instagram.com/elrubiuswtf
ΤΑΞΙΔΙ

Η Ανδόρα είναι ο φορολογικός παράδεισος των Ισπανών influencers

Οι φοροελαφρύνσεις του Πριγκιπάτου των Πυρηναίων προσελκύουν τους Ισπανούς streamers να μετακομίσουν εκεί, έστω και για 183 μέρες τον χρόνο.

Το όνομα του Ruben Doblas (Gundersen) ή μάλλον το ψευδώνυμό του El Rubius ίσως να είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με gameplays και vlogs στο YouTube και το Twitch. Ο 30χρονος vlogger, με καταγωγή από την Ισπανία και τη Νορβηγία, έχει τον τέταρτο πιο δημοφιλή λογαριασμό παγκοσμίως στην live streaming πλατφόρμα του Twitch, με πάνω από 8,1 εκατομμύρια followers, ενώ ένα tweet του το 2016 έλαβε τα περισσότερα retweets της χρονιάς, ξεπερνώντας τον Harry Styles και τη Hillary Clinton. Αυτή τη φορά, στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του επειδή θα μετακομίσει στην Ανδόρα για να μην πληρώνει φόρους – και δέχεται τα πυρά του Twitter.

Σύμφωνα με την El Pais, τα τελευταία χρόνια, διάσημοι, αθλητές και, προσφάτως, YouTubers αποφασίζουν να δηλώσουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ανδόρα. «Στα δέκα χρόνια της καριέρας μου πληρώνω τους φόρους μου εδώ. Οι άνθρωποι μπορούν να με κριτικάρουν, αλλά συχνά μιλούν χωρίς να ξέρουν».

Η Ανδόρα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη: 4,5% έναντι του 21% της Ισπανίας. Το ποσοστό ανεργίας δεν ξεπερνάει το 2,1 %, το ωρομίσθιο αγγίζει τα 6,7 ευρώ την ώρα, ενώ ο βασικός μισθός είναι στα 1.121 ευρώ. Στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας, μπορεί κανείς να εξαιρεθεί από τη φορολογία, αν εισπράττει κάτω από 24.000 ευρώ, ενώ αν το ποσό αυξηθεί στα 40.000 ευρώ, ο φόρος δεν ξεπερνάει το 10%. Φόροι κληρονομιάς και bonus δεν υπάρχουν στην Ανδόρα. Αντίστοιχα στην Ισπανία, αν κάποιος λαμβάνει ετήσια κάτω από 12.450 ευρώ, πρέπει να δώσει το 19% στο κράτος.

Στο παράδειγμα του El Rubius που λαμβάνει 2,3 εκατομμύρια τον χρόνο, επειδή είναι δηλωμένος ως freelancer, στην Ισπανία πληρώνει 47% φόρο, κοντά στο 1,1 εκατομμύριο. Στην Ανδόρα, θα πληρώσει κοντά στις 230.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για άλλους streamers, όπως ο 22χρονος Lolito από τη Μάλαγα που ανακοίνωσε το 2018 πως θα μετεγκατασταθεί στο Πριγκιπάτο των Πυρηναίων.

Ο φόρος εισοδήματος στην Ισπανία συγκρατεί τους τέσσερις πυλώνες του κράτους πρόνοιας: εκπαίδευση, υγεία, συντάξεις και χαμηλοεισοδηματίες. Οι κοινωνικές πολιτικές της Ισπανίας βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σ’ αυτόν τον φόρο, με τη βοήθεια του οποίου η κυβέρνηση προμηθεύτηκε εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η απόφαση των streamers να μετακομίσουν για να μην πληρώσουν αυτό τον φόρο έχει προκαλέσει πόλεμο στο Twitter. Στην αντίπερα όχθη του El Rubius και του Lolito, ο Alexelcapo ζητάει από τους streamers να ξανασκεφτούν την απόφασή τους. «Είμαστε στη μέση μιας από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις της ιστορίας και ναι, οι φόροι ανεβαίνουν. Ναι, και εγώ γκρινιάζω όταν το βλέπω (…). Αλλά είναι αλήθεια πως ο θείος μου χρειάστηκε να εγχειριστεί πολλές φορές και δεν κατέστρεψε οικονομικά την οικογένειά μου. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω αυτές τις υπηρεσίες στο μέλλον, ίσως όχι, αλλά κάποιος θα τις χρειαστεί. Όλοι πληρώνουμε τον φόρο» έγραψε στο Twitter.

«Ηρεμήστε, θα πληρώσουμε εμείς τις συντάξεις των παππούδων σου» ειρωνεύτηκε χρήστης του Tweet. «Η Ισπανία δε σας έδωσε τίποτα, ενώ η Ανδόρα θα σας δώσει τα πάντα. Lolito, απλώς χάσου. Ας ελπίσουμε να μη χρειαστείς ποτέ τις δημόσιες υπηρεσίες» έγραψε κάποιος άλλος.

«Για να μείνει κάποιος στην Ανδόρα, χρειάζεται να επενδύσει σε κατοικία και να ιδρύσει μια εταιρεία. Ο απλός εργαζόμενος δεν μπορεί να μετακομίσει έτσι απλά, αλλά μόνο αν έχει υψηλό εισόδημα» δηλώνει ο Carlos Cruzado, πρόεδρος του Συνδικάτου του ΥΠ.ΟΙΚ της Ισπανίας. Για να γίνει κάποιος φορολογικός κάτοικος του Πριγκιπάτου, πρέπει να διαμείνει 183 μέρες στη χώρα. Έξι από τις δέκα άδειες που δίνονται στους Ισπανούς αντιστοιχούν στην κατηγορία «κατοικίας και δουλειάς».

Ανάμεσα στους «κατοίκους» της χώρας είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του MotoGP Jorge Lorenzo, o τενίστας Carlos Moya και η σοπράνο Monserrat Caballé που επέστρεψε 500.000 ευρώ στο ΥΠ.ΟΙΚ, επειδή δήλωσε για κατοικία της την Ανδόρα, αλλά ξέχασε να μείνει για μισή χρονιά εκεί. Ο ElRubius και ο Lolito δεν είναι οι μόνοι Twitchers που παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν για φοροαπαλλαγές στο κρατίδιο των Πυρηναίων. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν η μετίκησή τους ανησυχεί και επηρεάζει το φορολογικό σύστημα του ισπανικού κράτους.