Associated Press
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η απίστευτη κι όμως πραγματική ιστορία της πρώτης Ελληνίδας serial killer

H Αικατερίνη Δημητρέα σκότωσε τέσσερις συγγενείς της μέσα σε ένα χρόνο χρησιμοποιώντας δηλητήριο. Πώς κατάφερε όμως να κυκλοφορεί για μήνες ελεύθερη;

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1962, ένα πεντάχρονο αγόρι που ζούσε στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, λίγο αφότου έφαγε ένα λουκούμι, έπεσε αναίσθητο στο έδαφος, βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Οι συγγενείς του σοκαρισμένοι μετέφεραν τον μικρό Ηλία στο νοσοκομείο. Μάταια, όμως, καθώς το παιδί είχε πεθάνει στη διαδρομή. Ο θάνατός του παραξένεψε όλους τους χωριανούς, καθώς το πεντάχρονο αγόρι δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με το πόρισμα ενός τοπικού γιατρού, ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες και ύστερα από μερικές μέρες ο δολοφόνος τα παραδέχτηκε όλα.

Επρόκειτο για τη θεία του παιδιού, τη 42χρονη Αικατερίνη Δημητρέα, η οποία δεν σκότωσε μόνο τον ανιψιό της αλλά και ακόμη τρία μέλη της οικογένειάς της τον ίδιο χρόνο.

Ποια ήταν, όμως, τα θύματά της; Γιατί τα δολοφόνησε και πώς κατάφερε όλο αυτό το διάστημα η πρώτη Ελληνίδα serial killer να κυκλοφορεί ανενόχλητη στο χωριό;

Οι τρεις δολοφονίες που πέρασαν στα «ψιλά»

serial killer AP

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Αικατερίνη Δημητρέα παραδέχτηκε στους αστυνομικούς το πώς διέπραξε τους τρεις φόνους στο χωριό της. Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου του 1962. Η serial killer αφότου ετοίμασε τα μακαρόνια της 80χρονης μητέρας της, έριξε στο πιάτο της παραθείο, μια ουσία που αν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να τον σκοτώσει σε μερικά λεπτά.

Η μητέρα της έφαγε ανυποψίαστη τα μακαρόνια και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε αναίσθητη στο σπιτιού της, έχοντας πάθει κρίση με σπασμούς και αφόρητους πόνους στο στομάχι. Ο θάνατός της, ωστόσο, δεν κίνησε αρχικά της υποψίες και αποδόθηκε σε εμβολή καρδιάς, καθώς ήταν γνωστό στο χωριό πως η ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από χρόνια καρδιοπάθεια.

Λίγες εβδομάδες, όμως, μετά τον θάνατο της μητέρας της, η serial killer χτύπησε ξανά. Αυτή τη φορά είχε έρθει η ώρα για την ξαδέρφη της, Ποτούλα.

Το μέσο για να τη σκοτώσει ήταν και πάλι το ίδιο: το παραθείο. Η μόνη διαφορά ήταν πως αυτή τη φορά η δολοφόνος έριξε τη δηλητηριώδη ουσία στον καφέ της και όχι στο φαγητό της. Το θύμα αφού ήπιε δυο γουλιές από το φλιτζάνι της έπεσε με δύναμη στο έδαφος με σπασμούς.

Αυτό ήταν και το σημείο κλειδί για να τη γλυτώσει ξανά η Αικατερίνη Δημητρέα. Ο γιατρός που εξέτασε το πτώμα της θεώρησε πως δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην υπόθεσή της, καθώς ο θάνατός της προήλθε από κάταγμα στο κεφάλι.

Το τρίτο θύμα ήταν ο αδερφός της, Κωνσταντίνος. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε με την πρώτη. Αρχικά προσπάθησε να τον σκοτώσει ρίχνοντας δηλητήριο στον καφέ του.

Η ποσότητα, όμως, δεν ήταν μεγάλη και έτσι κατάφερε να ζήσει, παρά την κρίση χολής που υπέστη. Η δεύτερη φορά, όμως, ήταν και η φαρμακερή.

Για να σιγουρευτεί πως θα πεθάνει έβαλε τόση μεγάλη ποσότητα παραθείου στα αυγά, με αποτέλεσμα εκείνος να ξεψυχήσει ακαριαία. Ακόμη και τότε οι γιατροί, ωστόσο, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εγκληματική ενέργεια. Το πόρισμα του θανάτου του; Ανακοπή καρδιάς.

Η απολογία και η εκτέλεση της serial killer

serial killer AP

Έπρεπε να πεθάνει και το τέταρτο μέλος της οικογένειάς της για να υποπτευτούν οι γιατροί και οι αστυνομικοί πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του πεντάχρονου ανιψιού της, η Αικατερίνη Δημητρέα τα παραδέχτηκε όλα. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, τα θύματά της θα ήταν ακόμη περισσότερα εάν η νύφη της και η ανιψιά της είχαν δεχθεί τα κεράσματά της.

Τα ειδεχθή εγκλήματα έγιναν γνωστά άμεσα σε όλη την Ελλάδα, με τις εφημερίδες της εποχής να ασχολούνται εκτενώς με το θέμα.

Κατά τη δίκη, η ίδια υποστήριξε πως τα έκανε όλα αυτά επειδή την κακοποιούσαν οι συγγενείς της και ήθελαν να την πετάξουν στο δρόμο με την κόρη της. Οι δικαστές, όμως, δεν της καταλόγισαν κανένα ελαφρυντικό και την καταδίκασαν τετράκις εις θάνατον.

Η εκτέλεσή της έγινε στις 10 Απριλίου 1964 στο Γουδί στις 05:30 το πρωί. Η ίδια θεωρείται μέχρι και σήμερα η πρώτη Ελληνίδα serial killer.