μετά την εκσπερμάτωση;

Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού συστήματος, εξηγεί ο Ingber. Είναι ένα περίπλοκο σύστημα για το οποίο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τα πάντα, «Αλλά γνωρίζουμε ότι όταν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα διεγείρεται και ενεργοποιείται κατά τη σεξουαλική διέγερση, απελευθερώνεται νιτρικό οξείδιο και αυτό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος επιτρέποντας την αύξηση της ροής του αίματος και την ανέγερση του μορίου.

Μετά από την επαφή ή τη διέγερση, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί σπερματική εκπομπή (εκσπερμάτωση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή της ροής του αίματος έξω από το πέος, προκαλώντας το σταδιακό “μαλάκωμά” του».

Σε πόση ώρα μπορείς να φτάσεις ξανά σε στύση μετά τον οργασμό;

«Ο άντρας χρειάζεται τουλάχιστον μία με δύο ώρες για να πετύχει εκ νέου στύση μετά την εκσπερμάτιση, εκτός κι αν είναι 14 ετών», τονίζει ο Ingber.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που η στύση διαρκεί πολύ περισσότερο από το κανονικό;

«Ο πριαπισμός (ο ιατρικός όρος για την παρατεταμένη στύση του πέους περισσότερο από τέσσερις ώρες) είναι μια επικίνδυνη ιατρική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα προσοχή και επικοινωνία με έναν ειδικό. Μπορεί να συμβεί μετά από κατάποση χαπιών που ενισχύουν την ερωτική διάθεση ή μερικές φορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών αντικαταθλιπτικών ή αντιψυχωσικών φαρμάκων», λέει ο Ingber.