Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δίαιτα που μειώνει την αρτηριακή υπέρταση

Με την κατάλληλη διατροφή, μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πολλές δίαιτες διατείνονται πως επιφέρουν εύκολα αποτελέσματα και βελτίωση της καθημερινότητας, ωστόσο, ένας σημαντικός λόγος για να ακολουθήσει κανείς μια δίαιτα είναι για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αγγίζει κατά μέσο όρο 20%, ενώ στους ηλικιωμένους αγγίζει το 80%. Ένα βασικό αίτιο των υψηλών ποσοστών είναι πως σχεδόν όλες οι επεξεργασμένες τροφές διαθέτουν απίστευτα ποσοστά ζάχαρης και αλατιού. Προκειμένου να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας, προτείνουμε μερικές τροποποιήσεις που μπορείτε να κάνετε στην ημερήσια διατροφή σας.

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. «Η προσθήκη αλατιού αντιπροσωπεύει μόνο μια μικρή ποσότητα της καθημερινής μας πρόσληψης αλατιού σε πίνακα» λέει ο Antje Gahl, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της γερμανικής Διατροφικής Εταιρείας. Το περισσότερο αλάτι καταναλώνεται μέσω επεξεργασμένων τροφίμων, το οποίο έχει κακή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα fast food, το λευκό αλεύρι, αυτά με πολύ αλάτι και ζάχαρη, τα υδρογονωμένα και κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε τσιπς, οι τηγανητές πατάτες και γενικά τηγανητά τρόφιμα, κόκκινο κρέας και λουκάνικο.

Σύμφωνα με ειδικούς, για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, πρέπει να ακολουθηθεί μια πλήρης διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά και πρόσθετα. Ο στόχος της είναι να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι ειδικοί συστήνουν λιγότερα από πέντε γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο μενού, όχι μόνο επειδή μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά επειδή ο οργανισμός απορροφάει περισσότερο κάλιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δευτερογενείς φυτικές ουσίες από αυτά.

Ίσως θα έπρεπε να αντικαταστήσετε το αλάτι με διάφορα βότανα. Μπορεί να χρειάζεται λίγος καιρός για να συνηθίσετε την αλλαγή, αλλά θα καταλάβετε πόσο αλατισμένα τρώγατε τα φαγητά σας. Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Υγείας του Βερολίνου, Andreas Michalsen, συνιστά μεσογειακά βότανα όπως μαντζουράνα, δεντρολίβανο και θυμάρι, καθώς αυτά διευκολύνουν την πέψη των λιπαρών. Επίσης, το σκόρδο δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα. Τα φυτοχημικά στο σκόρδο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Από τα φρούτα που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι τα blueberries και οι σπόροι ροδιού, επειδή έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Σε ό, τι αφορά τα λαχανικά, συνιστώνται φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, επειδή περιέχει πολλά νιτρικά άλατα και επομένως είναι ιδανικό για τη φυσική μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως πρέπει επίσης να βρίσκονται στο μενού αρκετές φορές την ημέρα.

Ακόμη, σημαντικό είναι να πίνετε πολύ τσάι. Το πράσινο τσάι και το τσάι από βότανα είναι ιδανικά σε αυτήν την περίπτωση. Τα ανάλατα φιστίκια και άλλα καρύδια είναι κατάλληλα ως σνακ. Επιπλέον, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα θαλασσινά ψάρια όπως ο σολομός ή το σκουμπρί πρέπει να καταναλώνονται, επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.